elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple acorda la concessió de les Medalles de la Ciutat que s'entregaran el pròxim 9 d'Octubre

El Ple acorda la concessió de les Medalles de la Ciutat que s'entregaran el pròxim 9 d'Octubre
  • Enguany s'han concedit les Medalles de Plata a Vicent Josep Sento Llobell Bisbal, Julián Antonio López Martínez, Evangelina Rodríguez Cuadros i Dolors Llobet Nualart

Amb motiu del 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, l'Ajuntament de Sagunt va aprovar ahir en la sessió del Ple Ordinari d'octubre les persones a les quals se'ls entregarà les Medalles de la Ciutat. Enguany s'han concedit les Medalles de Plata a Vicent Josep Sento Llobell Bisbal, Julián Antonio López Martínez, Evangelina Rodríguez Cuadros i Dolors Llobet Nualart.

En els casos de Sento Llobell Bisbal i Evangelina Rodríguez Cuadros la concessió es va aprovar per unanimitat, mentre que en els de Julián Antonio López Martínez i Dolors Llobet Nualart va comptar amb els vots favorables de tots els partits del Ple, a excepció de Vox que va votar en contra.

Medalla de Plata a Vicent Josep Sento Llobell Bisbal

Vicent Josep Sento Llobell Bisbal ha dissenyat els cartells dels Ludi Saguntini, des de 2005, amb motius sempre vinculats a Sagunt, il·lustracions com el Teatre Romà, la façana de la Domus Baebia, el museu de l'escena grecollatina, la Via del Pòrtic, els tallers de la plaça Cronista Chabret durant la setmana grecollatina, etc. A més, juntament amb el Grup d'Estudi del Medi Murviter, va dissenyar una recreació del Saguntum Romanum del s. II amb activitats. Este treball s'entrega en la Domus Baebia en els centres de visitants amb l'objectiu de donar més projecció a la ciutat. L'aula es va crear conjuntament amb diferents entitats en 2008 i des del primer moment Sento ha participat activament en diferents projectes sol·licitats des de la Domus Baebia. Va dissenyar la imatge corporativa de l'aula (logos, vertical i horitzontal, encunys, encapçalat, cartes). La imatge representa una de les estàtues del museu històric de la localitat.

Esta medalla s'ha atorgat a petició de l'associació LVDERE ET DISCERE - Tallers de Cultura Clàssica i l'aula didàctica de cultura clàssica, Saguntina Domus Baebia, i l'Associació Cultural saguntina Philip & Sam.

Medalla de Plata a Julián Antonio López Martínez

Segons l'expedient plenari, tant la vida com l'activitat sociopolítica i sindical de Julián Antonio López Martínez són un exemple de resiliència personal i de contribució a la millora de les condicions de vida, així com al desenvolupament dels drets i les llibertats a la ciutat de Sagunt. Durant el franquisme, va ser fundador en la clandestinitat de Comissions Obreres i militant del PCE, va ser membre dels jurats i comités d'empresa d'Alts Forns del Mediterrani, regidor i tinent d'alcalde en el primer ajuntament democràtic de Sagunt després de la dictadura i secretari comarcal i membre de l'Executiva del País Valencià i del Consell Estatal de la Federació de Jubilats i Pensionistes de CCOO. La seua contribució a la implantació i a l'enfortiment de la democràcia ha continuat en ser un dels impulsors del recurs presentat per la Confederació Sindical de Comissions Obreres del País Valencià davant el Tribunal d'Estrasburg per les tortures infligides per la policia franquista durant la seua detenció i empresonament en 1968. Per la seua encomiable trajectòria personal i social, per la seua lluita pel desenvolupament i la defensa de la democràcia i per la dignificació obrera, Julián López ha rebut en 2023 el premi Memòria Democràtica, Industrial i Obrera Gonzalo Montiel.

Esta medalla s'ha atorgat a petició de la Unió Intercomarcal de Comissions Obreres de Morvedre i Alt Palància.

Medalla de Plata a Evangelina Rodríguez Cuadros

Evangelina Rodríguez Cuadros és catedràtica de Literatura Espanyola de la Universitat de València, on ha treballat 44 anys. Ha ensenyat en les Universitats de Mont-real, Ottawa, Virgínia (USA), Florència, Bolonya, Magúncia i al Westfield College de Londres. És especialista en novel·la curta del segle XVII i en el teatre del Segle d'Or, ha dirigit diversos projectes d'investigació finançats i publicat nombrosos treballs, entre els quals destaquen les seues edicions crítiques sobre L'Acadèmia dels Nocturns de València, les dones novel·listes del Barroc i sobre Calderón i Lope de Vega. El seu llibre La técnica de actor español en el Barroco. Hipótesis y documentos va obtindre en 1998 el premi Leandro Fernández de Moratín d'Estudis Teatrals. Va ser també vicerectora de la Universitat de València, directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat Valenciana i de l'Institut Valencià de les Arts Escèniques i de la Música. Així mateix, ha sigut membre del Patronat Nacional del Misteri d'Elx i de la Institució Valenciana d'Estudis i revolta. A més, ha ocupat càrrecs públics com el de directora general de Patrimoni de la Generalitat Valenciana.

Esta medalla s'ha atorgat a petició del Col·lectiu AMIMO (Associació Memòria Industrial i Obrera).

Medalla de Plata a Dolors Llobet Nualart

Dolors Llobet Nualart, treballadora social de professió, feminista i activista social, persona incansable en el seu treball per a ampliar els drets de les dones en l'Àrea d'Igualtat de l'Ajuntament de Sagunt, ha obert espais per a la transformació social des del coneixement i l’ús d'e ferramentes teòriques rigoroses per a generar complicitats i equips de treball, tant en el desenvolupament de la seua professió com en l'activisme social. És per tant un referent en l'àmbit professional, en el moviment feminista des de la seua activitat, entre altres, al col·lectiu 8 de Març, i en la investigació d'estratègies noves per a enfocar els problemes socials, sobretot els que afecten en les vides de les dones i de les persones de major vulnerabilitat, tant dins com fora del nostre municipi.

Esta medalla s'ha atorgat a petició del col·lectiu Amigas Supervivientes.

Pujar