elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Claustre de la Universitat de València demana la fi de la guerra a Gaza

El Claustre de la Universitat de València demana la fi de la guerra a Gaza

    Reunit en sessió ordinària aquest 22 de febrer ha emès una Declaració Institucional en què demana un alto-el-foc immediat i permanent, l’alliberament de totes i tots els ostatges i presoners, la fi de les violacions de Drets Humans i l’inici d’un procés de diàleg i negociació que done una resposta permanent al conflicte israelià-palestí.

    “El compromís de la nostra Universitat amb els Drets Humans ve de lluny, i rau en un esperit de cerca de la democràcia, la llibertat i la igualtat al llarg dels segles”, ha afirmat la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, en la reunió en sessió ordinària del Claustre de la Universitat de València, celebrada aquest 22 de febrer a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia.

    La rectora ha informat al Claustre que, des del passat 9 de novembre de 2023, el Consell de govern de la Universitat s’ha posicionat d’una manera clara i inequívoca en contra de la vulneració del Dret Internacional Humanitari que està tenint lloc a la franja de Gaza per part de l’estat d’Israel en les seues reunions del 19 de desembre i 30 de gener.

    En relació a la situació jurídica de la intervenció militar d’Israel a Gaza, a petició de la rectora, l’Institut de Drets Humans de la UV ha emès un informe que ha estat posat a disposició de les i els membres del Claustre, i tal i com la rectora va informar al Consell de Govern, es va incorporar un punt a l’ordre del dia del Claustre per abordar aquesta situació, atenent, també, a la demanda d’un conjunt de membres d’aquest òrgan, d’acord amb allò que disposa el seu reglament.

    Aquest conjunt de claustrals demanava al Claustre un posicionament i demanar el compliment del Dret Internacional i la carta de Drets Humans, el trencament de relacions amb qualsevol universitat, institució i empresa que done suport al govern d’Israel, i l’exigència d’una solució al conflicte palestí, demanant la creació de l’estat palestí i el seu reconeixement internacional.

    La rectora de la Universitat de València ha informat al Claustre que la Universitat de València no manté, en l’actualitat, cap conveni de col·laboració amb universitats d’Israel i que, en el període que s’inicia en 2024 tampoc ha incorporat cap institució universitària israeliana en la seua programació de mobilitats Erasmus.

    El Claustre de la Universitat de València s’ha pronunciat, amb 153 vots a favor, 33 abstencions i cap vot en contra, en la següent declaració institucional.

    Declaració Institucional del Claustre de la Universitat de València

    La Universitat de València està al servei del desenvolupament intel·lectual i material dels pobles, del progrés del coneixement, de la pau, de la igualtat entre les dones i els homes i de la defensa ecològica del medi ambient, tal i com s’expressa en l’article quart dels nostres Estatuts.

    En el seu ferm compromís amb la pau, la justícia, els Drets Humans i els valors democràtics, el Consell de Govern de la Universitat de València s’ha pronunciat en cadascuna de les seues sessions ordinàries al llarg dels darrers quatre mesos, en solidaritat amb la població civil de Gaza i en un reiterat rebuig a les accions militars israelianes que vulneren el Dret Internacional i el Dret Internacional Humanitari i estan produint milers de morts, ferits i desplaçats.

    Aquests posicionaments es troben en línia amb els expressats per la conferència de rectores i rectors d’universitats espanyoles, i la Universitat de València ha instat a la Unió Europea d’Universitats a expressar el seu posicionament en defensa de la Carta dels Drets Humans i en demanda del compliment del Dret Internacional.

    En eixe sentit, la Universitat de València manté que, d’acord amb allò expressat per la Cort Internacional de Justícia, en la seua ordre de 26 de gener de 2024, sobre les mesures cautelars sol·licitades per Sudàfrica, és imprescindible que Israel prenga mesures immediates per a evitar la comissió d’actes sotmesos als tipus criminals enregistrats per la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi, i és urgent adoptar totes les accions necessàries per a la prevenció i castigar la incitació directa i pública a cometre genocidi, així com impulsar les mesures efectives que permeten l’assistència humanitària.

    Com ja ha advertit l’Organització de les Nacions Unides, el desplaçament forçat de població no es pot sostenir des del Dret Internacional. Per això, en aquest moment la prioritat màxima ha de ser la població civil i l’ajuda humanitària, que no pot limitar-se ni condicionar-se per les crítiques realitzades a la UNRWA, respecte a les quals existeix una investigació en curs per part de l’Oficina de Serveis de Supervisió Interna (OIOS) de l’ONU.

    Així mateix la Universitat de València expressa la seua preocupació i el seu rebuig a la destrucció de les instal·lacions sanitàries, educatives, universitàries i d’investigació a Gaza, així com els greus efectes sobre la formació de xiquetes, xiquets i joves que suposa aquest conflicte bèl·lic, tal i com va expressar recentment el Comitè dels Drets del Xiquet.

    En conseqüència, el Claustre de la Universitat de València exigeix,

    1er. L’acord d’un alto-el-foc a Gaza, immediat i permanent.

    2on. L’alliberament immediat de totes i tots els ostatges i presoners, i la fi de les greus violacions dels Drets Humans.

    3er. L’inici d’un procés de pau des del diàleg i la negociació que, amb el suport de la comunitat internacional i l’impuls de les Nacions Unides, done una resposta permanent al conflicte israelià-palestí.

     

    Pujar