elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cultura de la Generalitat presenta en la Filmoteca de València un cicle sobre el productor Jeremy Thomas

Cultura de la Generalitat presenta en la Filmoteca de València un cicle sobre el productor Jeremy Thomas
  • El cicle s’inicia el dimecres 30 de novembre, a les 20.30 hores, amb la projecció de ‘Jeremy Thomas, una vida de cine’, de Mark Cousins

  • El cicle organitzat per l’IVC sobre el productor britànic està conformat per 15 pel·lícules i podrà veure’s fins al 8 de gener de 2023

Cultura de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura, presenta en la Filmoteca de València un cicle de quinze pel·lícules dedicat al productor britànic Jeremy Thomas, que podrà veure’s del 30 de novembre al 8 de gener de 2023. Des del mes de setembre passat, aquesta retrospectiva, organitzada en col·laboració amb BCN Film Fest, també es projecta dins del cicle ‘En pantalla gran’ de la Filmoteca de l’IVC al Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló. 

El productor britànic Jeremy Thomas (Londres, 1949) està darrere d’algunes de les millors pel·lícules de les últimes quatre dècades. Des de la seua labor com a productor independent, al marge dels engranatges de Hollywood, Thomas ha alçat títols essencials de la història del cinema modern, com ara ‘Feliz Navidad, Mr. Lawrence’, ‘El último emperador’, ‘El cielo protector’ o ‘Crash’, en els quals preserva els dos aspectes que fonamenten la seua manera de treballar: l’ambició artística i l’aspiració comercial.

La llista dels directors amb els quals ha col·laborat, com Nagisha Ôshima, Bernardo Bertolucci, David Cronenberg, Jonathan Glazer, Volker Schlöndorff, Jim Jarmusch i Terry Gilliam, i els èxits aconseguits proven que ha tingut sempre present aquesta visió dual durant tota la carrera. A més, sempre ha posat en marxa projectes que li han interessat des d’un punt de vista personal.

Aquest cicle sobre la dilatada trajectòria de Jeremy Thomas pretén ser una reivindicació de la importància dels productors en el procés de la creació de pel·lícules, del paper del productor com a cineasta.

El cicle s’inicia el dimecres 30 de novembre, a les 20.30 hores, amb la projecció, en sessió única, del documental ‘Jeremy Thomas, una vida de cine’ (2021), de Mark Cousins.

Durant cinc dies, Jeremy Thomas i el cineasta nord-irlandés Mark Cousins recorren la França rural i recorden algunes de les pel·lícules produïdes pel productor anglés, que es troben entre les més aclamades i controvertides de tots els temps, com ‘El último emperador’, de Bertolucci, o ‘Crash’, de David Cronenberg. En el documental participen algunes estreles que han treballat en les produccions de Thomas, com Tilda Swinton i Debra Winger.

El dijous 1 de desembre, a les 18 hores, i el divendres 2 de desembre, a les 20.30 hores, la Filmoteca projecta el policíac ‘La venganza’ (1984), dirigit per Stephen Frears i protagonitzat per John Hurt, Terence Stamp, Tim Roth, Laura del Sol, Bill Hunter i Fernando Rey.

La pel·lícula és una producció de cinema negre britànic amb participació espanyola en el repartiment: un antic gàngster anglés, que es va convertir en delator, fa deu anys que viu en un poble del sud d’Espanya amb una nova identitat. Els mafiosos als qui va trair descobreixen el seu parador i envien dos assassins a sou per a segrestar-lo, però la policia espanyola hi entra en joc.

El dissabte 3 de desembre, a les 20 hores, i el dimecres 7 de desembre, a les 18 hores, la Filmoteca projecta ‘Feliz Navidad, Mr. Lawrence’ (1983), dirigida per Nagisa Ôshima i protagonitzada per David Bowie i Ryuichi Sakamoto.

Ambientada en la Segona Guerra Mundial, la pel·lícula conta la història del soldat britànic Jack Celliers en un camp de presoners japonés. El comandant del camp creu fermament en valors com la disciplina, l’honor i la glòria. En la seua opinió, els soldats aliats són covards quan s’entreguen en lloc de suïcidar-se.

El dimarts 6 de desembre, a les 20 hores, i el diumenge 11 de desembre, a les 18 hores, la Filmoteca projecta ‘Insignificancia’ (1985), dirigida per Nicolas Roeg i protagonitzada per Gary Busey i Theresa Russell.

Ambientada a Nova York en 1954, la pel·lícula narra la trobada en una habitació d’hotel entre Albert Einstein i Marilyn Monroe. L’actriu i el científic comencen a xarrar sobre temes tan diversos com la teoria de la relativitat, el sexe i la política. La situació es complica quan irrompen a l’habitació el senador McCarthy i Joe DiMaggio, un dels exmarits de Marilyn.

El dijous 8 de desembre, a les 18 hores, i el divendres 9 de desembre, a les 20 hores, la Filmoteca projecta ‘Todo el mundo gana’ (1990), dirigida per Karel Reisz i protagonitzada per Nick Nolte i Debra Winger. Es tracta d’un ‘thriller’ d’atmosfera densa, amb guió del dramaturg Arthur Miller, que adapta la seua pròpia obra.

Una misteriosa dona contracta un detectiu privat perquè demostre la innocència d’un jove empresonat per assassinat. La seua investigació destapa una trama de corrupció en un poble de Connecticut.

El divendres 9 de desembre, a les 18 hores, i el dimarts 13 de desembre, a les 20.30 hores, la Filmoteca projecta ‘Crash’ (1996), del canadenc David Cronenberg. Protagonitzada per James Spader, Holly Hunter, Elias Koteas, Deborah Kara Unger, Rosanna Arquette i Peter MacNeill, ‘Crash’ és un intens ‘thriller’ psicològic amb components eròtics i de terror, basat en la polèmica novel·la homònima de l’escriptor de ciència-ficció J. G. Ballard.

De tornada a casa després del treball, un home estavella el cotxe contra el d’una xica i els dos són ingressats en un hospital. Immediatament després del xoc, els dos experimenten una estranya atracció mútua. A partir de llavors, la vida de la parella es precipitarà cap a un món fosc i prohibit, dominat pel perill, el sexe i la mort.

Sempre audaç i provocador, David Cronenberg va brindar amb ‘Crash’ una de les obres més singulars i transgressores dels anys noranta. Aquesta subversiva història de sexualitat fora de la norma, en la qual el plaer sexual va del braç dels accidents de cotxe, era una continuació lògica de la filmografia anterior, que explorava els límits del cos en una societat cada vegada més mecanitzada.

Premi especial del jurat en el Festival de Cannes, ‘Crash’ va causar una notable polèmica en el moment en què es va estrenar, perquè tractava sobre un grup de persones que experimenten simforofília, una parafília sexual relacionada amb els accidents de cotxe. Malgrat la polèmica mediàtica que va generar, ‘Crash’ va ser triada pel·lícula de l’any per la prestigiosa revista ‘Cahiers du Cinéma’ en 1996.

El dissabte 10 de desembre, a les 20 hores, i el divendres 30 de desembre, a les 18 hores, es projecta ‘El último emperador’ (1987), dirigida per Bernardo Bertolucci i protagonitzada per John Lone, Peter O’Toole i Joan Chen.

Guanyadora de nou premis Oscar, la pel·lícula és la història de Pu Ii, l’últim emperador de la Xina, que va pujar al tron als dos anys en 1908 i va ser adorat per 500 milions de persones com a divinitat. Va governar a la Ciutat Prohibida fins que les forces republicanes, que volien abolir la cort imperial, el van tancar allí. Més tard, va haver d’abdicar i anar-se’n.

El dimecres 14 de desembre, a les 18 hores, i el divendres 16 de desembre, a les 20.30 hores, la Filmoteca projecta ‘Sangre y vino’ (1996), dirigida per Bob Rafelson i protagonitzada per Jack Nicholson, Michael Caine, Stephen Dorff i Jennifer Lopez.

Alex Gates regenta una petita empresa de vins d’importació que proveeix la majoria dels milionaris d’un selecte barri de Miami. Un dia coneix a Gabriela, empleada domèstica d’un acabalat matrimoni que posseeix un valuós collaret de diamants. Alex decideix robar la joia i escapar de la ciutat amb Gabriela, però el destí li prepara una sorpresa que canviarà totalment el curs dels esdeveniments.

El dijous 15 de desembre, a les 18 hores, i el dimecres 21 de desembre, a les 20 hores, la Filmoteca projecta ‘Todos los animales pequeños’ (1998), dirigida per Jeremy Thomas i protagonitzada per John Hurt i Christian Bale. El debut en la direcció del productor britànic té com a protagonista un jove amb una discapacitat mental que queda sota la protecció del seu padrastre quan mor la seua mare. Quan aquest vol quedar-se amb el negoci familiar i recloure el seu fillastre en un psiquiàtric, el jove fuig a la campanya anglesa.

El divendres 16 de desembre, a les 18 hores, i el dissabte 17 de desembre, a les 20 hores, la Filmoteca projecta ‘El cielo protector’ (1989), dirigida per Bernardo Bertolucci i protagonitzada per Debra Winger i John Malkovich. Adaptació de la novel·la homònima de Paul Bowles, la pel·lícula narra el viatge d’una parella de novaiorquesos, els Moresby, al nord d’Àfrica en 1947 a la recerca d’experiències que donen un nou sentit a la seua relació.

El diumenge 18 de desembre, a les 20 hores, i el dimarts 20 de desembre, a les 18 hores, la Filmoteca projecta ‘El almuerzo desnudo’ (1991), dirigida per David Cronenberg, basada en la novel·la homònima de William Burroughs i protagonitzada per Peter Weller, Judy Davis i Ian Holm.

Presentada en el Festival de Berlín amb divisió d’opinions en la crítica especialitzada, ‘El almuerzo desnudo’ s’ha convertit en una pel·lícula de culte gràcies a la seua singular incursió en l’univers literari de Burroughs: després del tràgic accident de la seua dona, un home comença a tindre unes al·lucinacions horribles conseqüència d’unes drogues que el porten a una seriosa addicció i el transporten a un món totalment surrealista.

El dijous 22 de desembre, a les 18 hores, i el dijous 29 de desembre, a les 20 hores, la Filmoteca projecta el documental musical ‘Crock of Gold: bebiendo con Shane MacGowan’ (2020), del cineasta londinenc Julien Temple.

Combinant imatges d’arxiu inèdites de la banda i de la família de MacGowan, junt amb animacions de l’il·lustrador Ralph Steadman, ‘Crock of Gold’ és un documental sobre el poeta ‘punk’ irlandés Shane MacGowan, cantant i compositor principal del grup The Pogues. El documental va obtindre el premi especial del jurat en el Festival de Sant Sebastià.

El divendres 23 de desembre, a les 18 hores, i el dimarts 27 de desembre, a les 20 hores, la Filmoteca projecta ‘Sexy Beast’ (2000), dirigida per Jonathan Glazer i protagonitzada per Ray Winstone, Ben Kingsley i Ian McShane. Es tracta d’un ‘thriller’ de producció hispanobritànica amb el qual Kingsley va ser nominat a l’Oscar al millor actor secundari.

Després d’haver passat una temporada entre reixes, Gal Dove viu ara feliçment retirat en un xalet de la Costa del Sol espanyola, amb la seua dona, a qui adora. Però la felicitat s’entela amb l’arribada de Don Logan, un antic camarada que intenta convéncer-lo perquè torne a Londres per a un últim gran colp.

El divendres 23 de desembre, a les 20 hores, i el dimecres 28 de desembre, a les 20 hores, la Filmoteca projecta ‘Soñadores’ (2003), de Bernardo Bertolucci. Protagonitzada per Michael Pitt, Louis Garrel i Eva Green, la pel·lícula està ambientada en les revoltes estudiantils de maig del 1968.

Isabelle i el seu germà Theo, sols a la ciutat mentre els seus pares estan de viatge, conviden al seu apartament un jove estudiant americà, al qual han conegut en un cinema. Una vegada a casa, estableixen unes regles per a conéixer-se mútuament, explorant emocions i erotisme a través d’una sèrie de jocs extremadament arriscats.

El dimecres 4 de gener, a les 20 hores, i el diumenge 8 de gener, a les 18 hores, la Filmoteca projecta ‘Solo los amantes sobreviven’ (2013), dirigida per Jim Jarmusch. Protagonitzada per Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska i John Hurt, la pel·lícula és una original aproximació de Jarmusch al gènere de terror vampíric.

La història d’amor entre una parella de vampirs, Adam i Eve, ha prevalgut durant diversos segles, però el seu llibertí idil·li és interromput per l’arribada d’Ava, la salvatge i incontrolable germana menor d’Eve.

Pujar