elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Durant 2017 seguiran congelats els principals impostos i taxes

  • El regidor de Comerç anuncia un Pla de Dinamització del Comerç Local per a revitalitzar el sector amb polítiques actives

L'equip de Govern ha presentat hui el projecte d'Ordenances Fiscals per a l'any que ve, 2017, que s'han elaborat davall les premisses de fomentar l'ocupació i el dinamisme econòmic, protegir el medi ambient, i impulsar l'equitat tributària. El regidor de Comerç, Carlos Galiana, ha avançat un pla per a dinamitzar el comerç local i de proximitat.

Els regidors Jordi Peris, Ramón Vilar i Carlos Galiana han presentat este matí les principals modificacions fiscals per al pròxim exercici, que mantenen la congelació dels principals impostos i taxes que afecten directament els veïns i veïnes. A més, el document suposa un impuls decidit al foment econòmic i de l'ocupació, a la protecció del medi ambient, i a l'equitat tributària.

En primer lloc, i dins dels marges que permet la legislació tributària, el document establix una sèrie de bonificacions a les accions de protecció del medi ambient, que es plasmen, per exemple, en l'Impost sobre Vehicles, en el qual s'assenyala una bonificació en la quota del 75% per als turismes de nova matriculació que utilitzen com a carburant gas natural liquat del petroli o gas natural comprimit.

Amb l'objectiu d'impulsar l'activitat econòmica, es reduïx el tipus impositiu de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres, ICIO, del 4% al 3%. Tal com ha explicat Jordi Peris, s'establixen uns mòduls per al càlcul de les construccions dirigits a homogeneïtzar el càlcul de la liquidació provisional (per a evitar divergències), i el càlcul de la liquidació definitiva roman igual. Estos móduls es calculen en funció del nivell de protecció, tractant-se d'edificis catalogats, que oscil·len entre el 25%, el 45% i el 95%.

Així mateix, es proposa una bonificació de fins al 30 % en la quota de l'impost per als subjectes passius per ampliació de la seu o centre de treball que compte, com a mínim, amb un treballador o treballadora amb contracte indefinit i a jornada completa, que hagen incrementat la mitjana de la seua plantilla de treballadors amb contracte indefinit, i que l'immoble, instal·lació o obra dels quals dispose de llicència d'obertura, com a mínim, 2 anys abans a la data de la sol·licitud de la bonificació. Els percentatges de bonificació, en funció de quin siga l'increment mitjà de la plantilla de treballadors amb contracte indefinit poden arribar fins al 30%.

També es contempla una bonificació del 95 % en la quota de l'impost per a les construccions, instal·lacions o obres efectuades en aquells establiments inclosos en la guia de comerços emblemàtics de la ciutat de València. I, de manera paral·lela, es mantenen totes les altres bonificacions que hi havia.

OCUPACIÓ AMB TAULES I CADIRES: NOVA ZONIFICACIÓ

L'objectiu de l'equitat tributària s'observa en les disposicions de l'Ordenança Fiscal Reguladora de les Taxes per Ocupació de Terrenys d'Ús Públic amb Taules i Cadires. El regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ha explicat la nova estructura que s'ha adoptat, i que varia la zonificació de la ciutat a efectes tributaris.

Les noves zones s'han establit en funció dels estudis realitzats per la Universitat Politècnica. Es pretén una zonificació més justa, atenent a la rendibilitat derivada de la utilització del domini públic i basada en el preu de mercat del sòl amb una rendibilitat del 6 %.

Així, de les dos zones que existien fins ara (Zona Extra i Zona Resta Ciutat) es passa a tres (Zones 1, 2 i 3). Tal com ha explicat Jordi Peris, un 89 % de les terrasses no veuran incrementat el seu rebut, i inclús al 30 % d'estes se'ls reduirà. Esta mesura, explicada després pel regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, permet que hi haja una diferència en les taxes segons les zones, atenent als criteris objectius marcats per un estudi previ de la Universitat Politècnica de València.

Finalment, l'Ordenança Fiscal Reguladora de les Taxes per Utilització Privativa o Aprofitament Especial d'Instal·lacions Municipals, Edificis i Espais Públics contempla tota la ciutat, de nou basant-se en este estudi de la Politècnica: plaça de l'Ajuntament, plaça de la Mare de Déu, el Tram IX del Jardí del Túria i Vivers. Les bonificacions i exempcions previstes en l'anterior Ordenança Fiscal es mantenen.

UTILITZACIÓ DE L'ESPAI PER SERVICIS DE TELEFONIA MÒBIL

Una de les novetats que han donat a conéixer els representants de l'equip de Govern és l’“Ordenança fiscal reguladora de la utilització de l'espai públic per servicis de telefonia mòbil”, que s'establix en virtut de la sentència del Tribunal Suprem de 20 de maig del 2016, i que gravarà l'ús privatiu o l'aprofitament especial del sòl, vol i subsòl de la via pública en favor d'empreses explotadores de servicis de telefonia mòbil. Tal com ha explicat el regidor Jordi Peris, es calcula que els ingressos derivats d'esta aplicació podrien arribar als 7 milions d'euros.

PLA DE DINAMITZACIÓ DEL COMERÇ LOCAL

El regidor de Comerç, Carlos Galiana, ha explicat la decisió de la Junta de Govern Local de mantindre l'actualització i els principis de redistribució en l'aplicació de l'Impost de Béns Immobles, IBI, que continuarà tal i com s’aprovà per al 2016. Tal com ha recordat el portaveu de l'equip de Govern, Jordi Peris, esta actualització només afecta el 4% dels comerços de la ciutat: el 90% dels quals té una facturació de més d'1 milió d'euros. En este 4%, a més, hi ha un terç de locals que pertanyen a bancs i asseguradores, i vora un 15% a grans distribuïdores.

Galiana ha subratllat haver aconseguit “el compromís de l'alcalde, recolzat per la Junta de Govern Local”, de dotar àmpliament la partida de l'àrea de Comerç en els Pressupostos Municipals per al 2017, de manera que s’hi puguen aplicar polítiques actives de dinamització econòmica i comercial. L'edil ha explicat que des del Servici de Comerç s'està elaborant un Pla de Dinamització del Comerç Local de València, en línia amb les aportacions que l'Associació de Comerciants del Centre Històric va fer en el transcurs del Debat de l’Estat de la Ciutat. Així, s’impulsarà un disseny conjunt de l'estratègia turística i comercial, la connexió entre les zones comercials urbanes, el suport a les pimes, i l'equilibri entre els espais públics.

De fet, les partides pressupostàries de Comerç d'enguany ja suposaven un notable increment respecte als anys anteriors, “ja que esta era una delegació habitualment abandonada”, en paraules de Galiana. L'arribada del nou Govern va produir un increment en la partida de comerç dels 500.000 euros de 2015 a quasi 1,4 milions el 2016. Entre les línies d'actuació que inclou el pla, ha apuntat el regidor, figuren iniciatives com les ajudes a lloguers de baixos comercials en determinats barris de la ciutat, especialment aquells que patixen una reducció del xicotet comerç.

El regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ha conclòs l'exposició de les noves ordenances, subratllant una altra de les novetats: que el pagament fraccionat s'aplicarà de manera automàtica, sense que siga necessari reiterar la petició cada any.

Pujar