elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple sol·licita a les entitats bancàries la millora dels servicis a la ciutadania, concretament a les persones majors i amb diversitat funcional

El Ple sol·licita a les entitats bancàries la millora dels servicis a la ciutadania, concretament a les persones majors i amb diversitat funcional
  • S'insta estes entitats a oferir una atenció personalitzada i a no cobrar comissions per realitzar operacions derivades del servici d'atenció a persones que no tenen habilitats per a fer-les de manera autònoma en els caixers

MÉS FOTOS
El Ple sol·licita a les entitats bancàries la millora dels servicis a la ciutadania, concretament a les persones majors i amb diversitat funcional - (foto 2)

El Ple Municipal de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat per unanimitat en la seua sessió ordinària corresponent al mes de gener una moció per a sol·licitar a les entitats bancàries la millora dels servicis a la ciutadania, en general, i a la gent gran i amb diversitat funcional, en particular.

Esta moció va ser presentada pel Grup Compromís i defensada per la regidora d'este grup, Asun Moll. En primer lloc, es va aprovar instar estes entitats a oferir una atenció personalitzada en finestreta durant l'horari en què les oficines estiguen obertes al públic, amb la condició de facilitar una atenció més comprensible a la ciutadania i, en particular, a la gent gran i a persones amb diversitat funcional. En segon lloc, que estes entitats no cobren comissions per conceptes derivats del servici d'atenció a les persones que no tenen habilitats per a fer, de manera autònoma, les diferents gestions en els caixers automàtics i que s'aplique una tarifació social en l'aplicació de comissions, en funció de les característiques de cada client.

Un altre aspecte a tindre en compte és que els productes financers que s'oferisquen per part d'estes entitats als clients siguen transparents i comprensibles. La claredat en la redacció ha de ser normal amb la condició de no confondre les persones i fer-les contractar productes que es desconeixen o incorren en despeses innecessàries i abusives. Un altre punt a tractar és el de promoure la instal·lació de caixers automàtics en les zones o barris de la ciutat que queden més allunyades de l'abast de les oficines d'estes entitats, perquè les persones que visquen allí puguen fer els tràmits més bàsics. Molt especialment després del progressiu tancament de sucursals.

També, que els poders públics competents legislen i regulen una normativa bancària més justa i solidària, especialment per a les persones més vulnerables. En eixa mateixa línia, instar la Generalitat Valenciana i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies la posada en marxa d'un pla del servici rural financer en aquelles entitats locals que no disposen d'una oficina bancària ni atenció presencial que incloga la reactivació del servici bancari en les poblacions que no tinguen cap tipus de servici financer, basat en paràmetres de responsabilitat social, ètica bancària i compromís amb el territori, així com la realització de tallers i formació d'alfabetització digital dirigits a la disminució i erradicació de la bretxa digital rural a la Comunitat Valenciana.

I, finalment, traslladar este acord a les direccions generals dels bancs amb seu a la ciutat de Sagunt, a l'Associació Espanyola de Banca, a la Conselleria d'Economia, als grups parlamentaris de les Corts Valencianes, a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, a la Direcció General d'Administració Local, a l'Agenda Valenciana antidespoblació i al Síndic de Greuges.

Tal com recull la part argumentativa de la moció, «en els últims temps la prestació i la qualitat dels serveis bancaris presencials a la població s'han reduït de manera extraordinària. Un procés que s'ha vist agreujat per la digitalització, les fusions i també per la pandèmia, amb la implantació de la cita prèvia, les limitacions d'accés a les oficines i les restriccions d'horaris d'atenció».

El text assegura que «aquesta és una situació que afecta la població en general, però, sobretot, els col·lectius de persones majors i amb diversitat funcional, que veuen els seus drets vulnerats per la manca d'una atenció específica que els ajude a exercir-los de manera adequada i segura. Amb aquest fenomen es posa de manifest una notable manca d'ètica per part d'aquestes entitats amb l'abandonament de serveis i l'aplicació de quotes abusives. Sense dubtes, estem davant d'una situació de maltractament als col·lectius més vulnerables i, en definitiva, a la població en general».

En eixe sentit i segons s'explica en la moció, «aquest fet, que afecta a tots els ciutadans, té una major afectació a les persones d'edat avançada (que no estan acostumades a utilitzar les noves tecnologies) o a les persones amb diversitat funcional».

D'eixa manera, en l'escrit se sol·licita la necessitat que estes entitats exercisquen «una atenció individualitzada i de qualitat, la formació en drets bancaris i la detecció de problemes específics en el cas de cada client. Aquestes han de ser les premisses a partir de les quals el sector atenga les necessitats de la seua clientela, especialment en els casos en què esta patisca el risc de no poder exercir els seus drets com a consumidor per situacions concretes de vulnerabilitat».

Pujar