elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple demana que l'Estat compense per la doctrina constitucional sobre l'impost de plusvàlues

    El Ple de l'Ajuntament ha aprovat hui instar el Govern de l'Estat per tal que solucione, per mitjà de l'aprovació de les mesures pertinents, la problemàtica plantejada per la resolució del Tribunal Constitucional en el cas que la sentència relativa a l'Impost sobre l'Increment de Valors dels Terrenys Urbans de Naturalesa Urbana (conegut com a Impost de Plusvàlues), que afecta el territori foral de Guipúscoa, s'estenga a la resta de l'Estat espanyol.

    Com és conegut, el 16 de febrer passat, el Tribunal Constitucional va resoldre la qüestió d'inconstitucionalitat promoguda per un jutge de la Jurisdicció Contenciosa de Guipúscoa sobre determinats preceptes de la Norma Foral que regula l'impost. Atés que es tracta de preceptes idèntics als arreplegats en la Llei d'Hisendes Locals i en l'Ordenança reguladora de la nostra ciutat, "la resolució posa de manifest la possible inadequada regulació de l'impost, que –ha explicat Ramón Vilar– ha obligat a realitzar davant de pagaments a nombrosos contribuents que podrien no haver obtingut cap benefici/plusvàlua en la transmissió d'immobles en la nostra localitat".

    Per això, ha afegit el regidor d'Hisenda, és necessari que l'Ajuntament preveja mesures dirigides al fet que es puga exigir el tribut d'acord amb la constitucionalitat de la totalitat de l'articulat de l'impost, i reparar als qui hagen fet front al gravamen, quan no tenien obligació de fer-ho.

    En eixe sentit, el Ple ha aprovat també que es disposen els mitjans materials i humans necessaris per a dotar de l'adequada infraestructura la Delegació d'Hisenda de l'Ajuntament de València "a fi de poder donar degut compliment a les conseqüències que podrien derivar-se" de la resolució del Constitucional.

    La moció del regidor d'Hisenda s'ha plantejat com a alternativa a la proposta que havia realitzat inicialment el Grup Ciutadans, que ja incloïa la referència a l'increment de mitjans en la Regidoria, entre d'a altres aspectes com la modificació de l'Ordenança reguladora de l'impost.

    A banda de la moció alternativa del regidor d'Hisenda, també el Grup Popular ha plantejat en una esmena transaccional per tal que es rebaixe el tipus de gravamen de l'impost al 5% i que s'aplique una bonificació en els casos d'herència del 95%, "atés que la sentència encara no afecta l'Ajuntament i encara no es pot saber com quedaran determinats aspectes (la retroactivitat, per exemple)", en paraules d'Eusebio Monzó.

    Vilar ha rebutjat la proposta del PP "que no ve al cas amb el que s'està tractant, i que pareix que se'ls acaba d'ocórrer", mentres que el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, s'ha mostrat d'acord amb la iniciativa "però no com a alternativa al tema de les plusvàlues", sinó per a aprovar-la en una altra sessió plenària.

    CAP CIUTADÀ SENSE COBRAR, NI TAMPOC L'AJUNTAMENT

    El regidor d'Hisenda ha defés la seua proposta, i ha assegurat que "cap ciutadà que tinga dret a cobrar un diners que ha pagat irregularment per esta causa es va a quedar sense cobrar-ho. Però –ha afegit- tampoc les entitats locals deixaran de cobrar-ho".

    La proposta plantejada per Ramón Vilar, i aprovada finalment amb els vots del Govern Local, inclou també que s'establisca "la corresponent compensació per part de l'Estat, dels efectes que sobre les arques municipals puguen preveure les sentències del Tribunal Constitucional, amb la finalitat de complir el principi constitucional de l'estabilitat pressupostària atenent a la "Responsabilitat del legislador".

    RECOLZAMENT A LA GESTIÓ ECONÒMICA DEL GOVERN LOCAL

    El Ple de l'Ajuntament ha recolzat hui la gestió econòmica del Govern Local. La liquidació de l'exercici pressupostari 2016 oferix unes dades sanejades, segons els informes sobre els plans d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, així com de reducció de deute del qual s'ha adonat compte a la corporació.

    El regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ha repassat les dades dels informes, que presenten uns resultats al tancament de l'exercici anterior de 77 milions d'euros de superàvit, 159 milions de romanent de tresoreria, 122 milions d'estalvi net, i una reducció del deute viu fins als 683,6 milions d'euros (cal recordar que al 2012, el deute va arribar als 964 milions, "molt prop de la fallida tècnica", en paraules de Vilar.

    Durant la reunió del Ple de hui s'ha aprovat també la 3a relació d'expedients de reconeixement extrajudicial de crèdit, la 2a modificació de crèdits extraordinaris, i la 2a modificació de l'annex d'aplicacions pressupostàries amb subvencions nominatives. Tot això, corresponent a l'exercici en curs, 2017. Les propostes han eixit avant amb els vots a favor de l'equip de govern, mentres que els grups de l'oposició s'han abstingut. Posteriorment, s'ha aprovat, en este cas per unanimitat, la modificació de l'Ordenança de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres.

    Durant el debat de les propostes, el portaveu del Grup Ciutadans, Fernando Giner, ha assenyalat l'enorme volum de saldo que els informes qualifiquen de "dubtós o difícil cobrament", que arriba als 111 milions d'euros. Tal com ha explicat el delegat d'Hisenda, Ramón Vilar, la causa és que l'anterior Govern, del PP, "no cobrava els retards, i nosaltres ara estem liquidant eixos endarreriments i fent inspeccions".

    Per la seua banda, el portaveu popular, Eugenio Monzó, ha atribuït els resultats econòmics no a la "bona gestió" de l'actual Govern, sinó a elements com la "reducció de la despesa financera i l'increment de la participació en els impostos de l'Estat, PIE". A més, ha criticat la "baixa execució pressupostària per a eixos resultats, especialment en el capítol d'inversió".

    Pujar