elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt continua treballant en la candidatura a Patrimoni de la Humanitat amb un taller explicatiu i participatiu sobre el procés

Sagunt continua treballant en la candidatura a Patrimoni de la Humanitat amb un taller explicatiu i participatiu sobre el procés
  • Este divendres s'ha celebrat esta activitat en la qual la ciutadania i el teixit associatiu han pogut participar amb les seues propostes per a millorar la candidatura i on veus expertes han ajudat a orientar el projecte i les aportacions

Este divendres s'ha desenvolupat en el Centre Cultural Mario Monreal un taller explicatiu sobre la situació actual de la candidatura de Sagunt a Patrimoni de la Humanitat sota el títol Taller de Candidatura. Sagunt Patrimoni Mundial, que ha comptat amb la participació de representants del teixit associatiu del municipi i ciutadania que, amb l'orientació de veus expertes, han pogut aportar les seues idees per a millorar el projecte.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el regidor i president del Consell Assessor de Patrimoni de la Humanitat de l'Ajuntament de Sagunt, Quico Fernández, han inaugurat l'activitat, a la qual han assistit també més regidors i regidores de la Corporació.

«Entre tots i totes fem realment un projecte que ens millora com a ciutat, que millora l'autoestima que hem de tindre respecte a tot allò que som com a ciutat, que és moltíssim, i també ens diu quin és el camí a seguir cap al futur», ha indicat el primer edil durant la seua intervenció.

«Per a nosaltres el patrimoni és, sens dubte, una oportunitat de trobada, consens i de futur que ens ha d'ajudar a posar en valor el nostre patrimoni, a la seua protecció i rehabilitació, i també com un element que té un valor de mercat en l'àmbit turístic, així com de desenvolupament i progrés en l'àmbit educatiu», ha manifestat per la seua part el president del Consell Assessor.

El Consistori ha obert este espai de reflexió amb la intenció que la ciutadania i les entitats socials participen en la proposta de candidatura que s'ha elaborat i orientar-la amb les aportacions de veus expertes. A més a més, s'ha pres nota de les conclusions i aportacions per a millorar el projecte amb estes idees.

«Esta idea d'un taller col·laboratiu en el qual poder parlar, sempre de la mà de persones expertes, però també poder escoltar qualsevol persona que puga aportar en positiu per a este projecte ens semblava que era una gran idea», ha puntualitzat en eixe sentit Darío Moreno, mentre Quico Fernández ha destacat l'aportació durant el procés dels agents socials, la ciutadania i el teixit associatiu per tot «allò que han sigut capaços de crear» al llarg d'un «camí cohesionat», com ha definit la marxa de la candidatura de Sagunt a Patrimoni Mundial de la UNESCO, un segell que segons ha recordat és «un valor afegit» per a les ciutats que obtenen este reconeixement.

Després dels discursos d'obertura, el coordinador de STOA, Jordi Padró, i el Doctor en Patrimoni Cultural per la Universitat de València, Ximo Revert, han presentat el document de la candidatura. El taller ha continuat amb les aportacions de les veus expertes Reptes de la Candidatura de Sagunt, en què han participat el catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Sevilla, Víctor Fernández, i la directora de Baketik Fundazioa, Maider Embull. Finalment, després d'estes intervencions, s'ha donat pas al torn del debat i conclusions.

Tant l'alcalde com el president del Consell Assessor han destacat alguns dels principals reclams de la candidatura com són el Forn Alt, el Castell o la Jueria i també la incorporació de Sagunt a algunes de les rutes i itineraris basats en el patrimoni més importants tant d'àmbit estatal com europeu: l'Itinerari dels Fenicis; el Camí d'Anníbal; la Ruta dels Ibers; la Ruta del Patrimoni Industrial; o la Xarxa de Jueries, entre altres exemples.

Segons ha explicat Moreno, la candidatura del municipi a Patrimoni de la Humanitat «és un projecte tan gran i que genera un consens social tan ampli que transcendeix les legislatures i va més enllà». En la seua opinió, es tracta d'«un viatge col·lectiu» que, com a ciutat, s'ha encetat i es deu continuar. «Eixe viatge té un objectiu clar, que és la proposta de Sagunt com a Patrimoni Mundial de la UNESCO, però és importantíssim que al llarg del camí puguem avançar, i ho fem incrementant l'anàlisi i la investigació, ens professionalitzem i millorem el coneixement que tenim sobre el nostre patrimoni comú», ha subratllat el primer edil.

Quico Fernández ha desitjat en el seu torn de paraula que, entre tots, s'aconseguisca «una candidatura que en el futur més immediat possible puga tindre una oportunitat per a prosperar».

Esta activitat ha sigut organitzada per l'Ajuntament de Sagunt i l'empresa STOA.

 

Pujar