elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Com estan vivint els valencians la revolució ciclista?

Com estan vivint els valencians la revolució ciclista?
  • Elperiodic. Com parla amb alguns veïns de València sobre els usos que li donen a aquest transport i al carril bici

MÉS FOTOS
Com estan vivint els valencians la revolució ciclista? - (foto 2)

València està vivint una auténtica revolució a pedals. Des que l'any 2017 començarà la construcció del conegut com a anell ciclista, cada vegada són més els veïns que opten per la bicicleta com a mitjà de transport habitual. L'aparició de les bicicletes no ha arribat sola, sinó que ha vingut acompanyada d'un canvi de mentalitat perquè cada vegada són més les persones que mostren la seua preocupació pel canvi climàtic i les seues conseqüències.

És una realitat, per la qual cosa de manera individual es van canviant xicotets hàbits per a pal·liar la situació. “La comoditat, l'estalvi i la rapidesa” aquests són els motius de molts per a decantar-se per la bicicleta com a transport. És el cas d'Alba, una jove veïna del barri de Patraíx, qui defensa el seu ús enfront del cotxe ja que a més de no contaminar no “has de preocupar-te per on aparcar”, malgrat això lamenta que el cotxe fins i tot està “molt arrelat” a la ciutat.

I és que, enfront dels desitjos de l'Ajuntament d'aparcar els cotxes, en les barriades continua sent el mitjà més triat. Els veïns prefereixen no dependre dels horaris del transport públic, a més de que per a molt com María, veïna del Cabanyal, la bicicleta continua sent “una manera de fer esport i no un transport”.

Una situació molt diferent a la que es viu en el centre de València, on la presència de bicicletes augmenta diàriament. Una bona notícia per a alguns però que desperta queixes entre una part del veïnat. “És excessiu, quasi no es pot ni caminar” ens compta Vicente, qui porta tota la vida residint al carrer Colón: “Hi ha molts carrers a la ciutat en les quals és totalment innecessari el carril bici, perquè obstrueix la circulació de vehicles, provoca embossos i fa que els cotxe estiguen més temps circulant” lamenta.

Pocs metres més endavant, al carrer Xátiva, alguns veïns com Antonio s'oposen al fet que “facen de València el nou Amsterdam, ja que primer cal canviar la mentalitat dels ciutadans i no voler transformar la ciutat de la nit al dia, ja que hi ha massa carrils bici en comparació amb la quantitat de gent que els utilitza”.

Aquesta controvèrsia d'opinions entorn del carril bici arriba fins a *Ruzafa i és que Lara, una jove veïna, veu el carril bici com a “progrés i innovació, donant-li a València un prestigi que en anys anteriors no tenia”. Opinió semblant a la compartida per Patricia, qui celebra que s'aposte per aquesta mena de mobilitat: “És una bona alternativa”.

Amb opinions per a tots els gustos, la qual cosa és clar és que la mobilitat sostenible es converteix a poc a poc en una realitat a la ciutat de València i en una aposta clara pel govern municipal. Un canvi en la mobilitat que culminarà amb la conversió en zona de vianants de la Plaça de l'Ajuntament el mes vinent de març.

Pujar