elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre del Carme convida a reflexionar sobre el 'dret a la ciutat'

El Centre del Carme convida a reflexionar sobre el 'dret a la ciutat'

    Reivindicar l'espai públic com a propi i de tota la ciutadania és el que busca el documental de ficció 'Dreamcity', una trilogia de l'artista urbanista Khairi Jemli que pren forma en l'exposició 'Fills del Jardí'.

    "Fills del Jardí" és la nova proposta del projecte Altaveu, del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, i que es podrà visitar a partir d'aquest dimecres al Centre del Carme fins al pròxim 24 de novembre, dins de la seua línia de suport a projectes d'inclusió i cohesió social.

    En 'Dreamcity', Khairi Jemli investiga en tres barris de tres ciutats espanyoles que es troben en processos diferents: San Antón a Conca, San Francisco, a Bilbao, i Russafa a València; aquest últim, junt amb l'Associació de Joves Artistes Precaris, pren el nom de 'Fills del Jardí'.

    La proposta té com a fi visibilitzar la importància d'un espai públic que siga realment per a tots, un punt de trobada on teixir xarxes i, en definitiva, crear cohesió social.

    El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha recordat que "gràcies al programa Altaveu, per a projectes d'inclusió i cohesió social, l'exposició 'Fills del Jardí' mostra el resultat d'una sèrie d'accions que l'artista Khairi Jemli, junt amb l'Associació de Joves Artistes Precaris, ha realitzat al barri de Russafa al llarg d'uns quants mesos per a motivar la ciutadania i activar el seu pensament crític".

    Per mitjà de diverses intervencions a l'espai públic, 'Fills del Jardí' ha tractat de visibilitzar el poder popular i la importància que aquest té, així com apoderar sectors invisibilitzats dins d'aquests barris. Així mateix, recull testimonis d'actors rellevants dins d'aquests, per a mostrar les diferents realitats d'aquests barris i establir així diverses capes de lectura per a l'espectador.

    Aquesta trilogia d'investigació audiovisual es mostra en l'exposició junt amb diferent material d'estudi i convida a reflexionar sobre la manera en què utilitzem l'espai públic i com podem recuperar-lo davant de l'especulació immobiliària i la mercantilització d'aquests barris que pertanyen a tota la ciutadania. 'Fills del Jardí' és una invitació a reparar en com construïm l'espai i com el podem protegir i defendre davant de conceptes com el de gentrificació.

    En definitiva, Jemli proposa una recuperació de la ciutat per als ciutadans com ja proposava Lefebvre a principi del segle passat en el seu assaig homònim 'El dret a la ciutat'.

    Barreres simbòliques

    En els documentals sobre San Antón, a Conca, i San Francisco, a Bilbao, es mostren dos barris amb una alta població immigrant i les fronteres simbòliques que hi ha entre aquests i la resta de la ciutat.

    En el cas del barri de Russafa, l'especulació immobiliària, la mercantilització de l'espai i el procés de gentrificació que ha patit aquest barri, és el que hui en dia impedeix l'apoderament de la resta de la ciutadania, que no troba el seu espai al seu propi barri.

    Pujar