elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Conselleria de Cultura projecta en la Filmoteca d’Estiu 'Una dona de París' (1923) de Charles Chaplin

La Conselleria de Cultura projecta en la Filmoteca d’Estiu 'Una dona de París' (1923) de Charles Chaplin
  • Aquest clàssic del melodrama del cinema mut es projecta amb rètols en valencià amb motiu del centenari de la seua estrena

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, projecta en la Filmoteca d’Estiu, el dimarts 8 d’agost, a les 22.30 hores, 'Una dona de París' (‘A Woman of Paris: A Drama of Fate’, 1923), escrita, dirigida i produïda per Charles Chaplin.

Amb una durada de 81 minuts, aquest clàssic del melodrama del cinema mut es projecta amb rètols en valencià amb motiu del centenari de la seua estrena. La pel·lícula podrà tornar a veure’s el dijous, 10 d’agost, en el mateix horari.

'Una dona de París' forma part del cicle 'Aniversaris cinèfils'. També està programat en versió original amb subtítols en valencià el clàssic del neorealisme 'El lladre de bicicletes' (1948), de Vittorio de Sica, amb motiu del seu setanta-cinc aniversari (22 i 24 d’agost).

Protagonitzada per Edna Purviance, Carl Miller i Adolphe Menjou, 'Una dona de París' és el primer melodrama que va dirigir Chaplin per a la United Artists, la productora i distribuïdora creada per les quatre grans figures de la industria de Hollywood del període mut: el propi Chaplin, Douglas Fairbanks, Mary Pickford i David Wark Griffith. La pel·lícula també fou la primera en la qual Chaplin no va actuar.

El film denuncia la hipocresia i els prejudicis morals de la societat dels anys vint, a través de la història de Marie St. Clair (Edna Purviance), una senzilla jove d'un xicotet poble francés enamorada de Jean Millet, un pintor (Carl Miller) amb el qual vol marxar-se a París per a casar-se, malgrat l’oposició dels seus pares; però el pare del jove pintor pateix un atac cardíac i Marie haurà de partir sola cap a París. Un any després, tots dos es retroben, però ja tot és diferent.

Patrimoni audiovisual valencià

Com en anteriors edicions, totes les sessions de la Filmoteca d’Estiu s’obrin amb la projecció d’una mostra de la col·lecció de pel·lícules domèstiques en passos estrets recuperades per la Filmoteca i digitalitzades i conservades en el seu arxiu fílmic.

Enguany, totes les pel·lícules projectades van ser filmades en 9,5 mm. Aquest format, també anomenat Pathé-Baby, fou molt popular entre els aficionats durant més de quatre dècades i en 2023 se celebra el centenari de la seua creació.

Aquestes projeccions serveixen per a recordar la missió essencial de l'Arxiu de la Filmoteca: la salvaguarda del patrimoni audiovisual valencià i de la memòria col·lectiva.

Horaris i venda d’entrades

Les projeccions de la Filmoteca d’Estiu se celebren de dilluns a diumenge, excepte els dimecres, que no hi ha sessió. La projecció s’inicia a les 22.30 hores i la taquilla s’obri a les 21.30 hores.

El preu de l’entrada general és de 3,50 euros, i 25 euros per a l’abonament de deu sessions. La programació per dies i la venda d’entrades anticipades en línia estan disponibles en la web de l’IVC.

La Filmoteca Valenciana manté la seua oferta cinematogràfica a la ciutat durant el mes d’agost amb la celebració de la Filmoteca d’Estiu i les seues projeccions a l’aire lliure. Els criteris de programació de la Filmoteca d’Estiu són els mateixos que se segueixen la resta de l’any en la sala Berlanga: versió original, qualitat en les projeccions i un preu assequible.

La celebració de la Filmoteca d’Estiu, que organitza cada any l’IVC, és possible també gràcies a l’Ajuntament de València, que cedeix els jardins del Palau de la Música com a espai de les projeccions.

Pujar