elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tres instituts de Sagunt participen en el Concurs Scrabble en valencià

Tres instituts de Sagunt participen en el Concurs Scrabble en valencià

    Els instituts d'educació secundària de Sagunt Jaume I, Camp de Morvedre i Clot del Moro s'han mostrat disposats a participar en el Concurs Scrabble en valencià, que enguany es concentrarà a Nules i Castelló el 4 i 5 d'abril. Este joc clàssic impulsa l'ús, el coneixement i l'assumpció de la llengua des de la perspectiva que li atorga el joc i la competició. Aspectes relacionats amb l'ortografia, el lèxic, la sociolingüística i ben especialment la dignificació i assumpció de la llengua com a pròpia són clau en la tasca docent; per això l'organització, en paraules de la professora de llengua Cristina Marqués, es va decidir a acostar l'experiència a l'estudiantat de secundària de Sagunt, de la mà del Club Scrabble Castelló Comarques. 


    El delegat de Gabinet de Promoció del Valencià, José Manuel Tarazona, ha manifestat que “apostem per l'esforç col·lectiu i coordinat entre administracions per a aconseguir la plena normalització lingüística del valencià en tots els àmbits”. També ha declarat que la preparació, les trobades i el concurs d’Scrabble en valencià entre centres educatius “és una iniciativa que està donant molt bons resultats, per la qual cosa nosaltres, des del Gabinet de Promoció del Valencià de l'Ajuntament de Sagunt hem seguit l'exemple de Castelló, sent la primera ciutat de la província de València que participem conjuntament amb els instituts en aquest projecte que tendeix a vertebrar el nostre territori a través de l'ús de la nostra llengua amb la participació activa dels alumnes i alumnes dels centres educatius del nostre municipi”. El regidor els ha desitjat la major de la sort en el concurs i ha avançat que estan treballant perquè el pròxim Concurs Scrabble es faça a Sagunt. 


    L’Scrabble és un joc de tauler lingüístic. L’objectiu és acumular la màxima puntuació possible formant paraules en una graella de 15×15 caselles, algunes d’elles bonificades, fent servir fitxes individuals que s’agafen aleatòriament d’una bossa. Este joc es ven en més de 120 estats i n’hi ha versions en més de 30 llengües diferents, entre elles el valencià. El seu èxit l’ha fer mereixedor de figurar en el National Toy Hall of Fame. També té un dia mundial dedicat a ell, el 13 d’abril, dia del naixement del seu creador, Alfred Mosher Butts. 


    L’Scrabble és molt flexible que permet moltes variants de joc, cada una d’elles amb les seues particularitats. En la modalitat de joc original, entre 2 i 4 jugadors s’enfronten per aconseguir la màxima puntuació. Cada jugador disposa d’unes fitxes amb lletres que ha de combinar per formar una paraula vàlida en el seu idioma. Les paraules s’han de col·locar en un tauler, tot lligant-les amb les paraules lligades prèviament, formant una estructura travada similar als mots encreuats. Cada fitxa té un valor determinat i algunes parts del tauler multipliquen aquest valor, o el valor total de la paraula formada. Guanya la persona que, en haver-se acabat les fitxes, suma més puntuació. Per validar una paraula jugada se sol consultar un diccionari estàndard. 


    El 1938, l’arquitecte de Nova York Alfred Mosher Butts va crear el joc com una variant d’un joc de paraules inventat prèviament per ell, el Lexiko. Els dos jocs tenien el mateix nombre de fitxes i la mateixa distribució de punts, valors que Butts va calcular meticulosament a partir d’una anàlisi de freqüència de les lletres que apareixien en la portada del New York Times. El nou joc, que va anomenar “Criss-Crosswords”, ja tenia el tauler de 15x15 i semblava uns mots encreuats. Butts va fabricar uns quants jocs, però no va tenir èxit en intentar vendre la idea al principals fabricants de l’època. Evidentment, la història els va llevar la raó.

    Pujar