elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís defensarà en les institucions l’alliberament de patents de les vacunes per “superar la pandèmia amb una vacunació mundial”

Compromís defensarà en les institucions l’alliberament de patents de les vacunes per “superar la pandèmia amb una vacunació mundial”

    “Alliberem patents, compartim coneixements” és el lema que engloba totes les accions que Compromís està impulsant en les institucions per exigir l’alliberament de les patents i garantir la vacunació mundial, el que requerix un canvi de posicionament per part del govern central davant la petició registrada en l’Organització Mundial del Comerç (OMC).

    El regidor de Compromís a l’Ajuntament de València Pere Fuset ha explicat que la formació valencianista ha presentat una moció que es debatrà al Ple d’abril amb l’objectiu de “substituir la competició per la cooperació i afavorir la vacunació mundial”, atés que “no estarem totes i tots protegits fins que tot el món estiga vacunat”.

    Fuset ha concretat que la iniciativa ha de servir per “reclamar al govern central que deixe de bloquejar la petició d’alliberament de patents davant l’OMC” i perquè “ens sumem a veus de molts Estats, premis Nobel o la mateixa OMS per deixar d’estar a la cua de la llista dels qui bloquegen esta iniciativa tan necessària”. De fet, ha posat com a exemple Ciutat del Vaticà, que secunda la petició d’alliberament i que ha passat per l’esquerra al govern de Sánchez”.

    Fuset també ha posat en valor que la indústria farmacèutica ha comptat amb més de 25.000 milions d’euros dels diferents governs per trobar les vacunes. “Afortunadament les tenim i ara cal compartir coneixements temporalment fins que la pandèmia se supere i així salvarem vides i  també economies”, ha destacat alhora que ha reflexionat sobre que “serà més fàcil i productiu arribar a acords amb les farmacèutiques que no fer-ho i allargar la pandèmia amb el que això suposaria”. Ara bé, “els interessos de cinc, sis o set empreses no poden estar per damunt dels de tota la població mundial”, ha sentenciat.

    Per la seua part, la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha explicat que la moció presentada a València es remetrà a tots els ajuntaments valencians perquè s’hi puguen sumar al debat i l’aprovació, “que esperem que siga unànime o per majories importants per la importància de la mesura que plantegem”.

    Entre les propostes d’acord ha destacat la necessitat de cooperació entre els Estats i que s'eliminen els obstacles que impedisquen garantir que les vacunes es desenvolupen i fabriquen a bastament i distribuïsquen a temps i de manera inclusiva a tot el món. També “s’insta al govern espanyol i a la Comissió Europea perquè els drets de la propietat intel·lectual no impedisquen a cap país protegir la salut de la seua ciutadania”. A més, s’insta a Estats, empreses i organismes internacionals a “elaborar i aplicar polítiques per a garantir la disponibilitat, accessibilitat, assequibilitat, acceptabilitat i qualitat dels productes sanitaris contra la COVID-19 per a totes les persones”. També s’anima al govern espanyol a col·laborar amb els mecanismes establits per l'OMS per a compartir coneixement tecnològic i recursos contra la pandèmia i es dona suport a les ONG que estan conscienciant la societat sobre tots estos objectius.

    D’altra banda, el síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha ressaltat que la formació valencianista i el govern del Botànic se sumen a la iniciativa de moltes entitats de tot el món i ha recordat que des del Grup Parlamentari de Compromís es varen plantejar al Consell tres mesures sobre restriccions, ajudes a persones i empreses afectades i la vacunació, on s’incloïa l’alliberament de patents. En febrer –ha explicat- el Consell ja va fer un pas avant en eixa línia i es va aprovar una declaració institucional per alliberar patents i democratitzar l’accés a les vacunes. No obstant això també s’instava al govern central a sumar-se a esta iniciativa però en l’OMC i en la Unió Europea ha votat en contra. “És clau que el govern d’Espanya, format per PSOE i Podem, i autodenominat el govern més progressista de la història, rectifique”. En este sentit ha explicat que ja s’ha demanat “tota la documentació al govern espanyol en què s’ha basat per fer eixa votació en contra” i ha insistit en la millora de la situació sanitària i econòmica mundial que comportaria eixe alliberament. “Volem que el govern d’Espanya canvie d’opinió i faça canviar d’opinió a la UE i deixe de liderar l’equip de la vergonya per passar a liderar el que també formen premis Nobel, Estats i entitats de tot el món”, ha afegit.

    Els tres representants de Compromís han apostat per redoblar esforços amb iniciatives com esta a les que entitats com Amnistia Internacional, Metges Sense Fronteres o Metges del Món estan donant suport.

    LA MOCIÓ AL PLE EN VALÈNCIA

    Un any després de l'inici de la pandèmia de la covid-19, podem dir que esta ha provocat una crisi mundial sense precedents, que s'ha cobrat la vida de més de 2,5 milions de persones i ha suposat el col·lapse dels sistemes sanitaris i de l'economia a gran escala. Una crisi sanitària, econòmica i social que  ha agreujat desigualtats i ha afectat desproporcionadament les poblacions en situació de major vulnerabilitat. Actualment, s'han administrat ja més de 300 milions de vacunes contra la COVID-19. No obstant això; només 10 estats concentren el 80% de les dosis administrades i en més de 100 països no s'ha posat ni una sola vacuna.

    Estats, empreses farmacèutiques, organitzacions intergovernamentals i instituts d'investigació de tot el món han fet un esforç històric sense precedents en recerca i desenvolupament, esforç per als quals han sigut decisius els més de 10.000 milions d'euros de finançament públic, per a desenvolupar productes mèdics que puguen previndre, diagnosticar i tractar la COVID-19, donant lloc des de la cooperació pública i privada a una carrera sense precedents i un esforç titànic per produir vacunes en un temps rècord. Un pas imprescindible per albirar el principi de la fi de la pandèmia.

    Tenim per fi vacunes però no s'ha trobat la fórmula - o no s'ha volgut fer-ho - per a superar el coll de botella que planteja una gegantesca producció que responga a una descomunal escala global. Des de gener, assistim a un context de profunda tensió entre la capacitat de fabricació de vacunes, i la demanda i urgència d'estes a nivell mundial. Dins de la pròpia Unió Europea, les notícies sobre tensions amb diverses farmacèutiques per distorsions en el calendari de lliuraments previstos en són una bona prova. En molts altres llocs, senzillament, la vacuna no ha arribat.

    Es plantegen, per tant, extraordinaris reptes en matèria de salut pública i drets humans, especialment respecte a la producció de les vacunes, la seua distribució, per a qui i a quin preu. Uns reptes de salut pública que per raons òbvies tenen efectes més que evidents també en l'esfera econòmica i social de tot el planeta.

    Al maig de 2020, l'Assemblea Mundial de la Salut, màxim òrgan decisori de l'Organització Mundial de la Salut, va reconéixer “la funció de la immunització extensiva contra la COVID-19 com a bé de salut pública mundial.” El secretari general d'ONU va afegir que havia de ser accessible per a totes les persones.

    La producció de vacunes, com els de tants béns, està regida pels acords de Propietat Intel·lectual (ADPIC) i es veu, per tant, condicionada pel sistema de patents actual. L'empresa que ostenta la patent té el règim de monopoli de la vacuna i altres companyies només poden produir-la si arriben a acords amb aquesta. Fàbriques amb capacitat de producció de milions de dosis esperen resposta de les companyies que posseeixen la patent mentre milions de persones esperen. Una espera que com ja hem explicat té notables efectes sobre la salut pública mundial i també sobre l'economia global, i de manera molt especial sobre la població en situacions de vulnerabilitat.

    Ens enfrontem així a l'enorme risc d'una vacunació mundial a diferents velocitats en funció de la renda, on mentre alguns s'asseguren unes reserves superiors fins i tot a la seua població  molts altres tenen serioses dificultats per accedir a les mateixes. Un fet que genera greus desigualtats i que pot allargar molt la crisi sanitària, econòmica i social derivada de la pandèmia. Una situació que, com la pròpia OMS ha reiterat , només podrem superar si ho fem totes i tots, sense deixar cap població arrere, per tal de poder controlar de manera efectiva la propagació mundial del virus.

    Per tot l'exposat, es proposen  les següents propostes d'acord:

    • Subratllem la importància que tots els Estats cooperen a escala mundial i s'eliminen els possibles obstacles que impedisquen garantir que les vacunes es desenvolupen i fabriquen a bastament i distribueixen a temps i de manera inclusiva a tot el món.
    • Instem al Govern espanyol i a la Comissió Europea a assegurar que els drets de propietat intel·lectual no impedeixen a cap país garantir el dret a la salut de la seua població. És fonamental que no s'obstaculitze l' exempció d'unes certes disposicions de l'acord ADPIC per a la prevenció, contenció i tractament del COVID-19 que permetria a tots els països membres de l'OMC optar per situacions d'excepcionalitat, alliberament i/o majors flexibilitats pel que fa a les patents i altres mesures de propietat intel·lectual en medicaments, vacunes, proves de diagnòstic i altres tecnologies de COVID-19 mentre dura la pandèmia, fins que s'aconseguisca la immunitat de grup mundial.
    • Fem una crida a que Estats, empreses i organismes internacionals elaboren i apliquen polítiques per a garantir la disponibilitat, accessibilitat, assequibilitat, acceptabilitat i qualitat dels productes sanitaris contra la COVID-19 per a totes les persones, garantint la seua gratuïtat i sense discriminació de cap mena. Han de fer-ho fomentant la cooperació internacional i eliminant els obstacles a la disponibilitat i assequibilitat en tots els països.
    • Animem al Govern d'Espanya a col·laborar amb els mecanismes establits per l'OMS per a compartir coneixement tecnològic i recursos COVID-19, com ara: l'Accés Mancomunat a Tecnologia contra la COVID-19 (C-TAP), on les empreses i els Estats poden compartir tecnologia, dades i patents sobre les seues innovacions. I el mecanisme COVAX, on els Estats, més enllà de la donació de fons, han de garantir que almenys el personal de salut i les persones més vulnerables de tots els països tenen accés a la vacuna.
    • Mostrar el suport  de la corporació a les organitzacions no governamentals que estan treballant en diverses campanyes de conscienciació social sobre estos objectius.
    Pujar