elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Fórmula E exhibeix un dels seus cotxes oficials a la Universitat de València

La Fórmula E exhibeix un dels seus cotxes oficials a la Universitat de València

    Un dels equips de la Fórmula E –Fórmula 1 elèctrica–, que es troben realitzant un test col·lectiu de pretemporada en les instal·lacions del Circuit Ricardo Tormo de Xest, s'exhibeix fins a dijous que ve, dia 5, en l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE). Es tracta d'una col·laboració entre ENEL-ENDESA i la Universitat de València (Institut de Robòtica IRTIC-ETSE).

    Les persones interessades en el món del motor i l'eficiència energètica tenen aquesta setmana l'oportunitat de conèixer d'a prop el món de la competició de Fórmula E, gràcies a la col·laboració entre el Grup LISITT de l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC), en el Parc Científic, l’ETSE i ENEL-ENDESA, la proveïdora de la infraestructura energètica de la Fórmula E.

    La Universitat exhibeix ja el cotxe oficial d'ENEL, mentre es realitza el test col·lectiu de pretemporada a Espanya, en les instal·lacions del Circuit Ricardo Tormo de Xest, abans del seu quart any en competició.

    Fórmula E és una categoria de competició exclusiva per a monoplaces elèctrics, organitzada per la Federació Internacional d'Automobilisme (FIA). La idea va sorgir fa cinc anys des de la FIA, amb un repte a les companyies del sector de l'automoció de tot el planeta: unir-se a una competició de carreres de cotxes completament elèctrica i, per tant, sostenible. Marques com McLaren, Àudio, Renault o Michelin, entre altres, participen en aquesta competició que cerca impulsar la mobilitat sostenible, promovent la popularitat d'aquesta tecnologia i actuant com a laboratori de R+D i innovació per a cotxes elèctrics.

    La principal característica dels monoplaces de la Fórmula E és que estan formats per mòduls, la qual cosa facilita que cada temporada les diferents escuderies puguen anar treballant en noves tecnologies aplicables al vehicle per separat, és a dir, sense haver de modificar l'estructura completa d'aquest.

    Cada cotxe porta una bateria (la mateixa per a tots, proveïda per Williams) de 200 kg de pes, composta per cel·les d'ions de liti que es recarreguen solament mitjançant generadors ecològics que funcionen amb glicerina. L'energia que subministra cada bateria és de 28 kWh. Segons les normes de la competició, el consum està limitat: 200 kW en classificació i 170 kW durant una carrera. Fins al moment, es necessiten dos monoplaces per a acabar totes les voltes, però gràcies als nombrosos avanços en aquest camp, és només qüestió de temps que açò no siga necessari.

    Per a transformar l'energia elèctrica en mecànica, els vehicles de Fórmula E compten amb un mòdul format per un inversor, un motor elèctric i una transmissió (el primer converteix el corrent continu proporcionat per la bateria en corrent altern, i l’envia al motor; aquest, mitjançant la transmissió, proveeix d'energia mecànica els pneumàtics).

    A partir de la segona temporada, cada equip ha pogut desenvolupar amb total llibertat aquest mòdul, cosa que ha donat lloc a interessants innovacions, com els motors dobles de marxa única de Nextev o el motor simple de dues marxes dissenyat per Renault, molt útils per al desenvolupament de futurs vehicles elèctrics.

    Aquest acostament de la Universitat de València a la Fórmula E suposa una acció més en la línia de compromís que la institució acadèmica té amb l'eficiència energètica i la sostenibilitat. La Universitat de València forma part de Climate-KIC, en l’apartat d’eficiència energètica i sostenibilitat, la principal iniciativa públic-privada de la UE sobre canvi climàtic.

    Pujar