elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Medi Ambient acorda amb alcaldes de la Serra d'Espadà l'elaboració dels plans locals de prevenció d'incendis

Medi Ambient acorda amb alcaldes de la Serra d'Espadà l'elaboració dels plans locals de prevenció d'incendis
  • La directora general de Prevenció d'Incendis Forestals ha donat a conéixer ajudes per a la redacció de plans de prevenció d'incendis forestals i per a la reducció de cremes de restes vegetals mitjançant la seua trituració

  • Delia Álvarez es reunix amb els grups de treball de la Taula Post-incendi Forestal d'Artana

La directora general de Prevenció d'Incendis Forestals, Delia Álvarez, s'ha reunit en el Centre d'Interpretació i Oficina de Gestió del Parc Natural de la Serra d'Espadà, en el terme municipal d'Eslida, amb els tres grups de treball constituïts en la Taula Post-incendi Forestal d'Artana. L'objectiu principal era afrontar les actuacions després de l'incendi del parc natural perquè un incident d'aquesta magnitud no es torne a repetir.

Des de la conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural s'han donat a conéixer ajudes per a la redacció de plans de prevenció d'incendis forestals i per a la reducció de cremes de restes vegetals per mitjà de la seua trituració. S'han creat tres grups que treballaran en paral·lel amb el suport tècnic que es facilita des de la conselleria, amb l'objectiu d'avaluar les causes de l'incendi i evitar futurs incidents.

Delia Álvarez ha assenyalat que la política de prevenció que es du a terme des de la direcció general de Prevenció d'Incendis Forestals "prioritza l'actuació directa sobre les causes que ocasionen els focs". Més del 80% dels incendis que s'inicien en el nostre territori té causes humanes.

La jornada ha comptat amb diverses reunions amb els grups de treball de la Taula Post-incendi Forestal d'Artana. En una primera fase, la directora general es va reunir amb associacions i entitats per a la creació de projectes voluntaris que treballen en la regeneració de l'àrea afectada. A més es va acordar un protocol per al seguiment de la regeneració amb el Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM). Es pretén dissenyar un procés participatiu per a dur a terme actuacions de conscienciació de la població sobre la importància del bosc, recolzat amb voluntariat ambiental.

Álvarez ha destacat la importància de la participació ciutadana en la planificació de la restauració de la zona. "Es imprescindible si es vol assegurar que els programes siguen eficaços i sostenibles", ha assenyalat Delia Álvarez.

En una segona fase, Delia Álvarez es va reunir amb els alcaldes dels municipis afectats per a assentar les bases per a la redacció dels "Plans Locals de Prevenció d'Incendis Forestals". Estos plans resulten d'utilitat a l'hora de protegir el parc natural i a la població. Com assenyala la directora general de Prevenció d'Incendis Forestals, els plans han d'analitzar les causes dels incendis, proposar mesures per a la seua reducció i assegurar la funcionalitat de la xarxa d'infraestructures de prevenció.

En les reunions també s'ha abordat la creació d'una línia de col·laboració amb els municipis per a la trituració de les restes vegetals derivats dels cultius llenyosos existents en el parc natural. A més es va tractar la Mesura 16 de Cooperació inclosa en el Programa de Desenrotllament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020. Esta mesura presenta un enfocament que s'adapta als projectes relacionats amb l'ús de la biomassa agrícola amb fins tèrmics i té com a finalitat la utilització de les restes agrícoles en projectes que no comporten la crema d'estos, donant una alternativa a l'ús del foc.

Pujar