elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El cicle de cinema de 'Metges Sense Fronteres' continua a La Nau amb dos nous documentals d'entrada lliure

El cicle de cinema de 'Metges Sense Fronteres' continua a La Nau amb dos nous documentals d'entrada lliure
    MÉS FOTOS
    El cicle de cinema de 'Metges Sense Fronteres' continua a La Nau amb dos nous documentals d'entrada lliure - (foto 2)
    El cicle de cinema de 'Metges Sense Fronteres' continua a La Nau amb dos nous documentals d'entrada lliure - (foto 3)

    Després de la projecció d''Investigació mèdica: Houston, tenim un problema', Metges Sense Fronteres (MSF) continua oferint el cicle de cinema 'Mirades Sense Fronteres', sobre els principals reptes de l'organització medicohumanitària. Dilluns 21 de novembre, a les 19 hores, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València es projectarà 'Affliction', un documental sobre com MSF es va enfrontar a la pitjor epidèmia d'Ebola de la història. 'Affliction' narra la història de l'Ebola a l'Àfrica Occidental a través dels ulls de la població local, els líders comunitaris, les víctimes, els treballadors humanitaris i aquells que van aconseguir de sobreviure-hi.

    Metges Sense Fronteres és l'organització mèdica de referència en el tractament de l'Ebola. El 2014 va tractar més d'un terç dels pacients infectats. MSF hi va utilitzar prop de 5.000 persones i va crear sis centres de tractament amb més de 600 llits en els quals va admetre més de 10.000 pacients, dels quals 5.200 van ser casos confirmats d'Ebola. De tots aquests casos, 2.400 van aconseguir sobreviure a una malaltia amb una taxa de mortalitat superior al 90%. Després de més de dos anys i mig que es declarara oficialment l'epidèmia, el passat mes d'octubre MSF va tancar a l'Àfrica Occidental els últims projectes dedicats a atendre els supervivents de la malaltia.

    Després de la projecció hi haurà un col·loqui moderat per Josep Lluís Barona, catedràtic d'Història de la Ciència i la Documentació de la Universitat de València, i amb la participació de Xavi Casero, pediatre de Metges Sense Fronteres, i Natxo Tarazona, infermer de Metges del Món.

    El cicle de cinema 'Mirades sense Fronteres' acabarà el proper dilluns 28 de novembre, a les 19 hores, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València amb la projecció de 'No són un objectiu', el documental de Metges Sense Fronteres sobre els atacs a la missió mèdica. No són un objectiu exposa els continuats bombardejos a hospitals que van seguir a l'atac nord-americà que el 3 d'octubre de 2015 va destrossar l'hospital que Metges Sense Fronteres tenia a Kunduz (Afganistan) i que va acabar amb la vida de 42 persones: 24 pacients, 14 treballadors humanitaris de MSF i 4 cuidadors, i va ferir 37 persones.

    Un any després, l'hospital roman tancat i milers de persones no tenen accés a serveis mèdics vitals. Abans de considerar la seua reobertura, l'organització continua demanant garanties a totes les parts del conflicte perquè el personal i els pacients d'aquest hospital estiguen segurs. Des de l'atac, instal·lacions mèdiques de Metges Sense Fronteres o que tenen el suport de l'organització medicohumanitària han estat víctimes d'almenys 75 atacs. Només el 2016, 21 hospitals amb suport de MSF han sofert 36 atacs a Síria i el Iemen.

    Després de la visualització del documental tindrà lloc un col·loqui moderat per Joan Romero, catedràtic de Geografia Humana a la Universitat de València, i amb la participació de Mila Font, delegada de Metges Sense Fronteres per a Comunitat Valenciana, Múrcia i Canàries, i Juanma Rodilla, treballador de Metges Sense Fronteres.

    Ambdues projeccions, obertes al públic general, tindran lloc a l'Aula Magna de la Nau. L'entrada és lliure i gratuïta, i els ponents respondran a les preguntes del públic després de la projecció.

    Pujar