elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

ÚLTIMA HORA | Tres comunitats envien reforços a l'incendi de l'Alt Millars davant el perill que empitjore el temps

ÚLTIMA HORA | Tres comunitats envien reforços a l'incendi de l'Alt Millars davant el perill que empitjore el temps
    MÉS FOTOS
    ÚLTIMA HORA | Tres comunitats envien reforços a l'incendi de l'Alt Millars davant el perill que empitjore el temps - (foto 2)

    El treball nocturn dels bombers durant la matinada del dissabte ha aconseguit frenar l'avanç de l'incendi forestal en què afecta l'interior de la província de Castelló i que està arrasant l'Alt Millars. Les condicions aquest dissabte són millors però els bombers temen un canvi de vent en les pròximes hores que torne a complicar la situació.

    Davant aquesta situació, tres comunitats autònomes han reforçat l'operatiu enviant efectius. Es tracta de Múrcia, Madrid i Castella-la Manxa, que mobilitzaran més bombers per a frenar el foc davant les complicades perspectives. Mentrestant, des del Consorci Provincial indiquen a última hora de la vesprada que el perímetre continua consolidant-se i no ha crescut des del divendres a la nit. En qualsevol cas el temps corre i els bombers s'apresten a atallar el màxim possible l'incendi abans que arribe un diumenge que serà infernal.

    El president Ximo Puig ha explicat en el Lloc de Comandament sobre les 13 hores que fins a 700 persones treballen en el dispositiu per a lluitar contra aquest "incendi de nova generació" en un dia amb condicions estiuenques.

    Ha estat acompanyat pel per president aragonès, Javier Lambán, que ha destacat que "per primera vegada hi ha un comandament únic" per a coordinar a Aragó i la Comunitat Valenciana en la lluita contra un incendi, amb la constitució d'un Cecopi conjunt. Una experiència que, segons ha explicat, es repetirà en les futures catàstrofes.

    Per part seua, el director general d'Emergències, José María Ángel, ha explicat en una entrevista en Àpunt que els bombers treballen per tres objectius: Impedir l'avanç del foc cap a la Serra d'Espadán, que les flames no envolten l'embassament d'Arenós,

    Josep Maria Àngel explica, en declaracions a À Punt, que les labors d'extinció del foc se centren en tres objectius:

    Impedir que les flames creuen la CV-195 perquè el foc no avanç cap a la Serra d’Espadà
    Aconseguir que l'incendi no envolte l'embassament d'Arenós, que funciona com a tallafocs i evita que s'estenga cap a Sant Vicent de Piedrahita
    Evitar que la cua de l'incendi es reavive i l'incendi creue a Terol per la part d'Olba.
    Quant al retorn dels evacuats, el president de la Diputació, José Martí, ha aventurat que abans del dilluns serà impossible la volta a casa a causa de tot el treball que els bombers encara han de fer abans que la zona siga segura.

    L'incendi no ha crescut en les últimes hores

    Aquest divendres preocupava el seu avanç en direcció al parc natural de la Serra d'Espadán arrasant els boscos de la zona de Montanejos. Per això, els bombers s'han apostat durant la nit en la carretera que uneix Montant i Montanejos per a esperar a les flames i frenar-les en aqueix punt.

    No obstant això, segons s'ha explicat des d'Emergències, el foc s'ha alentit durant la nit gràcies a la humitat i els treballs d'extinció i no ha arribat a la CV-195 (informació de les 8h del dissabte). En aquesta carretera s'han concentrat durant la nit quasi tots els efectius terrestres per a crear una espècie de tallafocs usant "foc tècnic". És a dir, cremant la zona de manera controlada perquè el foc no tinga per on avançar.


    A primera hora del dissabte, a més, en un ambient propici dominat per un mantell de rosada, s'han incorporat més de 500 efectius terrestres i 20 aeris per a aprofitar aquest dissabte que és la finestra d'oportunitat per a acabar de frenar el foc, abans que arribe un diumenge infernal.

    Aquest dissabte les condicions meteorològiques seran millors per a frenar aquest incendi que ha calcinat 4.000 hectàrees i que té 40 km de perímetre. I és que augmentarà la humitat, baixaran les temperatures i deixarà de bufar el ponent. Segons les previsions de l'Aemet, per a aquesta jornada d'esperen vents humits del sud-est, que espentaran el foc cap a les zones ja cremades.

    Això sí, caldrà estar pendents de la vesprada, ja que l'Aemet adverteix que és possible que torne el ponent i baixe la humitat de nou.

    Un divendres infernal

    La força del vent de ponent ha donat forces a aquest incendi en la vesprada del divendres direcció Montant-Montanejos, cap a l'est. Un foc que ha guanyat una velocitat inesperada i, com ha explicat la consellera Gabriela Bravo i ha arribat a obligar a retirar-se als bombers a l'haver "un clar risc per a la seua vida" davant l'avanç de les flames.

    El front ha avançat el divendres des de la pedania dels Calpes fins a endinsar-se en el barranc de la Maimona, on "ha quedat encaixonat" i ha anat agafant força gràcies a la gran massa vegetal d'aquest paratge.

    D'altra banda, s'està investigant si hi ha hagut acció humana després de l'origen del foc però que no es compta encara amb una conclusió clara per part de la Guàrdia Civil. El que sí ha pogut confirmar elperiodic.com és que el Seprona investiga ja a quatre persones per l'inici d'aquest incendi.

    Respecte als desallotjats, són uns 1.500 i, segons han explicat des de l'Ajuntament de Montanejos, no s'espera que aquest dissabte puguen tornar a les seues cases a causa del complicat de la situació.

    Pujar