elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Homo Artifex, un projecte d'inclusió i empatia a través de la fotografia de Denis Ponté a Sagunt

Homo Artifex, un projecte d'inclusió i empatia a través de la fotografia de Denis Ponté a Sagunt
  • Les regidories d'Educació, Cooperació i Joventut col·laboren en este projecte amb la Fundació Bancaixa Sagunt en una exposició que es podrà visitar des d'este dissabte fins al 22 d'octubre a la Casa de Cultura Capellà Pallarés

MÉS FOTOS
Homo Artifex, un projecte d'inclusió i empatia a través de la fotografia de Denis Ponté a Sagunt - (foto 2)
Homo Artifex, un projecte d'inclusió i empatia a través de la fotografia de Denis Ponté a Sagunt - (foto 3)

“Posar-se en el lloc de l'altre”, eixa és, potser, la definició d'empatia que amb major facilitat ve a la ment si es tracta de definir este concepte. El reconegut fotògraf suís Denis Ponté, de la mà de l'Ajuntament de Sagunt, la Fundació Bancaixa Sagunt i Morvedre Acull, i amb la coordinació de Carmen García Almenar, presenta un exercici d'inclusió i comprensió de les realitats de les persones migrants a través de la fotografia amb el seu nou projecte Homo Artifex. El lloc de l'altre, un treball que combina la imatge estàtica amb el film documental i el llibre i fomenta al seu torn l'intercanvi cultural i vivencial a través del col·loqui.

Homo Artifex consta d'una exposició d'unes 50 imatges en blanc i negre en les quals Ponté mostra la quotidianitat dels habitants de Burkina Faso i Costa d'Ivori des de la perspectiva del seu lloc de treball i el paisatge en el qual es desenvolupen. El treball fotogràfic, recollit també en un llibre, està acompanyat d'una peça audiovisual: un film documental amb els testimonis de cinc persones que van arribar des d'Àfrica i han iniciat la seua nova vida a València.

El projecte inclou un taller de fotografia impartit pel mateix Denis Ponté i inspirat en este treball, i que consistirà a registrar la vida quotidiana de les persones participants per a posteriorment produir un intercanvi i comparar realitats. Addicionalment, partint del visionat d'obres cinematogràfiques seleccionades, se celebraran col·loquis en els quals participaran experts en la matèria, associacions dedicades a la inclusió i altres agents com ara treballadors i treballadores socials. Estos diàlegs contribuiran a afermar l'empatia i versaran sobre quatre eixos fonamentals: el viatge, la legalitat i el món laboral, la situació dels menors en un context nou i la realitat de la dona migrant.

D'esta manera, Homo Artifex esdevé en una cosa que és més que un mer producte cultural i passa a convertir-se en un projecte social que persegueix fomentar la inclusió de les persones migrants en la vida cultural de la localitat. La seua principal finalitat és aconseguir esta meta a través de la participació activa i l'intercanvi cultural així com afavorir la reflexió entorn de la realitat i l'experiència vital en primera persona de les persones migrants en un espai compartit en què els col·lectius de persones migrants seran part activa, tant en el taller fotogràfic com en els col·loquis.

La mostra fotogràfica s'inaugura este divendres, 17 de setembre, a les 19.00 hores i es podrà visitar a la Casa de la Cultura Capellà Pallarés (c/ Cavallers, 12) des del dissabte fins al pròxim 22 d'octubre. El projecte es completa amb visites guiades i tallers per a estudiants des de sisé de Primària fins a Batxillerat, així com associacions cíviques, de l'àmbit de la cooperació o culturals que així ho desitgen i també amb activitats paral·leles en el Casal Jove.

El regidor d'Educació, José Manuel Tarazona, ha explicat que la participació del departament d'Educació es planteja dins del marc de Ciutat Educadora. «Pensem que pot ser molt enriquidor, no sols per al públic assistent sinó també per als grups d'alumnat que participen per a veure-la i valorar-la», ja que tindran al seu abast recursos didàctics i artístics que els permetran «tractar valors transversals com la convivència, la integració o inclusió social i veure des d'una perspectiva crítica la problemàtica de les persones migrants», ha explicat l'edil, que ha convidat als instituts, col·legis i al públic en general a acudir i visitar «este projecte de rellevància internacional».

Són diverses les entitats que han col·laborat perquè Homo Artifex puga ser una realitat a Sagunt i inicie el seu camí a la ciutat. L'exposició i les activitats associades a la mateixa compten amb el suport de l'Ajuntament de Sagunt, a través de les regidories d'Educació, Cooperació Internacional i Joventut i Infància; la Fundació Bancaixa Sagunt; Morvedre Acull; Open Arms; el Grup Fotogràfic ARSE; la Universitat Popular de Sagunt; i els centres educatius d'Educació Primària i Secundària del municipi; sense oblidar a la coordinadora de la mostra, Carmen García Almenar, i al propi autor, Denis Ponté.

Esta iniciativa es planteja com a principals objectius a aconseguir la promoció d'un intercanvi intercultural que afavorisca la inclusió social; visibilitzar la realitat de les persones migrants; sensibilitzar a la societat entorn de la seua situació; generar un diàleg entre les diferents realitats presents en el municipi que ajude a millorar la convivència; establir una xarxa de col·laboració entre agents socials, educatius i culturals de la localitat; i posar en valor la fotografia com a recurs documental i com a obra artística.

Pujar