elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Festival Ensems fa balanç del seu 40 aniversari destacant la diversitat de públic i l'èxit d'aquesta edició

El Festival Ensems fa balanç del seu 40 aniversari destacant la diversitat de públic i l'èxit d'aquesta edició
  • Més de 12.000 persones han passat per les diferents activitats programades en cinc espais diferents de la ciutat

  • L'edició més participativa del Festival Ensems ha reunit gairebé a 800 intèrprets dalt dels escenaris en 40 activitats diferents

El Festival Ensems, organitzat per l'Institut Valencià de Cultura, i que ha tingut lloc a València de l'11 al 29 d'abril, fa balanç de la seua 40a edició, que ha conclòs amb un gran èxit, tant de públic com de qualitat de les propostes programades.

Voro Garcia, director del festival Ensems, ha explicat que"l'èxit de la 40a edició del Festival Ensems ha residit en la participació i implicació d'intèrprets i compositores i compositors programats, no només en els concerts sinó durant tot el procés de proposició d'idees, debat i conformació de projectes que han resultat molt suggerents per al públic, i alhora, molt enriquidors per als mateixos intèrprets".

En paraules del creador del festival, Llorenç Barber, aquesta edició "ha sabut inventar-se (quasi) 'ex novo' i el cas és que, sense voler volent, aquest Ensems ha sabut eixir-se'n de si mateix i oferir un ampli ventall de propostes que ja estan, i ben vives, al carrer, via instal·lació, improvisació, cerimònia, tecnologia, acció, gestualitat i, fins i tot, performance".

Les propostes d'enguany han marcat un punt d'inflexió pel que respecta al nombre de participants programats. La consolidació de la participació d'agrupacions d'entitat pública, com l'Orquestra de València i la Banda Municipal de València, que refermen el compromís del Palau de la Música amb Ensems, i la programació de projectes pedagògics en els quals els intèrprets més joves han estat els protagonistes.

Alguns exemples del vessant pedagògic del festival són la primera convocatòria del taller de creació de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, tres projectes de grups residents als conservatoris superiors valencians, la primera edició del projecte Cerca Sonora, que ha descobert la música actual a alumnes de quatre instituts de Secundària, o l'estrena a l'Estat de la peça 'Fresco', del compositor italià Luca Francesconi, que involucrava 5 bandes en moviment.

El projecte participatiu 'La bocca, i piedi, il suono' de Sigma Project, que implicava 100 estudiants de saxo, o el projecte, en coproducció amb la Mostra Sonora de Sueca i el Projecte Rafel Festival, 'Tradició a l'escena contemporània', en què es presentaren propostes sonores a partir de l'ús d'instruments de la tradició popular basca i valenciana que es barrejaven amb sons electrònics i músiques actuals.

Són dues mostres més de la participació de vora 800 intèrprets al festival, que segons la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'Institut Valencià de Cultura, Marga Landete, «mostren la voluntat d'obrir les noves sonoritats a la ciutadania i arribar al més ampli espectre de públic».

Aquests projectes pedagògics han tingut la seua translació al món professional a través de la celebració de la 30a edició de les Trobades de Composició, celebrades al Centre del Carme, al Palau de la Música i al Conservatori Superior de Música de València, en col·laboració amb SGAE.

Professionals de diferents àmbits com la comunicació, la gestió, la investigació i la creació han debatut en aquestes trobades sobre l'estat actual de la indústria sonora i han apropat el públic assistent a la tasca vital que desenvolupen tots aquests agents. Més de 300 persones han participat en les taules rodones i en els tallers de creació.

La 40a edició del Festival Ensems, que quedarà marcada com la primera sense Carles Santos, homenatjat durant el festival amb una proposta molt íntima, ha esdevingut una plataforma de difusió de la creació musical més recent amb la interpretació de 10 obres fetes en el marc d'Ensems, per una banda, per compositores i compositors com Àngela Gómez, Juan Eiras, Adrián Garrido i Joan Gómez, seleccionats perquè la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana interpretara peces seues, i per altra banda, a través d'encàrrecs de l'Institut Valencià de Cultura a Jesús Salvador Chapi, José Antonio Orts, Javier Elipe, José Vicente Fuentes, Miguel Àngel Berbis, Raquel García-Tomás i Núria Giménez.

A més, s'han estrenat en aquesta edició peces de creadores i creadors com Claudia Cañamero, Fran Barajas, Yolanda Campos, Alberto Posadas o José Luis Torá. La inclusió en la programació de dues instal·lacions sonores a càrrec de Josué Moreno i Ana Parra (encàrrec de l'IVC), i del col·lectiu Cuneta, refermen també el compromís de la nova direcció del festival amb la diversitat de llenguatges. També es van presentar a Ensems les últimes creacions d'artistes sonors com Tomoko Sauvage, Alberto Bernal, Elías Merino, Diamont Dancer, Ferran Fages, Nikka i Alba G. Corral o Lucas Boña i Erissoma, i en el terreny de la improvisació de la mà dels extraordinaris O3, que van envair d'inimaginables sonoritats espais no convencionals amb gran acollida per part del públic.

Per últim, cal destacar la presència de grups internacionals de reconegut prestigi a Europa com Phace Ensemble, Ascolta Ensemble, 2e2m o Drumming Group de Percussao, que van estrenar el projecte "Els 1.001 sons de la paella", i les propostes de grups consolidats com els valencians Spanish Brass, que van homenatjar l'etern Frank Zappa, i Synergein Project, els extremenys Sonido Extremo o la pianista Lluïsa Espigolé, que van fer les delícies dels espectadors que omplien les sales de concert.

 

Pujar