elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Falles neurocientífiques, una altra oportunitat per a la divulgació

Falles neurocientífiques, una altra oportunitat per a la divulgació
    MÉS FOTOS
    Falles neurocientífiques, una altra oportunitat per a la divulgació  - (foto 2)

    A València resulta complicat concebre l'organització de qualsevol activitat que no estiga relacionada amb les Falles durant la tercera setmana de març. La comissió Plaça Jesús ha fusionat la festa amb la divulgació científica, centrant l'activitat del seu casal en la neurociència. Lucía Hipólito i Yolanda Campos, investigadores de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València han organitzat els actes, que també inclouen una neuromascletà i la presentació d'una aplicació fallera que utilitza la realitat augmentada.

    Les Falles de 2018 seran, de nou, un escenari de difusió artística i cultural adreçat a tots els públics. La Falla Plaça Jesús, amb les investigadores de la Universitat de València Lucía Hipólito i Yolanda Campos, és pionera en la incorporació de la divulgació científica al seu programa d'activitats i al seu monument faller. Ja fa tres edicions que organitzen la Neuromascletà, acte divulgatiu que forma part de la setmana de coneixement del cervell impulsat per Dana Foundation, una entitat que recolza la investigació neurocientífica amb premis, la publicació de treballs i l'organització de seminaris i activitats de caire divulgatiu. Enguany el projecte de falla de la comissió Plaça Jesús és part d'aquesta setmana del cervell.

    Com a part d'aquest projecte, la Falla Plaça Jesús edita Sinapsis, un llibret de falla singular i, en certa mesura, atípic. La maquetació evoca la clàssica estructura de les revistes científiques, un fet poc habitual al món d'aquesta festa patrimoni de la humanitat. La publicació recull tot un seguit d'articles relacionats amb l'àmbit de la neurociència i el funcionament del cervell. Entre d'altres, han participat professores i professors de la Universitat de València com Luis Granero, del Departament de Farmàcia (Una qüestió de moral?); Ana Lloret, de Fisiologia (Quan comença la malaltia d'Alzheimer?); i Enrique Lanuza, de Biologia Cel·lular (El sentit de l'olfacte, tant vell i (ja no), tant desconegut). També signen articles altres docents de la Universitat com Juan Nácher, Emilia López, Francisco Grimaldo i Emilio Soria.

    "Tant les falles com qui fem recerca tenim un compromís amb la societat. És per això que pensem que fer divulgació utilitzant la falla com a element vehicular és una manera d'arribar a altres col·lectius. La falla està a peu de carrer i es constitueix en un element per fer arribar la ciència a la ciutadania", ha destacat Lucía Hipólito.

    La tercera setmana de març se celebra la Setmana Mundial del Cervell, una data clau al calendari que científics i divulgadors aprofiten per a traslladar a la ciutadania les últimes recerques en neurociència. L'activitat està impulsada a nivell mundial per The Dana Foundation i a escala europea per la Federació de Societas de Neurociència (FENS). A Espanya, la Societat Espanyola de Neurociència (SENC) és una de les principals organitzadores i coordinadora de les activitats d'aquesta efemèride, que a València s'ha concretat en aquestes activitats de la Falla Plaça Jesús. Aquest projecte ha rebut un premi de FENS i DANA Foundation de 1.000 euros. A més, la comissió ha rebut el 6é guardó en els Premis per la Promoció de l'Ús del Valencià en els Llibrets de les Falles, atorgats per la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, i lliurats ahir dimarts a la vesprada.

    Neuromascletà

    Durant la jornada del 16 de març, la Falla Plaça Jesús oferirà la tercera edició de l'anomenada Neuromascletà, un seguit de breus xarrades i tallers al voltant de la neurociència que comptarà amb personal investigador i professionals de primer nivell. A més de Lucía Hipólito i Yolanda Campos, participaran Juan Nácher, professor del Departament de Biologia Cel·lular, Biologia Funcional i Antropologia física; i Ana Polache, investigadora del Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica i Parasitologia. També intervindran Laura López de l'Institut Cajal-CSIC de Madrid; Nicolás Cuenca de la Universitat d'Alacant; Lucía Martí de la Universitat de Cambridge; i Carmen Calabuig i Maria Paz Carrión del centre de fisioteràpia ARGOS.

    Realitat augmentada

    A més, amb l'objectiu de mostrar el paper de les noves tecnologies de visualització per a la divulgació científica, l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i Comunicació (IRTIC) i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) han col·laborat amb la Falla Plaça Jesús en el desenvolupament de l'aplicació mòbil Synapsis UV-FPJ. Aquesta fa servir la realitat augmentada per a interactuar amb el ninot de la comissió, de l'artista Ramón Solaz, el qual es pot visitar a l'Exposició del Ninot i a partir del 15 de març, al monument faller. L'obra simbolitza una neurona que, a través de l'aplicació mòbil, forma part d'un cervell virtual que l'usuari pot explorar per obtindre informació dels darrers descobriments en neurociència.

    El llibret i les activitats de la Falla Plaça Jesús, així com l'aplicació Synapsis UV-FPJ, han estat possibles gràcies al suport de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, la Federació de Societats Europees de Neurociència, la Fundació DANA, el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València i el projecte d'investigació La Falla Immaterial.

    Pujar