elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre del Carme presenta la 13a edició de Russafa Escènica Festival de Tardor

El Centre del Carme presenta la 13a edició de Russafa Escènica Festival de Tardor
  • La pròxima edició del festival d’arts escèniques se celebrarà del 20 de setembre a l’1 d’octubre en diferents punts de València, amb un gran protagonisme del CCCC

  • El programa de residències del festival, Via Escènica, es vincula, en aquesta edició, al programa de residències de creació Cultura Resident del Consorci de Museus

MÉS FOTOS
El Centre del Carme presenta la 13a edició de Russafa Escènica Festival de Tardor - (foto 2)
El Centre del Carme presenta la 13a edició de Russafa Escènica Festival de Tardor - (foto 3)

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) participa, un any més, en la programació de Russafa Escènica Festival de Tardor. La XIII edició d’aquest festival d’arts escèniques, que se celebrarà entre el 20 de setembre i l’1 d’octubre de 2023, s’ha presentat aquest dijous al claustre gòtic del CCCC. Una de les novetats d’aquesta edició és que Via Escènica, el programa de residències, mobilitat i participació ciutadana de Russafa Escènica, per mitjà del qual se seleccionen les peces curtes del festival, es vincula al programa de residències Cultura Resident del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

La presentació ha comptat amb la presència del secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López; la regidora delegada de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello; el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont; el director artístic de Russafa Escènica, Jerónimo Cornelles; i la representant de Via Escènica, Marta García; així com representants de totes les localitats participants en Via Escènica —tant regidors com tècnics de Cultura— i els creadors dels vivers triats.

En la presentació, s’han donat a conéixer les dates de la XIII edició de Russafa Escènica Festival de Tardor —del 20 de setembre a l’1 d’octubre de 2023—, així com els resultats de la convocatòria de Via Escènica 2023, de la qual se seleccionen les peces curtes del festival, conegudes com a vivers i generalment d’artistes emergents, que aquesta edició forma part del programa de residències del CMCV, Cultura Resident. El programa complet del festival i la selecció de companyies participants es comunicaran pròximament.

“Russafa Escènica s’ha convertit en un projecte imprescindible, que ofereix una visió rica i polièdrica de les arts escèniques i contribueix a generar xarxes de col·laboració. En aquesta nova edició, des del Consorci de Museus tenim més implicació en el festival, ja que el programa Via Escènica s’inclou sota el paraigua de Cultura Resident, a fi de donar impuls al talent emergent també en les arts escèniques”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

“En aquesta nova edició continuem creant un planter d’artistes, com estem fent des de fa anys, amb la col·laboració imprescindible dels acompanyants que sempre han donat suport a aquest projecte com a aposta per la cultura de base i el reforç per al talent emergent de la nostra Comunitat; com és el cas del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, el barri, i els municipis que hui ens acompanyen i fan seu el festival a través de Via Escènica. En aquesta edició, portem deu propostes fantàstiques, de les quals estem segurs que eixiran noms que prompte passaran a formar part de la xarxa escènica. Propostes i creadors, alguns ja consolidats i d’altres completament desconeguts, que no ens deixaran indiferents”, assegura el director artístic de Russafa Escènica, Jerónimo Cornelles.

“Vull donar les gràcies al CMCV, que enguany ens inclou dins del marc de Cultura Resident, apostant una vegada més pel nostre projecte, per les residències, pels processos de creació, per les espectadores i per la mediació artística, que sentim com una eina necessària en els processos creatius”, indica la representant de Via Escènica, Marta García.

Via Escènica 2023

En 2021, el festival Russafa Escènica va crear el projecte Via Escènica: un programa de residències en diversos municipis de la província de València per a la creació de les peces curtes del festival (els vivers). L’objectiu d’aquesta iniciativa és generar sinergies amb espais nous, obrint les arts escèniques a contextos i escenaris nous, i convertir-se en una eina d’impuls al talent emergent, a la participació ciutadana, la mobilitat i la descentralització. Arran del gran acolliment que va tindre l’any en què es va crear, en 2022 es va tornar a repetir la convocatòria, que continua creixent aquest 2023, edició en què compta amb el suport del Consorci de Museus, mitjançant el programa de residències Cultura Resident.

El projecte consisteix en la selecció d’artistes o companyies que, durant el mes de juliol, fan una residència en un dels municipis col·laboradors per a la creació d’una peça curta per a Russafa Escènica. Els municipis faciliten un espai de creació, un acompanyament per part de l’equip de mediació del festival i un grup d’observació, ja que el gestor cultural o tècnic de cada municipi s’encarrega de reunir un grup de deu espectadores i espectadors que assistiran a les activitats de mediació, i es convertiran en programadors de la següent edició del festival, al qual assistiran com a convidats per a seleccionar dos vivers que es representaran al seu municipi juntament amb el viver que ha participat en la residència.

Enguany, el programa compta amb la participació d’Alboraia, Aldaia, Almussafes, Alzira, Foios, Sagunt, Alcàsser i Sollana —que repeteixen d’edicions anteriors—, així com Catarroja i Benifaió, que són les noves incorporacions d’aquest 2023.

Els vivers seleccionats en aquesta convocatòria de 2023 han sigut: ‘El fracàs no és una opció’, de VESC (València Escena Sinèrgica Contemporànea); ‘Este cuerpo roto’, de Cia Abab; ‘Holocausto’, de Restaurante Hassan; ‘L’última i mon anem’, de Marxa Maxo; ‘matERiaL’, de Teatro de los Chinos; ‘Niño Ausente’, de Tribu Teatro; ‘Plat de pasta’, d’Esdevé; ‘Roser’, d’Emma Romeu i Núria Crespo; ‘Solanas’, de Beatriz Fabregat Cote; i ‘Todo el cuerpo bajo la piel’, de Luis Peset Orts.

Cultura Resident s’implica dins del projecte com a coproductora, aportant una borsa per a les creadores i creadors durant la seua estada, així com les sessions de mediació que es desenvolupen en els municipis.

‘Jornada sobre l’espectadora’

De manera paral·lela, dins del marc de Via Escènica, el dissabte 22 d’abril està programada la trobada ‘Jornada sobre l’espectadora’, a la Sala Refectori del Centre del Carme, de 16.00 a 20.00 hores.

Aquesta sessió comptarà amb la participació de María Donoso, encarregada de mediació del centre teatral L’Artesà del Prat de Llobregat; Alex Guerra i Pere Bodí, impulsors del projecte Hort-Art a Faura; i l’equip de mediació de Via Escènica. Es convidarà el públic a participar en un diàleg obert sobre el rol de l’espectadora i, finalment, s’acabarà la sessió amb la peça curta ‘Lázaro’, de Roberto Hoyo.

En aquesta jornada es dissenyaran diferents dinàmiques i accions perquè el rol de l’espectadora prenga una funció activa. Durant la jornada, se celebrarà també la presentació entre les creadores i els municipis, per a generar un acostament previ a la residència de juliol.

Sobre Russafa Escènica

Russafa Escènica Festival de Tardor és un festival d’arts escèniques de dues setmanes de duració que té lloc a finals del mes de setembre. La primera edició es va celebrar en 2011 al barri de Russafa de València i, des de fa sis anys, s’ha expandit per tota la ciutat. En 2021, Russafa Escènica va crear el projecte de residències Via Escènica amb l’objectiu de crear xarxes en espais nous i convertir-se en una eina de participació ciutadana, impuls a la creació, mobilitat i descentralització, amb presència en diferents punts de la Comunitat Valenciana.

Pujar