elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

3946 veïns de València han votat ja en les consultes de DecidimVLC

3946 veïns de València han votat ja en les consultes de DecidimVLC
  • Els veïns poden triar entre 115 propostes repartides per tota la ciutat

  • Només cal estar empadronat en València i tindre més de 16 anys

MÉS FOTOS
3946 veïns de València han votat ja en les consultes de DecidimVLC - (foto 2)

València En Comú és la tercera i més xicoteta pota del govern tripartit que dirigix l'Ajuntament de València des del passat mes de juny de 2015, fa quasi dos anys. Com en tot govern tripartit, la coordinació, no sempre fàcil entre tres forces, és fonamental per al seu bon funcionament. I si hi ha una iniciativa que requerix de la coordinació de totes les regidories, amén de les tot poderoses falles, és la que duu a terme la Regidoria de Participació Ciutadana dirigida pel representant i portaveu de València En Comú, Jordi Peris.

Potser siga pel seu origen, doncs cal recordar que València En Comú, és, en certa manera, la marca de Podem en la ciutat de València, encara que es dirigisquen de manera autònoma i açò genere, com en tota relació de dues, certes tensions fins al moment salvables, però la veritat és que el assamblearisme, la participació i l'escolta activa són tres marques que acompanyen a la campanya #DecidimVLC, de la mateixa manera que va nàixer el partit que dirigix la regidoria que la porta avant, en cercles i amb molt debat.

Actualment, els veïns de la ciutat que siguen majors de setze anys estan cridats a participar en les consultes ciutadanes, organitzades a través d'Internet, per a triar la destinació del no-res menyspreable xifra de set milions d'euros, en el que es denomina ja com a 'pressupostos participatius'. Des de fa una setmana i fins al pròxim dia 28 de febrer, es podrà triar entre 115 propostes repartides pels 19 districtes de la capital valenciana. La coordinació entre els tècnics de Via Pública, Parcs i Jardins, Patrimoni o Mobilitat Sostenible han sigut claus a l'hora de filtrar els projectes viables a presentar a la ciutadania, els quals competiran ara per veure's realitzats.

Dades de participació

Pel que fa a la participació, un dels aspectes que més preocupa i sobre el qual és menester treballar per a donar major entitat a les consultes, el departament de Peris es va mostrar moderadament satisfet en una primera valoració, feta una setmana arrere, en anunciar que havien sigut, ja en aquell moment, 8.500 persones s'havien registrat en la web per a votar, la qual cosa suposa una miqueta més del 1% del total de població amb dret a vot en la consulta.

A dia de hui, segons confirmen des del departament de Peris, són ja 11.978 els inscrits per a poder votar, 3946 les persones que han votat, i la web ha rebut prop de 62.000 visites. cal recordar que anteriors consultes als veïns, com és el cas de la primera edició de les consultes, fetes al març de 2016, tan sols es va registrar per a votar un 0,9% dels veïns amb dret, i que en aquella ocasió ni si vulga van esgotar tots les seues possibilitats de vot entre els diferents projectes. Esta xifra, en sintonia amb altres d'altres ciutats espanyoles i europees, ja s'ha superat. Per a combatre este fenomen de la baixa participació i donar a conèixer les noves formes de participar en política, l'executiu municipal ha disposat en els últims dies de diversa cartelleria i informació en els carrers i avingudes de la ciutat per a difondre entre els veïns una iniciativa, sovint desconeguda, i que bé fàcilment podria ser considerada la joia de la corona de Jordi Peris.

Pujar