elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un esdeveniment molt estressant pot alterar a llarg termini les connexions neuronals de l’amígdala cerebral

Un esdeveniment molt estressant pot alterar a llarg termini les connexions neuronals de l’amígdala cerebral
  • Un estudi desenvolupat per investigadors de l’Institut BIOTECMED de la Universitat de València (UV) revela que un únic esdeveniment molt estressant pot alterar a llarg termini les neurones inhibidores

MÉS FOTOS
Un esdeveniment molt estressant pot alterar a llarg termini les connexions neuronals de l’amígdala cerebral - (foto 2)

Aquesta investigació, publicada a la revista Progress in Neuropsychopharmacology & Biological Psychiatry, ha analitzat per primera vegada en ratolins els efectes a llarg termini d’un episodi d’estrès intens sobre l’amígdala cerebral, una estructura situada a la part interna del cervell que s’encarrega principalment de la formació i l’emmagatzematge de memòries associades a successos emocionals.

Juan Nácher, catedràtic de Biologia Cel·lular de la UV i coordinador de l’estudi, explica: “L’estudi d’aquests efectes és particularment interessant perquè hi ha una àmplia evidència sobre el paper destacat del complex basolateral de l’amígdala en l’adquisició del condicionament de la por i la resposta a l’estrès”. El també investigador del CIBERSAM afegeix que l’amígdala basolateral “té un paper crític en els trastorns psiquiàtrics i és extremadament sensible a l’estrès”.

El personal científic es va fixar en l’impacte de l’estrès sobre diferents poblacions de neurones del complex basolateral dels cervells dels ratolins i va provocar un impacte important en la densitat, estructura i connectivitat de les cèl·lules que expressen parvalbúmina (PV+). Sembla que aquestes neurones inhibidores estan especialment involucrades en l’etiopatologia de diferents trastorns psiquiàtrics, inclòs el trastorn d’ansietat generalitzada, la depressió i la síndrome de l’estrès posttraumàtic. “Els nostres resultats revelen importants efectes a llarg termini d’un sol esdeveniment estressant als circuits inhibitoris de l’amígdala basolateral, especialment en aquells que involucren les neurones PV+ i la seua plasticitat”, assenyala l’equip investigador.

A més, l’ús de ratolins transgènics en aquest estudi també va permetre observar que aquests efectes a llarg termini de l’estrès intens tenen un impacte diferent segons si les neurones inhibidores estan implicades en circuits que promouen o inhibeixen la resposta a la por, segons la investigació. D’altra banda, també van apuntar efectes diferenciats segons el sexe, sent especialment rellevants en ratolins femella, apunten.

Pujar