elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament de Sagunt instarà la Generalitat Valenciana que elabore un pla de xoc per salvar al sector agrari valencià

L'Ajuntament de Sagunt instarà la Generalitat Valenciana que elabore un pla de xoc per salvar al sector agrari valencià
  • El sector es troba en una situació crítica a conseqüència d'una sèrie de problemàtiques concatenades i requerix l'adopció de mesures consensuades per tots els agents relacionats amb este

El Ple de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar en la seua última sessió ordinària corresponent al mes d'abril, instar la Generalitat Valenciana que elabore un Pla de Xoc per a salvar al sector agrari valencià i que compte amb la col·laboració de tots els agents implicats del sector.

La proposta, que va ser presentada i defensada pel regidor portaveu del Grup Municipal Ciutadans, Salvador Montesinos, va tirar avant per unanimitat.

L'acord adoptat, a més, demana que este pla ajude a compensar la pujada dels costos de producció que està patint el sector i augmente la seua competitivitat en el mercat nacional i internacional, així com que compte amb la col·laboració de tots els agents implicats en este.

La proposició inclou també sol·licitar a la Generalitat el desenvolupament d'un Pla Estratègic d'Eficiència Energètica per a totes les empreses del sector agroalimentari valencià amb l'objectiu de reduir el cost energètic i comptant amb el finançament de fons europeus. També se sol·licita a l'Executiu autonòmic que lidere la defensa dels productors valencians en l'exterior a través del lobby valencià mitjançant la millora de la coordinació amb les ambaixades espanyoles, el suport a l'exportació i els senyals d'identitat, i la marca de qualitat de la taronja, buscant el prestigi internacional i domèstic.

La Corporació municipal també reclama al Govern valencià que pose en marxa la Llei d'Estructures Agràries, mitjançant l'elaboració i execució dels projectes necessaris per a modernitzar l'agricultura valenciana, i incremente els controls, inspeccions i traçabilitat a productes agroalimentaris importats, cosa que considera «imprescindible», en els diferents punts d'entrada a la Comunitat Valenciana, tot això amb la finalitat de «garantir la competitivitat del sector a nivell social i econòmic».

La part argumentativa de la proposta es fa ressò de les reivindicacions plantejades des de les organitzacions agràries, que «insistixen, una vegada més, en la necessitat de dur a terme un pla de xoc coordinat des de tots els nivells administratius autonòmics, estatal i europeu». En este sentit, es posa l'accent en la «incertesa total» sobre el futur de l'agricultura valenciana, a causa d’un «tancament d'exercici catastròfic» i a «uns costos de producció desorbitats» així com «unes dades econòmiques gens encoratjadores per al sector, que cada vegada té menys expectatives». El sector acumula unes pèrdues de 640 milions d'euros, i això se suma a una «brutal escalada dels costos de producció».

En la part argumentativa s'explica que la situació és crítica a conseqüència d'una sèrie de problemàtiques concatenades, entre les quals destaquen l'envelliment de la població i la falta de relleu generacional, el descontrol de plagues com la del cotonet de Sud-àfrica per «la ineficàcia de les mesures adoptades», malalties com la Xylella fastidiosa, els danys provocats per la fauna salvatge, la disminució dels marges de benefici o la desigualtat en el repartiment d'ajudes, a més de «l'amenaça que suposa l'entrada d'importacions de països tercers», i que tenen com a conseqüència l'abandó de prop de 165.000 hectàrees de terra que passen de ser productives a improductives.

«El camp valencià mereix el compromís i suport ferm de les administracions públiques que tant de temps porta reclamant», es manifesta en el raonament de la proposició d'acord, on s'insistix en la necessitat de l'adopció de mesures consensuades per tots els agents relacionats amb l'àmbit agrícola valencià. «És hora que es posen en marxa actuacions concretes i urgents que ajuden al sector», se sosté.

Pujar