elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple aprova defensar el dret a la plena igualtat, dignitat i lliure desenvolupament de la identitat sexual i de gènere

El Ple aprova defensar el dret a la plena igualtat, dignitat i lliure desenvolupament de la identitat sexual i de gènere
  • La moció també es compromet a promoure actituds i polítiques que consciencien la societat per a erradicar les actituds LGTBIfòbiques i el rebuig cap a les mateixes

L'Ajuntament de Sagunt va aprovar en el Ple ordinari del mes d'agost defensar de manera clara el dret a la plena igualtat, dignitat i lliure desenvolupament de la identitat sexual i/o de gènere, alhora que es va comprometre a promoure actituds i polítiques que consciencien la societat per a erradicar les actituds LGTBIfòbiques i el rebuig cap a les mateixes.

Així mateix, també continuarà treballant per a aconseguir amplis consensos que permeten millorar la legislació vigent i eliminar qualsevol forma de discriminació basada en l'orientació sexual o la identitat de gènere i va manifestar la seua preocupació per la situació en alguns països i advocar pel respecte als drets humans de totes les persones, independentment de la seua orientació sexual o identitat de gènere.

L'acord plenari, proposat pel grup municipal socialista i la ponent del qual va ser la regidor del PSPV-PSOE, María Rubio, va ser adoptat amb 18 vots a favor de PSPV-PSOE, IP, Compromís i Unides Podem; 4 abstencions de PP i 2 vots en contra de Vox.

La moció argumenta: «El passat 28 de juny de 2023 va tindre lloc el Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ+. Des de la nostra ciutat seguim compromesos en la lluita contra la xacra dels atacs LGTBIfòbics, i a més amb la nova regidoria de polítiques LGTBIQ+ s'exercirà un paper fonamental per a aconseguir el nostre objectiu, una societat lliure d'atacs on puguem ser lliures. Creiem fermament que tots els éssers humans naixen lliures i iguals en dignitat i drets, sense importar cap distinció. Els drets LGTBI són i sempre seran drets humans, i la nostra missió és treballar incansablement per un món on prevalga l'absoluta tolerància, llibertat i igualtat».

I destaca que és «crucial recordar la importància de continuar construint societats més tolerants que accepten la diversitat i promoguen la protecció dels drets vulnerats de les persones LGTBI». D'eixa manera, concreta: «Com la gran ciutat que som, hem d'unir-nos per a erradicar qualsevol forma d'odi i discriminació, lluitant contra la LGTBIfòbia, fins i tot quan es disfressa de diversió inofensiva o es presenta com a part de la cultura acceptada. Esta discriminació no té cabuda en una ciutat que aspira a ser lliure i igualitària».

La moció també explica que des de les institucions, inclòs l'Ajuntament, es té la responsabilitat de garantir la igualtat efectiva per a totes les persones LGTBI i les seues famílies, sent això essencial per a una convivència harmoniosa, progrés i desenvolupament social. Així, es deduïx: «Per tant, és la nostra obligació detindre els discursos d'odi que encara persistixen en alguns llocs, creant consciència en la societat perquè totes les persones, independentment de la seua identitat o orientació sexual, puguen exercir els seus drets i facultats com a ciutadans de ple dret i sense temor».

En línia amb això, explica la moció, este mateix any es va aprovar a Espanya la Llei 4/2023, de 28 de febrer, per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI. Esta llei busca abordar les barreres i desigualtats que històricament han enfrontat les persones trans en diversos àmbits de la societat. En el passat, Espanya va experimentar una falta de reconeixement i protecció dels drets de les persones trans, la qual cosa ha portat a situacions de discriminació, estigmatització i vulneració dels seus drets humans. La llei representa un canvi important en esta dinàmica, oferint un marc legal que recolza la igualtat real i efectiva per a les persones trans.

La Llei 4/2023 per a la Igualtat Real i Efectiva de les Persones Trans també té un impacte significatiu en el col·lectiu en general, ja que representa un important avanç cap a una societat més inclusiva i respectuosa amb la diversitat de gènere. Esta llei marca un canvi en la forma en què la societat espanyola comprén i tracta les persones trans, la qual cosa al seu torn té un efecte positiu en la percepció i acceptació de la diversitat de gènere en el seu conjunt. Entre els aspectes rellevants que destaquen per al col·lectiu en general: consciència i educació, drets i protecció, inclusió social, lluita contra la discriminació i avanç en els drets humans.

Amb esta argumentació, la moció expressa: «Com a Administració local, som els garants més pròxims a la ciutadania, i assumim el compromís clar de promoure actituds i polítiques que afavorisquen un canvi de mentalitat efectiu, erradicant així les actituds LGTBIfòbiques i el rebuig cap a elles. Treballarem per a aconseguir amplis consensos que permeten adoptar les mesures legislatives i administratives necessàries per a prohibir i eliminar qualsevol forma de discriminació basada en l'orientació sexual o la identitat de gènere en tots els nivells de l'Administració».

Pujar