elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Descobreixen una imatge inèdita d'Antonio Machado dels seus anys en Rocafort i València

Descobreixen una imatge inèdita d'Antonio Machado dels seus anys en Rocafort i València
  • La imatge mai vista del poeta amaga una curiosa història darrere

Descoberta una fotografia inèdita d'Antonio Machado a Rocafort i València. La imatge del poeta va ser localitzada en el Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca i ha anat presentada a Segòvia aquesta setmana on s'exposarà una reproducció d'alta qualitat a la Casa Museu d'Antonio Machado.

La imatge signada pel segell del fotògraf ‘Fineses’ descobreix un tros de l'estada de Machado en Rocafort, el municipi valencià. Tot ha sigut gràcies al treball de l'investigador Aku Estebaranz qui estudiava el treball d'un fotògraf alemany en el Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca.

En la fotografia es pot observar al poeta parlant al costat d'un periodista amb un cigar a les mans, tots dos aliens a l'escena. En la imatge apareixen també José Machado al costat de la seua dona Matea Moneder, parlant amb una de les seues filles. La imatge, presa des de l'exterior de la casa valenciana on es va refugiar el poeta durant la Guerra Civil, situa als protagonistes en un gran balcó blanc on parlen despreocupadament els uns amb els altres. Del periodista amb el qual parla Antonio Machado es coneix el seu nom de pila, José Luís, de ‘La Forja social’.

Aquest dijous es va presentar la troballa en l'Acadèmia de San Quirce, propietària de l'habitatge en la qual va residir el poeta en la seua estada a Segòvia. El seu descobridor l'investigador Aku Estebaranz va declarar que la foto mai va ser publicada, ni tan sols pel periòdic per al qual es va realitzar i, donades les escasses imatges del poeta durant la Guerra Civil, la imatge té gran valor.

La presentació de la troballa coincideix amb el 84 aniversari de la mort d'Antonio Machado en Coillure, França. La reproducció podrà veure's a la Casa Museu d'Antonio Machado, al carrer Desamparados, número 5. El centre de Documentació de la Memòria Històrica de Salamanca va autoritzar la realització d'una còpia de la instantània a l'investigador i en l'exposició es podrà contemplar també una altra imatge, poc coneguda, rescatada pel mateix investigador, que va ser portada en les revistes Crònica i Ara.

Aquesta segona imatge, amb caràcter polític data de la celebració a València de gener de 1937 de la unificació de les Joventuts Socialistes i les Joventuts Comunistes, ''al servei de la República i la guerra''. En ella s'observa a Machado amb el puny enlaire cantant l'himne 'La Jove Guàrdia'.

Pujar