elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La investigadora de Sociologia Empar Aguado, Premi de Divulgació Feminista ‘Carmen de Burgos’

La investigadora de Sociologia Empar Aguado, Premi de Divulgació Feminista ‘Carmen de Burgos’

    En la seua edició de 2018, el premi distingeix articles publicats en periòdics i revistes de caire divulgatiu, en format paper o electrònic, que s’hagen publicat l’any 2017 i té una dotació de 2.000 euros. Es lliurarà el pròxim 8 de març a la Universitat de Màlaga en companyia del Premi d’Investigació Feminista Victoria Kent de la institució acadèmica andalusa.

    La recerca d’Empar Aguado, Mujeres en mundo de Hombres. Las estibadoras portuarias, es va publicar en Revista de Estudios y Cultura, en un especial del 8 de març de 2017, i exposa la situació d’un col·lectiu femení com les estibadores, en una professió masculinitzada, a través de l’estudi del cas del port de València, segon de l’Estat Espanyol i primer del Mediterrani en moviment de contenidors.

    “La participació de la força laboral de les dones en la professió és molt variable als ports espanyols, i també als europeus. Oscil·la entre la nul·la presencia en ports com el d’Algesires fins a nivells que ronden el 10%, como ocorre al Port de València”, indica Empar Aguado al seu treball. A més, l’article fa incís al desafiament que suposa per a les noves treballadores “la pressió, l’observació i el qüestionament de les seues competències” per part dels companys de treball, fet que les força “constantment” a haver de demostrar la seua vàlua per a poder ser reconegudes.

    La disponibilitat horària que es demanda en la professió “és un element de greuge per a les persones amb responsabilitats familiars, un fet especialment rellevant sobretot quan la naturalització de les cures es materialitza majorment en les dones”, apunta la investigadora de la Universitat. En aquest sentit, la jornada de treball de sis hores a València comporta la possibilitat d’un doblatge voluntari, al qual els homes solen tindre major predisposició que les dones, “en ser majorment elles les que atenen les obligacions de la cura. Aquest fet repercutirà en el cobrament d’una nòmina inferior”. No obstant, l’article guardonat al Premi de Divulgació Feminista Carmen de Burgos 2018 destaca un percentatge creixent de dones com a sustentadores econòmiques principals de la unitat familiar.

    Empar Aguado-Bloise és doctora, professora i investigadora del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. Pertany a l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona (UV), el Consell de l’Institut d’Estudis del Treball de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Comissió d’Igualtat de la Facultat de Ciències Socials de la UV. La seua línia de recerca és sobre els estudis de la Sociologia del Treball, el Gènere i l’Economia Feminista.

    Empar Aguado ha publicat en revistes professionals com Cuaderno de Relaciones Laborales, Arxius de Ciències Socials, Trabajo, Lan harremanak o Quaderns de Ciències Socials. Ha realitzat estàncies d’investigació en el Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Social and Business Research Laboratory (SBRLab) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el European Work and Employment Research Centre (EWERC) de la Universitat de Manchester. A més, ha participat en diferents projectes d’investigació nacionals i internacionals. Actualment forma part del projecte Mujeres en mundo de Hombres, finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat i dins del qual l’any passat la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València va organitzar la III Jornada Igualtat i Organitzacions.

    Pujar