elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Així és Cardioversió valenciana, la falla municipal de 2023

Així és Cardioversió valenciana, la falla municipal de 2023
  • Manolo García Lleonart i Marina Puche firmen la falla gran, mentre que Ceballos y Sanabria repetiran com a autors de la infantil

MÉS FOTOS
Així és Cardioversió valenciana, la falla municipal de 2023 - (foto 2)
Així és Cardioversió valenciana, la falla municipal de 2023 - (foto 3)

Un gran cor de vareta traslladarà des del centre de la falla gran municipal de 2023 les emocions i les experiències que fan que se'ns encenga el cor, mentre que la falla infantil municipal de l'any que ve proposarà un recorregut per les danses i balls de la nostra terra per a descobrir la riquesa festiva i tradicional dels valencians i valencianes. El regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha presidit en el Saló de Cristall del consistori l'acte de presentació de les dues falles municipals de 2023, signades per Manolo García Lleonart i Marina Puche, en el cas de la gran, i per Ceballos i Sanabria en el cas de la falla infantil.

“Estem molt feliços per poder afrontar per fi un cicle faller sencer amb normalitat, amb el calendari habitual i amb dues falles que prometen ser espectaculars i que estan avalades per trajectòries d'èxit en el món faller”, ha destacat Galiana, que ha volgut posar en valor que per primera vegada en la història una dona plasma la seua signatura en la falla gran de la Plaça de l'Ajuntament, que tant Marina Puche com Manolo García Lleonart assumeixen aquest repte després de molts anys de treball en el món de les Falles i que Ceballos i Sanabria tornen a exhibir el seu art en la Plaça de l’Ajuntament per tercera vegada consecutiva i per dotzena vegada en la història.
A més, abans de donar pas a la presentació dels esbossos, ha recordat que els pressupostos per a aquests projectes s'han incrementat enguany en un 6% fins a arribar als 217.300 i els 30.210 euros, IVA inclòs, respectivament, per a la gran i la infantil.

Cardioversió valenciana, de Manolo García Lleonart i Marina Puche

Els artistes de la falla gran municipal de 2023 han explicat que la cardioversión és el procediment mèdic que restaura el ritme cardíac normal en les persones que pateixen determinats tipus d'anomalies en els batecs del cor. I això, però a la valenciana, és el que proposen a través “d'un gran cor que ens parla d'emoció, batecs i experiències que creguen alegria i palpitacions en el cor, emocions que restauren aqueix batec i moments pels quals el nostre cor s'obri, creant una metàfora d'aquesta felicitat amb la florida de la flor del taronger entre taronges en arribar la primavera”.

“Al voltant de la pregunta ‘i a tu, què t'encén el cor?’ es desenvoluparà tota la falla”, han detallat. “Hem volgut enfocar aqueixa alegria de viure, de bategar i de sentir com a visió de la nostra ciutat i de la terreta, amb un passeig pel centre històric en el qual els seus monuments com el Miquelet, Santa Catalina o les torres t'envolten”, han descrit.

La falla tindrà 20 metres d'altura i destacarà en ella el cor de vareta, de 10 metres. Els artistes han explicat que el cor estarà fet completament de fusta, amb l'especialitat de vareta, respectant així l'ecologia i l'adequació dels materials per a crear una cremà neta, blanca i tradicional. A més, “amb la seua forma tan orgànica, permet jugar amb la direcció de la vareta i les tonalitats, creant grans clarobscurs, i aquesta forma acompanyaria a l'espectacularitat de la falla, amb un material orgànic, natural i flexible com és la fusta, contrastant amb els colors de les taronges”.


Valencians en dansa, de Ceballos i Sanabria

Els artistes de la falla infantil municipal de 2023 proposen amb el seu projecte “un recorregut per les danses i balls de la nostra terra per a descobrir la riquesa festiva i tradicional dels valencians i valencianes”. En aquest sentit, Ceballos i Sanabria posen en valor que “una part important de la identitat d'un poble es troba en la seua cultura, que la conformen entre moltes coses les seues festes i tradicions”. Per això s'han fixat en les danses típiques que des d'antigament es realitzaven en moltes festes del nostre territori, “danses rituals que tenen les seues arrels en celebracions als déus pagans i que es van cristianitzar després de la reconquesta”.

“Les danses, com per exemple les del Corpus, a part de la seua càrrega simbòlica i el seu caràcter ritual, tenen una procedència popular, el ball de les gents populars. La noblesa i la burgesia acudien a la festa com una mera desfilada processional, mentre que les danses i balls eren protagonitzats pel poble que sabia ballar. Més tard apareix la figura del mestre de dansa que s'encarregarà de fixar les coreografies i reclutar als dansaires, donant pas a uns balls reglats que han anat perdurant quasi fins als nostres dies amb la mateixa estructura”, han explicat.

Entre les danses presents en la falla infantil estaran les vinculades directament a festivitats com la del Corpus de València o les de la Verge de la Salut d'Algemesí. També la diversitat en la indumentària serà present en l'obra final. “Volem una falla infantil que ens convide a reviure experiències, despertar la nostra curiositat pel folklore propi, a participar de les danses, que ens acompanye en el temps i quede com a part del nostre record, com aqueixos ninots que van retratar les nostres tradicions festives més enllà del tòpic, amb personalitat pròpia i una bonica història per a recordar i divertir”, han afirmat.


Pujar