elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El futur dels ports històrics es debat a La Marina de València

El futur dels ports històrics es debat a La Marina de València
    MÉS FOTOS
    El futur dels ports històrics es debat a La Marina de València - (foto 2)
    El futur dels ports històrics es debat a La Marina de València - (foto 3)

    Com poden els ports històrics recuperar el seu valor públic sense perdre el seu valor productiu? Esta és una de les qüestions que s'abordaran en les jornades Nuevos Viejos Puertos, els dies 7 i 8 de febrer a La Marina de València. Representants institucionals de ciutats portuàries espanyoles, els portaveus polítics de Congrés dels Diputats valencià i un ventall d'experts nacionals i internacionals, activistes i ciutadans compartiran experiències, projectes i estratègies de gestió, ús i disseny de ports com el de Bilbao, A Coruña, Barcelona, València, Gandia, Alacant, Sagunt, Marsella, Rotterdam, Gènova o Hamburg. En les jornades, es plantejarà la necessitat de modificar l'actual Ley de Puertos del Estado y la Marina Mercante a fi de garantir que els ports històrics siguen espais públics amb valor productiu al servei de la ciutat.

    Aprenent d'experiències en recuperació de fronts marítims

    Els màxims representants de les ciutats els ports de les quals pertanyen a l'Autoritat Portuària de València obriran les jornades el 7 de febrer, a les 9:30h, en La Base (La Marina de València). L'alcalde de València, Joan Ribó, l'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i l'alcalde de Sagunt, Josep Francesc Fernández, explicaran els projectes i estratègies municipals per a recuperar els ports històrics, ja obsolets per al trànsit comercial, com a espais públics i part fonamental de les ciutats. En l'obertura institucional, intervindrà també el President de l'Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez. A continuació, donarà la benvinguda Vicent Llorens, director general del Consorci València 2007, entitat gestora de la Marina de València i organitzadora de l'esdeveniment juntament amb STIPO, equip internacional d'especialistes en planificació urbana, cultura i gestió.

    La primera sessió continuarà amb una ponència sobre el placemaking aplicat a fronts marítims, a càrrec de Jeroen Rentin, soci de STIPO , co-fundador de City at Eye Level i fundador de la European Placemaking Network. Posteriorment, l'arquitecte i assessor de la xarxa mundial de ciutats portuàries AIVP, José Manuel Pagés, tractarà la planificació de relacions sostenibles entre el port i la ciutat a través d'exemples de projectes europeus. 

    Els antecedents històrics s'abordaran a través d'un diàleg amb Ricard Pérez Casado, doctor en Història, llicenciat en Ciències Polítiques i ex alcalde de València (1979-1988). Casado és el propulsor de projectes fonamentals en la transformació urbana de València com la reforma de l'antic llit del Túria o el Pla Especial Balcó al Mar, la fi del qual va ser recuperar la dàrsena interior com a zona de la ciutat amb valor dotacional. 

    En les jornades participaran també representants d'entitats i institucions que han desenvolupat processos d'ús, disseny i gestió de fronts marítims de forma participativa i concebent-los com a part indissociable de la ciutat, com la iniciativa ZWAP Bilbao o l'estratègia municipal Tecendo Litoral en A Coruña. En la taula dedicada a les alternatives i casos de transformació urbana, intervindran també representants de AViTeM (Marsella) i Zones Portuaires Festival (Gènova).

    D'altra banda, gestors d'urbanisme de l'Ajuntament d'Alacant i de Palma de Mallorca, juntament amb el director estratègic de la Marina de València, Ramon Marrades, contrastaran els processos de recuperació d'estos tres fronts marítims. En una altra taula, s'exposaran els casos concrets dels ports de A Coruña i Barcelona a través d'un intercanvi d'idees i experiències entre els seus respectius representants municipals.
    Sociòlegs, escriptors, arquitectes i activistes tindran veu també en una taula on s'enfocarà la temàtica dels vells ports des de les perspectives de la ciutat, el territori, la memòria i les polítiques.

    Debat polític 

    El debat polític també tindrà el seu moment en les jornades a través d'una sessió on participaran portaveus de tots els partits polítics representats en el Congrés dels Diputats valencià: PSOE, Podemos, PP, Ciutadans i Compromís. Juntament amb el secretari general de l'Associació Nacional d'Empreses Nàutiques, Carlos Sanlorenzo, tractarán les perspectives dels ports esportius i la indústria nàutica.

    Les conclusions i tancament institucional seran a càrrec de Xiao Varela, regidor de regeneració urbana i de l'habitatge de l'Ajuntament de A Coruña, Luis Barcala, alcalde d'Alacant, Janet Sanz, tinent d'alcaldia d'ecologia, urbanisme i mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona i Vicent Soler, Conseller d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana.

    La inscripció és lliure i gratuïta. Les persones interessades a assistir a les jornades han de completar un formulari allotjat en la pàgina web www.lamarinadevalencia.com.

    Les jornades Nuevos Viejos Puertos s'emmarquen en el procés La Marina de València Living Lab, un laboratori urbà que utilitza pràctiques de creació conjunta per a dissenyar i re-imaginar espais públics inclusius i innovadors.

    Port-ciutat: una relació per definir

    La relació port-ciutat, cada vegada major, és un debat candent en un moment en què els ports històrics, infraestructures carregades d'identitat i memòria i ja obsoletes per al comerç marítim, es converteixen en grans espais d'oportunitats amb una important capacitat productiva i ciutadana. 

    La relació port-ciutat no està definida en l'actual Ley de Puertos del Estado y la Marina Mercante, per la qual cosa es planteja la necessitat d'establir una definició clara d'esta interacció, relacionada amb l'urbanisme i l'ordenació del territori. Estos espais públics adquireixen nous i múltiples usos i requereixen d'un model de gestió àgil, pròxim i participatiu.

    Tradicionalment, el debat port-ciutat posava el focus en quines administracions i agents tenien dret a participar en les Autoritats Portuàries i amb quin pes, sense delimitar el seu abast competencial i funcional. Hui, quan la ciutadania reclama el seu dret al lliure ús del litoral, el debat se centra en la necessitat de formular una altra interpretació legislativa més concordant a les dinàmiques socials de les ciutats marítimes i que done un tractament diferent a les diverses competències i interessos que concorren sobre els àmbits portuaris d'interès general. 

    La finalitat última de la trobada Nuevos Viejos Puertos és plasmar les conclusions extretes en un document consensuat entre les administracions públiques i les entitats civils i veïnals i posar de manifest, si així s'acorda, la necessitat de modificar l'actual Ley de Puertos del Estado y la Marina Mercante.

    Pujar