elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les representants de la Falla La Marjal aposten per la continuïtat de les seues festes

Les representants de la Falla La Marjal aposten per la continuïtat de les seues festes
    MÉS FOTOS
    Les representants de la Falla La Marjal aposten per la continuïtat de les seues festes - (foto 2)
    Les representants de la Falla La Marjal aposten per la continuïtat de les seues festes - (foto 3)

    Les festes de la Falla La Marjal van culminar el passat 15 d'agost, amb la cremà del clàssic Patot de la seua falla i l'actuació del Grupo Élite. Algunes de les seues activitats, part de la programació d'Estiu Voramar, es van combinar amb la celebració de la fira gastronòmica Gastromediterrani, i des de la comissió fallera han criticat la manera en què s'han organitzat els esdeveniments.
    Pilar Rojas, presidenta de la falla, no s'ha mostrat molt satisfeta amb la manera en què s'han dut a terme les festes a la platja, que van començar el dia 11, junt amb Gastromediterrani —que va acabar el dia 13—, i van finalitzar quatre dies després. "En general, llevant el dia 14 i 15, la celebració ha sigut, com menys, millorable", ha manifestat.

    La presidenta ha assenyalat que els van comunicar que no podrien vendre begudes a penes tres setmanes abans que començaren els seus esdeveniments. "La barra dóna vida a la falla, d'ací es pot recuperar allò que s'ha invertit l'any o pot ser el benefici de l'any que ve", ha apuntat. "Aquesta notícia va suposar una decepció", ha expressat.

    Així mateix, ha recriminat que l'agència que va organitzar Gastromediterrani col·locara la carpa de la comissió fallera "de cul a la festa amb l'excusa que l'activitat del circ del dissabte es faria junt amb la falla; ens va deixar soles i, com al final es va dur a terme en el costat contrari al nostre, ens va restar presència de veïns", ha lamentat. "Ens sentim disgustades, ja que vam estar separades de tot", ha agregat la presidenta.
    El col·lectiu compta amb 6 sòcies: "tres xiques són de Puçol i, les altres tres, de Cullera, Meliana i la Pobla de Farnals; són persones que treballen per al poble, ja que també han estat 7 anys preparant estes les festes de la falla", ha assenyalat Pilar. L'organitzadora ha demanat que es valore este gest i ha mostrat les seues reserves davant del fet que, abans que a elles, "se li done més importància a una agència que ve de fora" després que elles hagen estat treballant "per unes festes en la platja" durant tant de temps.

    Encara que se les haja incloses en la programació, la presidenta ha volgut distanciar la Falla La Marjal de la primera edició de Gastromediterrani: "No han sigut unes festes nostres; ha sigut una cosa organitzat des de l'Ajuntament amb Gastroagencia i, encara que ens hagen afegit, nosaltres únicament ens vam ocupar de la plantà, la discomòbil del dissabte i els dies 14 i 15", ha asseverat.
    "S'ha volgut innovar, i això està bé, però no ha donat resultat", ha apuntat Pilar. No obstant això, ha recalcat que l'agrupació està oberta al diàleg: "hem col·laborat i estem disposades i disponibles a tot", ha afirmat.
    Després de la clausura de la fira gastronòmica, la programació d'Estiu Voramar va continuar i el dia 14 li va arribar el torn al típic sopar popular de la falla. En aquesta reunió, les sòcies de la comissió van rifar dos lots d'embotit i van assistir "al voltant de 600 comensals; menys participants que en edicions anteriors", ha indicat Inma Rojas, una dels membres del col·lectiu.
    Quant a la nit del 15 d'agost, l'actuació del Grupo Élite va posar la melodia al final de les festes de la Falla La Marjal. A continuació, la Plaça Rosa dels Vents va acollir un sopar de germanor en què van participar 30 persones, entre sòcies i acompanyants, en la qual va participar l'artista que dissenya el Patot d'estes falles, Mario Gual.

    La relació de la comissió amb Mario ve de lluny: les seues obres no han faltat en la platja des que el col·lectiu va començar a organitzar la seua festa estiuenca, fa 7 anys. Una coincidència els va posar en contacte, ja que va donar la casualitat que una de les organitzadores vivia prop del taller on treballa, a Meliana.
    Aquesta vegada, el clàssic Patot de la falla estava acompanyat d'un lloc per a vendre productes; una temàtica d'acord amb la fira gastronòmica amb què s'havia compaginat el principi de les festes en la platja de la Falla la Marjal. Fins a este estiu, les escultures es basaven i feien crítica del mercat medieval.

    Mario ha fet insistència en la importància de "traure partit a una falla a l'estiu: és una cosa nova que no ha de desaprofitar-se, ja que crida l'atenció de veïns i turistes que disfruten de les seues vacacions estivals", ha indicat. També ha volgut agrair "l'esforç de la comissió de la Falla La Marjal, estic encantat d'acudir en aqueixes dates", ha afegit.
    Un castell de focs artificials, obra de Vicente Alcàsser Yoe i el seu equip, va servir de preludi a la cremà del Patot. Les coordinadores han lloat el seu treball, ja que Yoe "ens sorprén cada any", han felicitat.
    Després de les fotos per al record amb l'escultura fallera, que es va traslladar al camp de futbol, les components de la comissió de festes de La Marjal van botar la traca. Amb ella, van iniciar la cremà de la falla de l'estiu i van clausurar el sèptim any d'unes festes modestes, organitzades per un xicotet grup humà però ple d'il·lusió i ganes.

    Per a aquells que encara tenien forces, el Grupo Élite va oferir una altra sessió de discomòbil en la Rosa dels Vents, on els més jóvens es van animar a ballar, sobretot amb els ritmes més actuals, mentre pares i amics disfrutaven de la nit en el passeig marítim.

    La presidenta de la falla ha fet insistència en el fet que estan obertes a "qualsevol persona, parella, associació o veïns que vulguen col·laborar o formar part en qualsevol aspecte de la falla", ha encoratjat. Amb un nombre més gran de socis, podrien "recuperar esdeveniments com les desfilades de moros i cristians, el dia dels xiquets o el passe de models".
    "La gent continua demanant activitats", ha recalcat Pilar. "Hem creat la necessitat d'una setmana de festes durant estiu en la platja i és un servei necessari; es necessita festa i la gent l'espera".

    Pujar