elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El cicle “Música al carrer” porta als carrers de la ciutat la música de les bandes valencianes

    Les agrupacions musicals Centre Instructiu Musical Tendetes i Agrupació Musical Sant Josep de Pignatelli són les protagonistes dels concerts d'este cap de setmana del cicle Música al carrer. Es tracta d'una iniciativa de la Regidoria de Cultura que porta als carrers de la ciutat nombroses actuacions de bandes de música valencianes.

    El cicle està organitzat per la Regidoria de Cultura en col·laboració amb la Coordinadora de Societats Musicals Federades de la Ciutat de València. Són un total de 25 concerts, repartits entre els caps de setmana entre el 2 d'octubre a l'11 de desembre.

    Les dos agrupacions actuaran el diumenge 16, a les 12:00 hores, en el cas del Centre Instructiu Musical Tendetes serà en el Parc de Capçalera, mentres que l'Agrupació Musical Sant Josep de Pignatelli actuarà en els Jardins de Vivers.

    La Societat Musical CIM Tendetes es va fundar l'any 2000 per iniciativa d'un grup d'aficionats a la música del barri de Tendetes, i del seu primer director, Enrique Baixauli Alapont. Des dels seus inicis ha estat integrada en la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i des de 2007 forma part de la Coordinadora de Societats Musicals Federades de la Ciutat de València.

    Des de 2004 està dirigida per Patricia Rosaleñ Serrador, i compta amb diverses seccions: l'Escola d'Educands, la Coral i sobretot la Banda de Música. Al llarg de la seua història ha participat en concerts en el Mercat de Colón, el Palau de la Música, el Palau dels Arts Reina Sofia, en la Mostra de Bandes i Orquestres del Districte de Transits, i en intercanvis Musicals IVM-FSMCV entre altres.

    El diumenge oferirà un concert integrat per les peces En er mundo, de Fernández i Masover; En un mercat persa, d'Albert W. Ketelbey; Concerto d'amore, de Jacob d'Haan; Star wars, de John Williams; La vida és bella, de Nicola Piovani; The mask of Zorro, de James Horner; per a concloure amb l'Himne Regional.

    Per la seua banda, l'Agrupació Musical Sant Josep de Pignatelli es va crear l'any 1981, en el si de la Comissió de la Falla Sant Josep de Pignatelli–Av. Dr. Peset Aleixandre, com a conseqüència de la inquietud d'un grup de fallers amants de la música popular. És la primera banda de música nascuda en el si d'una comissió de falla, la qual cosa va marcar un precedent inèdit, i va donar peu al fet que altres falles i associacions es mobilitzaren a favor de la recuperació de la música valenciana i altres manifestacions artístiques pròpies de les nostres tradicions.

    L’any 1993 va ser inscrita en la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, i des de 1996 compta amb el seu propi Centre Musical Sant Josep de Pignatelli. En els seus 35 anys d'història, l'agrupació ha treballat per a inculcar la música en el seu barri i en el seu entorn. Ha propiciat el treball en grup dels seus educands a través dels anomenats “Fàbrica”, “Taller” i Bandeta”.

    Ha participat en múltiples concerts organitzats per la Diputació de València, la Coordinadora de Bandes de Música de la Ciutat de València, la Federació de Societats Musicals, programes d'intercanvi amb altres bandes, la Junta Central Fallera i el Palau de la Música.

    L'any 2006, amb motiu del seu vint-i-cinc aniversari l'Agrupació Musical va celebrar un concert multitudinari en el Palau de la Música, on va actuar tant la banda de música com el cor de l'agrupació, davall la direcció de Rafael Vizcaíno Cambra, titular des de la seua fundació.

    El diumenge en els Vivers oferiran un concert integrat per les peces “Juanito el “Jarri”, d'Ignacio Sánchez Navarro; La vereda, d'Óscar Navarro; Font Negra, d'Óscar Navarro; España Cañí, amb arranjaments de Toshio Mashima; 76 Trombons, de Meredit Wilson; Caravan, de D. Ellington i J. Tizol; American Graphity, amb arranjaments de Nahoiro Iwai; Recordando a Pérez Prado, un arranjament del director Rafa Vizcaíno; i Peacherine Rag, de Scott Joplin.

    Pujar