elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El carrer de Sant Vicent presenta la senyalització de la Ruta Valenciana del Camí de Santiago

  • El regidor Vicent Sarrià ha col·locat hui l'última placa sobre la ruta, un itinerari que descriu també el Camí de Sant Vicent i la Via Augusta romana

El regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible, Vicent Sarrià, ha presidit hui la col·locació de l'última senyalització del Camí de Santiago (ruta valenciana) en la confluència de les calles Periodista Azzati i Sant Vicent Màrtir. Es tracta del colofó d'una iniciativa dirigida a recuperar la imatge i la importància d'esta via urbana que uneix en un mateix espai el recorregut valencià de la Ruta Jacobea, el tradicional Camí de Sant Vicent i el traçat de l'antiga Via Augusta romana.

Fins este moment, ha recordat el regidor, s'ha treballat «per preservar la importància històrica del carrer de Sant Vicent en les seues vessants d'antiga Via Augusta de l'època romana i, posteriorment, com l'itinerari que enllaçava Sant Vicent de la Roqueta per l'antic fòrum romà, la qual cosa va fer que, amb el temps, es consolidara com el conegut Camí de Sant Vicent». Tot açò es va plasmar en la nova urbanització del carrer Sant Vicent amb la col·locació de 'miliaris romans' en evocació de l'antiga Via Augusta, i unes plaques de bronze en el sòl al·lusives a la Ruta de l'antic Camí de Sant Vicent, en les quals es reproduïa la cornucòpia (o banya de l'abundància) de l'antic escut romà de la ciutat.

El regidor Sarrià ha recordat que esta iniciativa «va ser molt ben rebuda per les associacions vicentines, perquè era la primera vegada que es reconeixia el carrer Sant Vicent com una ruta de l'antigüetat tardana i medieval relacionada amb el culte a Sant Vicent». En este context, s'inscriu la iniciativa de l'associació del Camí de Santiago, d'assenyalar i destacar el caràcter bimilenari del Camí de Sant Vicent i de l'antiga Via Augusta, que coincidixen amb la ruta valenciana del Camí de Santiago.

La pròpia entitat ha corregut amb les despeses de col·locació dels discos metàl·lics en el sòl del carrer al llarg de tot el seu recorregut, des de la plaça de la Reina fins la Creu Coberta, complementaris dels altres. «Encara que, per a evitar proliferació d'estètiques diferents, s'ha fet seguint el format dels instal·lats en el tram central de la via», ha explicat el regidor Sarrià.

El camí de Sant Jaume de Llevant és un projecte posat en marxa per l'Associació Amics del Camí de Santiago de la Comunitat Valenciana fa més de 25 anys. El Camí aranca a València des de la porta gòtica de la Catedral, i segueix el traçat de les antigues calçades romanes, camins medievals, camins rurals i veïnals, alguns d'ells hui encara en ús, tenint com a eix vertebrador aquelles poblacions que van posseir al llarg dels segles «hospitals de pobres i transeünts», on s'acollia els pelegrins, així com topònims i patronímics de Santiago. El Camí de Llevant recorre d'est a oest la província de València, les Comunitats de Castella - la Manxa, Comunitat de Madrid, Comunitat de Castella i Lleó i Galícia, i es defineix com un camí de "mar a mar", del Mediterrani fins a l'Oceà Atlàntic: uns 1.200 quilòmetres, amb més de 100 poblacions al llarg de l'itinerari.

Pujar