elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre del Carme promou la llibertat i el coneixement mutu a través de les seues residències de mediació cultural

El Centre del Carme promou la llibertat i el coneixement mutu a través de les seues residències de mediació cultural
  • El Centre de Cultura Contemporània celebra aquest dissabte 14 de setembre la Trobada Cultura Resident València amb diverses accions artístiques, xarrades i presentacions

Utilitzar la creació contemporània com a element de mediació i motivar la ciutadania com a agent actiu d’un procés de creació, participatiu i relacional és l’objectiu que busquen les residències artístiques de mediació cultural que es desenvolupen al Centre del Carme Cultura Contemporània de València.

Després de sis mesos de treball juntament amb diversos col·lectius de la ciutat, aquest dissabte pròxim, 14 de setembre, els projectes d’Äther Studio (Audrey Lingstuyl i Michael Urrea) i Eva Fernández es mostren al públic al centre d’art per a generar un intercanvi de sabers amb la resta de la població.

La Trobada Cultura Resident València es desenvoluparà al llarg de tot el dia al Centre del Carme, d’11 a 21 hores, amb entrada gratuïta.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont ha manifestat que “des del Consorci de Museus i des del Centre del Carme entenem la mediació cultural com un procés de treball que transcendeix l’àmbit del museu amb projectes que es desenvolupen en altres espais com l’escola o en comunitat”.

“En aquest sentit, les residències de mediació cultural permeten que altres sectors de la població que habitualment no tenen un contacte directe amb la cultura se senten partícips de la creació actual, de manera que se n’afavoreix la aproximació a l’art contemporani i per tant la apreciació d’aquest, perquè no es pot estimar el que no es coneix” ha assenyalat Pérez Pont.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha recordat “el paper tan important que exerceix el programa de residències artístiques de la Generalitat Valenciana, ‘Cultura Resident’, en la professionalització del sector cultural valencià, amb residències que tenen lloc tant en territori valencià com a l’estranger”.

Amoraga ha assenyalat, com a exemple, la participació de Rosalía Banet en l’obertura de la temporada cultural a Hèlsinki, o pròximament els Open Studio d’Estelle Jullian i Javier Rodríguez durant les seues residències a Ginebra i a Praga, respectivament, com a artistes seleccionats en la convocatòria ‘Cultura Resident Internacional’.

Trobada Cultura Resident València

En la Trobada Cultura Resident València participen els dos projectes en residència desenvolupats des de febrer al Centre del Carme Cultura Contemporània: ‘Valentia, el naixement d’una micronació’, d’Äther Studio (Audrey Lingstuyl i Michael Urrea) i ‘Abundància: contracte cultural i atenció de la vida’, d’Eva Fernández.

Instal·lació: ‘Valentia. Assaig per a una micronació’ / Claustre gòtic

11-21 hores

Aquesta instal·lació constitueix la tercera i penúltima etapa del projecte ‘Valentia, el naixement d’una micronació’, realitzat per Äther Studio en el marc de la seua residència de mediació cultural al Centre del Carme Cultura Contemporània. Les dues etapes anteriors del projecte van consistir en la realització d’una sèrie d’activitats juntament amb visitants del CCCC, estudiants, xiquets, immigrants en risc d’exclusió i persones refugiades. Totes aquestes activitats van estar orientades a reflexionar col·lectivament sobre la constitució de les identitats nacionals i la seua repercussió en la comprensió de l’aspecte local i el global, per la qual cosa l’objectiu d’aquesta tercera etapa és portar aquestes reflexions a l’àmbit pràctic.

La instal·lació ‘Valentia. Assaig per a una micronació’ és una acció artística que durant deu hores seguides ‘allibera’ el Claustre Gòtic del Centre del Carme. Com el nom indica, aquesta instal·lació és un assaig. Un espai obert a la prova, a l’error, a la intenció i a l’expressió. Al mateix temps, un laboratori de nacions i una nació experimental.

Tècnicament la instal·lació consisteix en un espai delimitat dins del qual s’ubica una càmera que transmetrà en viu tot el que allí ocórrega. Durant les deu hores de durada, als visitants se’ls invita a ocupar aquest espai, sense cap tipus d’instrucció o previsió d’ús més que les disposades en la declaració d’intencions de la micronació de Valentia.

Conversació: ‘Valentia. Una micronació en un món hipernacionalitzat’ / Aula Capitular

16-18 hores

Conversatori obert amb la participació de diversos especialistes que han col·laborat en la realització del projecte, entre ells la comissària i coordinadora de projectes culturals Alba Braza.

Al mig del ressorgiment dels nacionalismes, aquest conversatori proposa pensar en la noció de micronació com a estratègia de reflexió i subversió.

Assemblea oberta i lliurament del llibre-llibreta ‘Abundància’ / Aula Capitular

12-14 hores

Al llarg d’aquests sis mesos, Eva Fernández ha treballat en sessions periòdiques en format assemblea amb un grup de dones. En aquestes trobades, fetes al Centre del Carme, el grup ha posat en comú relats de vida, memòries, identitats i històries familiars en el context sociohistòric de cada una. Partint d’una llibreta que l’artista va trobar amb una reflexió del seu iaio, militant anarquista, pres després de la guerra però fent plans de futur alhora que afirmava “ara que estem a temps”, i incitava a soterrar odis i picabaralles. Eva planteja que no hi ha derrota si en el contracte cultural apostem per la vida. Fer visible tant de contingut valent i preciós que no està legitimat o no cap en el que comprén el contracte cultural més ‘autoritzat’ ha sigut l’objectiu d’aquesta residència de mediació.

Totes les dones que han participat d’‘Abundància’, ho han fet apostant per posar-hi el més important per a elles. Aquest contingut és el que ara es vol tornar en forma d’objecte: un llibre-llibreta, és a dir, un llibre que invita a continuar sent escrit. Un llibre-eina perquè altres persones continuen produint. El lliurament del llibre-llibreta serà a les persones invitades a l’assemblea final, perquè el continuen escrivint, animant a actuar des de la mediació en la cultura perquè cada obra done vida i cada vida, obre.

En paraules de l’artista: “a un contracte cultural fecund per a la vida és al que ens convocava ‘Abundància’ i el llibre-llibreta és el dispositiu que ens hem inventat perquè les paraules i imatges ens ajuden a assolir-ho”.

La presentació i última assemblea del projecte serà exactament això: una assemblea, “és a dir, un cercle on invitem tot el món que participe a assenyalar el que és important i posar-se a la faena d’assolir-ho d’alguna manera”, afirma la resident Eva Fernández. Aquesta última assemblea serà oberta i comptarà amb invitades especials: “hem treballat juntes produint el més vital per a nosaltres mateixes i confiant que servisca a altres”.

‘Cultura Resident’

‘Cultura Resident’ és un programa autonòmic únic i pioner en el nostre territori que facilita els creadors temps, espai, acompanyament i recursos econòmics per al desenvolupament del seu treball.

‘Cultura Resident’ dona suport a projectes de totes les disciplines artístiques, des de la creació visual, escènica, musical, literària o audiovisual actual, fins a qualsevol altre àmbit de pensament.

Pujar