elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Què és el smishing i com podem evitar caure en la trampa?

Què és el smishing i com podem evitar caure en la trampa?
  • La Policia Nacional ha llançat les recomanacions perquè la ciutadania no caiga en aquestes estafes

Amb les noves tecnologies, naixen altres maneres de cometre delictes. I és que hi ha persones que converteixen qualsevol novetat en una oportunitat per a tractar d'aconseguir diners fàcils.

El smishing és una de les tècniques que sembla estar més de moda i que està aconseguint estafar a molts ciutadans.

Però, què és el smishing?

El smishing és una tècnica que consisteix en l'enviament d'un SMS per part d'un ciberdelincuente a un usuari simulant ser una entitat legítima, com una xarxa social, banc o institució pública, amb l'objectiu de robar informació privada o realitzar un càrrec econòmic.

Generalment el missatge convida a telefonar a un número de tarifació especial o accedir a un enllaç d'una web falsa sota un pretext.

Com podem evitar ser víctimes d'aquesta estafa?

La Policia Nacional ha comunicat diverses recomanacions per a no ser víctimes del smishing,

Deguda a la similitud de les pàgines web creades pel sospitós, és relativament senzill caure en l'engany. Per a evitar aquest tipus d'estafes es recomana comprovar que l'adreça del portal d'Internet és segura i que comença per https. També, és important no obrir ni contestar missatges d'usuaris desconeguts, a més de tindre la deguda precaució a l'hora de seguir enllaços i descarregar fitxers adjunts. Igualment, mai donar informació confidencial a través de correus electrònics.

  • Desconfiar de remitents desconeguts. Si rebem un missatge d'una persona o entitat desconeguda informant-nos d'un premi o sol·licitant informació, el més prudent serà ignorar i eliminar el missatge. D'igual manera, desconfiarem si es tracta de números de telèfon sospitosos.
  • Desconfiar de promocions, cupons o concursos. Solen utilitzar-se com a hams per a obtindre l'atenció dels usuaris i aconseguir que accedisquen a enllaços fraudulents o contactar amb un número de telèfon de tarifació especial, per exemple.
  • No facilitar mai informació personal. Una entitat de confiança mai ens sol·licitarà dades personals sense previ avís, i molt menys a través d'un missatge.
  • No fer clic en els enllaços en cap concepte, ja que poden portar-nos a webs fraudulentes. És millor contrastar la informació primer i accedir a les pàgines oficials teclejant la URL en el navegador.
  • No baixar arxius adjunts, poden contindre malware amb el qual infectar el nostre dispositiu.
  • Protegir els nostres comptes. Utilitzar contrasenyes robustes i sistemes de doble verificació permetrà afegir una capa extra de protecció.
Pujar