elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Premis Literaris Ciutat de Gandia 2017

Premis Literaris Ciutat de Gandia 2017
    MÉS FOTOS
    Premis Literaris Ciutat de Gandia 2017 - (foto 2)
    Premis Literaris Ciutat de Gandia 2017 - (foto 3)
    Premis Literaris Ciutat de Gandia 2017 - (foto 4)
    Premis Literaris Ciutat de Gandia 2017 - (foto 5)
    Premis Literaris Ciutat de Gandia 2017 - (foto 6)

    La Casa de la Marquesa ha acollit aquesta nit l'acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Gandia 2017, que ja tenen noms i cognoms:

    LV PREMI AUSIÀS MARCH DE POESIA: Jaume Coll Mariné, amb Un arbre molt alt

    Jaume Coll Mariné (Muntanyola, 1989) es va donar a conèixer amb el llibre Quanta aigua clara als ulls de la veïna (2014), i ha publicat també la plaquette La gata groga (2015). És baixista i contrabaixista del grup Obeses. És llicenciat en Filosofia i prepara un treball de doctorat sobre Segimon Serrallonga. Un arbre molt alt, format per una quarantena de poemes, va convèncer el jurat del cinquanta-cinquè Premi de Poesia Ausiàs March de Gandia (format per Maria Josep Escrivà, Rubén Luzón, Jaume Pont i Jordi Cornudella) per la potència amb què evoca el món natural i domèstic d'un racó d'Osona, per l'embranzida lírica amb què s'enfila cap a les fonts del pensament poètic, per la varietat i el rigor de la construcció formal de cadascun dels poemes i per la naturalitat convincent amb què la veu poètica assumeix els tons i les estructures de la llengua viva.
    El llibre guardonat el publicarà Edicions 62 el gener del 2018.

    XXXIX PREMI JOANOT MARTORELL DE NARRATIVA: Joan Jordi Miralles, amb Aglutinació

    Joan Jordi Miralles (Osca, 1977) ha publicat les novel·les L'Altíssim (premi Andròmina, Tres i Quatre, 2005), L'úter de la balena (premi Vila de Lloseta, Moll, 2010) i Una dona meravellosa (LaBreu, 2014), a més del volum de relats llargs La intimitat de les bèsties (premi Marian Vayreda, Empúries, 2017). Les seves narracions han participat en diverses antologies, entre elles Punts de Fuga (Males Herbes, 2015) i Sangassa (AdiA, 2017). En teatre, ha publicat les obres Això és Àustria (premi de Teatre Mediterrani Pare Colom, Lleonard Muntaner, 2012) i Els nens feliços (Males Herbes, 2016).

    A Aglutinació, un home arriba a Londres carregant un misteri i un immens sentiment de culpa del qual només pot desempallegar-se gràcies a les accions quotidianes de subsistència i adaptació. Però en una ciutat desmesurada i frenètica, on tothom fuig d'alguna cosa, la seva caiguda lliure horitzontal esdevé irremeiable. Ens trobem davant una novel·la extrema, escrita en segona persona, que ens guia per les aventures i desventures d'un home perdut que necessita urgentment redimir-se: buscant-se la vida, imposant-se feines miserables, refugiant-se en l'alcohol, la violència i el sexe, tot plegat mentre arrossega un enigma que el lector només podrà desxifrar a les darreres pàgines.

    Aglutinació dibuixa un seguit de situacions iniciàtiques i hilarants en què les esferes diürna i nocturna, l'humor negre, els personatges estrambòtics i els diàlegs picats es mesclen per oferir un viatge pels marges de la societat actual, on no hi ha espai per al dolor ni la compassió i on la solitud en col·lectivitat predomina per damunt de tot. El llibre guardonat el publicarà Edicions 62 el gener del 2018.

    I PREMI JOAN ROÍS DE CORELLA A LA TRAJECTÒRIA LITERÀRIA: Marc Granell

    Finalment, els membres del Consell d'Administració de l'Institut Municipal d'Arxius i Biblioteques, l'IMAB, reunits el passat dimecres 25 d'octubre, van decidir, per unanimitat, concedir el I Premi "Joan Roís de Corella" a la trajectòria global d'un escriptor a Marc Granell: "Els nostres premis han fet un "llarg camí llarg", com ha fet també el nostre autor quan amb 23 anys guanyava el premi "Vicent A. Estellés" amb el seu primer llibre de poemes l'any 76. Un camí llarg, però sobretot fecund, imparable i constant, que ha anat a més, llibrea llibre i de forma paral·lela amb altres dedicacions també literàries, com la de traductor i editor de poesia. A més, just fa unes setmanes, el nostre guardonat ha publicat la seua Poesia Completa a les edicions "Alfons el Magnànim".

    De motius, i de raons d'entitat, n'hi ha, perquè haja sigut el just guanyador d'aquest nou premi. Una de les més entranyables per a nosaltres i la que ens toca de més a prop seria quan l'any 1979, just encetat el primer ajuntament democràtic després del franquisme, el nostre poeta obtenia el premi de poesia "Ausiàs March" amb Materials per a una mort meditada, un recull de poemes reflexius i commovedors que afermava la seua veu personalíssima dins de la generació poètica dels 70.

    Per aquestes dates ell era, a més de poeta, un dels components de la redacció de la revista Cairell, la publicació que, dirigida per Eduard J. Verger, serví per conformar el nucli creatiu d'aquesta generació literària al nostre País. A la ciutat de València, a sa casa, en animades tertúlies, es dissenyaven i bastien els números d'aquella mítica revista, que era la plataforma editorial d'una colla d'escriptors, sense deixar de ser un desfici intel·lectual, un motor de canvi, un viver d'amics poetes compromesos amb el nou temps i la llengua pròpia, com seria el cas de Josep Piera entre d'altres.

    El camí poètic del nostre guardonat seguí avant, ja imparable, amb la publicació de més llibres de poemes, on unia la reflexió íntima amb la crítica social, com ara Fira desolada (1991). També assolia una fita personalíssima amb el seu llibre de poemes amorosos, Versos per a Anna (2003).

    Igualment anà adquirint cada vegada més importància la dedicació a la poesia infantil, en llibres com ara L'illa amb llunes (1993) o L'oda als peus i altres poemes (2008), que li valdran un ampli reconeixement, convertint-lo en el poeta valencià més llegit a les escoles, i alhora, també, en un personatge apreciat per la seua bonhomia i tendresa. Editats, reeditats, il·lustrats, musicats, els seus poemes escamparan la seua paraula senzilla i profunda, lúcida i tendra, i a moments mineral, brillant i dura com una pedra preciosa. La seua humaníssima presència anà expandint la poesia, fins a convertir-se en una sòlida referència entre els lectors.

    Només pel seu ingent i brillant treball literari, ja mereixeria sobradament aquest guardó honorífic. Però a la seua obra poètica, cal afegir la importància que ell, per a nosaltres, els gandians, ha tingut i té en haver col·laborat generosament, durant molts anys, com a membre del jurat, a la consolidació i el prestigi del premi de poesia "Ausiàs March". Pulcre, precís, delicat, sòlid, solvent, just, responsable, atentíssim....ha sigut, és i serà sempre un honor i un plaer tindre'l a casa". Ha assegurat Àlvar Garcia, director de l'IMAB.

    El lliurament de guardons ha tingut lloc a les 20 hores a la Casa de la Marquesa i ha comptat també amb la representació de La Pell Possible, espectacle de lectura dramatitzada, a càrrec del Colectivo Mortero.

    La programació de la Setmana Literària de Gandia continua l'1 i 2 de desembre amb la 3a Trobada de Professorat de valencià, sota el lema "Ensenyar i estimar el valencià amb les eines presents i de futur", a la Casa de Cultura d'Alzira. 

    Pujar