elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El festival Amfibi arriba amb la sega

El festival Amfibi arriba amb la sega
  • El certamen celebra la campanya de la collita de l’arròs amb la projecció de la pel·lícula ‘La Isla Mínima’ i un concert de Carles Dénia i Sílvia Ampolla centrat en les tradicions de l’Albufera i el Delta de l’Ebre

MÉS FOTOS
El festival Amfibi arriba amb la sega - (foto 2)
El festival Amfibi arriba amb la sega - (foto 3)
El festival Amfibi arriba amb la sega - (foto 4)

La sisena edició del festival Amfibi, un certamen organitzat per la Fundació Assut que se celebra a l’Albufera des de 2011, posa el focus sobre el paisatge i la naturalesa dels aiguamolls on es conrea l’arròs. Enguany coincideix amb la campanya de la sega, a l’entrada de la tardor, i es trasllada al Saler. N’hi haurà cinema i música a la fresca i amb entrada lliure. Dissabte 24 de setembre, es projecta la pel·lícula La Isla Mínima, d’Alberto Rodríguez, i una setmana després, l’1 d’octubre, Carles Dénia i Sílvia Ampolla donaran un concert dedicat a la tradició musical dels territoris arrossers.

Mitjançant el cinema, la música i altres disciplines, el festival Amfibi pretén consolidar-se com una trobada anual en la qual divulgar i fer promoció dels paisatges de l’aigua: les zones humides, el regadiu tradicional; paisatges culturals i ecosistemes agraris com els de l’Albufera i l’Horta de València, sense anar més lluny.

Els paisatges de l’arròs, protagonistes

Juntament amb els de l’Albufera, enguany són protagonistes els arrossars del Delta de l’Ebre i les Marismas del Guadalquivir. El dissabte 24 de setembre, el jardí de l’alcaldia del Saler acull a partir de les nou de la nit la projecció a l’aire lliure de la pel·lícula La Isla Mínima (2014), una cinta guanyadora de deu premis Goya en la qual, com ha reconegut el seu director, Alberto Rodríguez, l’ambient agrícola de Doñana, “un paisatge crepuscular, el decorat d’un western de finalització de cicle”, juga un paper determinant.

La vetlada del dissabte 1 d’octubre, a partir de les set de la vesprada, està dedicada a les ‘Músiques de les terres d’arròs’, tradició que, sense eixir de l’Europa mediterrània, vincula diferents zones humides i espais naturals on es cultiva aquesta gramínia. Entre elles, l’Albufera i el Delta de l’Ebre.

Cant d’estil, jotes, seguidilles, fandangos, malaguenyes i altres gèneres de la tradició valenciana. Carles Dénia, ‘cantaor’ local reconegut internacionalment, i els músics de La Nova Rimaire faran una immersió essencial, lliure i genuïna en el repertori popular, amb una especial evocació dels cants de batre, cants a pèl, sense música, emocionant tornada al passat dels nostres arrossars i marjals.

Abans, Sílvia Ampolla interpretarà un cançoner que poua en la música tradicional de les terres de l’Ebre, on, concretament al Delta, van ser famílies d’agricultors valencianes les que van estendre el cultiu de l’arròs.

La Casa Forestal del Saler, un escenari simbòlic

Gràcies a la implicació de la Regidoria de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa Albufera, aquest espectacle musical tindrà lloc en un escenari inèdit i simbòlic, la Casa Forestal del Saler, seu de la guarderia municipal de la Devesa.
Construït en 1920, antiga propietat de la Corona, aquest ha sigut quasi sempre un edifici d’ús exclusiu, símbol local dels poders fàctics distants. La família reial, Franco, presidents, ministres, alcaldes i jerarques de l’Església han visitat i utilitzat aquest lloc que ara l’Ajuntament de València comença a obrir a la ciutadania.

La festa de la sega

Les activitats del festival Amfibi es complementen aquest cap de setmana amb la celebració diumenge, dia 25, de la Festa de la Sega al Port de Catarroja. A partir de les onze del matí, Josep Vicent Frechina i Vicent Moncholí, vicepresident i patró d'honor de la Fundació Assut, respectivament, presentaran i dictaminaran els premis, juntament amb el músic Vicent Torrent, de la primera edició del Concurs de Cants de Batre Valencians, organitzat per la D. O. Arròs de València.

Entrada lliure

El festival Amfibi està organitzat per la Fundació Assut, i compta amb el patrocini institucional de València Turisme i el suport de Gracomsa Alimentària, una empresa del grup industrial Nuova Sesac. Les entrades a la projecció i l’espectacle musical són lliures i gratuïtes, i no requereixen reserva prèvia.

Pujar