elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

"Els objectius per al 2022 a Gandia són la generació d'oportunitats, la implantació d'empreses i l'atracció d'inversions"

José Manuel Prieto, alcalde Gandia. Imatge: Salva Gregori
José Manuel Prieto, alcalde Gandia. Imatge: Salva Gregori
  • Entrevistem José Manuel Prieto, alcalde Gandia, per fer balanç d'aquest any i conèixer quins són els objectius per al 2022

Amb la vista posada ja el 2022, a elperiodic.com hem entrevistat José Manuel Prieto, alcalde Gandia, per fer balanç d'aquest any i conèixer quins són els objectius de la ciutat per al proper any.

A més, hem repassat la programació nadalenca àmplia de la ciutat, que compta amb més d'un centenar d'activitats per a tots els públics. Atraccions, concerts, teatre, exposició del pessebre Monumental, l'arribada del Pare Noel i els Reis Mags, la festa de Nit de Cap d'Any o els actes de l'Any Jubilar de Sant Francesc de Borja componen una variada programació

A punt d'entrar el 2022, quin balanç fa aquest 2021?

Els grans reptes estan enfocats i això és el més important. Tenim el rumb i tenim les prioritats i ens permet tenir unes bones bases pel 2022 que serà un any decisiu en molts aspectes.

Aquest 2021 ha estat un any de gran gestió condicionat per la pandèmia, que encara influeix en la rutina i en les nostres vides, però crec que a nivell sanitari l'emergència està encarrilada amb la vacunació, que a més és una garantia i una certesa.

El 2022 ve a recollir els fruits de la tasca que hem iniciat en aquesta legislatura i especialment aquest darrer any enfocant la fase final de la pandèmia, sobretot en el sentit de la recuperació i la reconstrucció postpandèmia que serà els més importants a nivell econòmic i social el proper any.

Quins moments han estat els més destacats?

Hi ha hagut diversos, jo crec que la principal fita del 2021 és la vacunació i l'esforç que han fet tots els sanitaris i les administracions en conjunt per poder tenir uns índexs de vacunació força reeixits i, per descomptat, un dels percentatges més amplis.

A més de la vacunació, tots els passos progressius cap a la normalitat. És veritat que encara hi ha una normalitat molt condicionada, però el que sí que posa en valor l'esforç, primer de tots els sectors econòmics, a qui vull tenir com a alcalde un gest d'agraïment, amb els empresaris, a tot el sector turístic per com s'ha anat desenvolupant aquest any, que encara que tenia més certeses damunt la taula, ha estat de dificultat i els hem anat salvant com a ciutat.

Una altra de les fites ha estat la fase de mesures d'injecció econòmica i suport social de l'ajuntament en aquests dos vessants: ajuts a les empreses ia les pimes, als autònoms, a tot el múscul del sector econòmic que necessitava del nostre oxigen, fins i tot fins i tot petits comerços amb aquest xec comerç que impulsem abans d'estiu. I després l'ajuda dins de les nostres possibilitats a l'àmbit sanitari amb el suport logístic a la vacunació que també ha permès que els estàndards siguin positius.

I els més difícils?

2021 ha estat complicat, al començament de l'any els caps de setmana hi havia tancament perimetral a Gandia, va ser un inici d'any molt difícil perquè les restriccions sempre són complexes i requereixen pedagogia i suposen un esforç, però vam ser capaços de superar-ho i crec que amb nota .

La complexitat de cada pic d'incidència, especialment els de l'inici d'any, va ser molt complicat a nivell humà perquè la pandèmia ens ha deixat malauradament moltes vides pel camí, molt de patiment i alguns dies de gestió de la pandèmia han estat realment complexos. Vull posar en valor l'esforç individual i col·lectiu de les administracions i els agents socials perquè gràcies a això, encara que encara tenim pics molt complicats, estem en una situació millor.

I en general, quin és el resum de dos anys i mig de mandat?

Jo crec que la pandèmia reenfoca i un no pot dir que tot segueix igual pel que fa a les prioritats i objectius que teníem a l'inici de legislatura. És veritat que, al començament del mandat, parlàvem de la legislatura de les oportunitats i això ara cobra tot el sentit del món.

Els objectius del 2022 que treballem en els darrers mesos és la generació d'oportunitats, la implantació d'empreses i l'atracció d'inversions. Vull destacar que el període del 2022 serà el de més inversions al mateix espai i període de temps que hàgim viscut en l'etapa recent de la democràcia, i aquesta generació d'oportunitats i expectativa de futur per a la ciutat no és menor, perquè aterra amb tota la idea d´atracció i retenció del talent que reclama el sector econòmic, amb tota la captació d´inversions que estem fent des de l´administració, i amb aquest espai d´oportunitats que parlàvem al´inici de la legislatura.

És veritat que no pensem com el 2019 però sí a Gandia com a ciutat tractora per a la salut, estàvem apostant per un districte digital en aquesta matèria que vam presentar abans de la pandèmia i vam signar amb l'alcaldessa Diana Morant fa uns mesos, un espai sanitari a Rois de Corella de 14 milions d'euros d'inversió que ja tenia un recinte i una dotació per a un recinte de salut mental. La pandèmia ha posat la salut mental com una de les 

oritats damunt la taula i part d'aquelles prioritats que nosaltres pensàvem, la pandèmia ens ha demostrat que eren certes.

El que és substancial està en allò que pensàvem que havia de ser la ciutat en el present, sobretot pel que fa al més important: oportunitats per als nostres ciutadans i inversions per a la nostra ciutat.

El cóvid ​​ha estat molt present des del març del 2020, quines mesures han adaptat en relació a aquest assumpte i com els ha afectat a la seua feina diària?

Nosaltres estem a allò que diguin les autoritats sanitàries, especialment de la Conselleria de Sanitat i després dels ajuntaments depèn l'aplicació d'alguna de les normes. Ara per exemple ser molt vigilants amb el passaport covid als negocis i establiments. Jo torno a insistir-hi han fet un enorme esforç que vull posar en valor perquè el sector econòmic s'ha adaptat a totes les normes i també a aquestes.

Hi ha una part que ha depès de nosaltres estrictament, per exemple, com regulàvem el teletreball, com adaptàvem una administració que de la nit al dia havia d'atendre telemàticament i després tornar presencialment. Hem intentat que tot fos una oportunitat i no un fre, ni per a la gestió ni per als tràmits, ni per donar respostes. Hem de posar en valor aquest canvi d'actitud en les maneres de treballar i això s'ha fet acompanyant-lo amb més rapidesa de l'administració i més capacitat de la resposta per canals nous.

L'esforç ha anat bé, i des de les nostres forces de seguretat, la policia local, els equips de benestar social, els serveis administratius, la resposta ha estat impecable i això sí que depenia directament de l'ajuntament.

Quins projectes espera posar en marxa en aquests propers dos anys?

Veurem una part de continuïtat en les inversions que són a diversos anys i que s'acabaran de rematar aquest 2022 per exemple l'espai sanitari de Rois de Corella. Ha començat el Palau de Justícia que està previst que s'acabi el 2023, una mostra de confiança que les administracions inverteixin tant a Gandia perquè això significa que donem resposta a tota l'arribada de diners. I hi ha una part d'inversions que feia molt de temps que s'esperaven i seran un eix de prosperitat innegable, com la subestació elèctrica, que els empresaris estaven demanant i això és creació de riquesa i oportunitats.

Després tenim la part d'inversió pròpia per a instal·lacions esportives, carrers, parcs i jardins, manteniment, des del més petit fins al que és estratègic com a ciutat, tot això es veurà realçat el 2022. Un any decisiu per a tothom on Gandia vol sortir més fort.

Aquest any està sent molt especial per a la ciutat ja que se celebra el Jubileu de Sant Francesc de Borja, com s'està commemorant aquesta data a Gandia?

Creem un comitè de celebració de tota la programació d‟actes, que a més compta amb el suport del Govern d‟Espanya, de la Generalitat i la Diputació de València. Hi ha inversions econòmiques, perquè una part del que passi aquest any es quedi a la ciutat, per exemple, la inversió al campanar de la Seu, que és una de les infraestructures més importants de la ciutat i és un patrimoni de tots .

Després hi ha la part de desenvolupament d'actes culturals relatius a la figura de Sant Francesc de Borja que a més diversifica la nostra oferta. Nosaltres som una destinació turística amb una platja meravellosa, però el relat de ciutat dóna una oferta diversificada de turisme. Vens per la platja, però també perquè hi ha un complement cultural, patrimonial i ambiental, on el relat de la família Borja té molt de pes i on potenciar la figura del nostre duc i patró és l'objectiu fonamental de la programació d'actes que comencem al mes d'octubre i que pràcticament continuaran fins al proper octubre.

Què suposa per a la ciutat el llegat cultural i patrimonial dels Borgia?

Dimensió històrica, relat, poques ciutats tenen el relat que tenim nosaltres. Producte d'oferta turística d'atracció, dinamisme econòmic perquè també l'any jubilar permetrà insistir en aquesta línia de dinamisme econòmic que tan necessària és especialment en aquest moment de pandèmia.

També projecció exterior, que la ciutat es projecti ia més de cara a l'interior que la ciutat atregui inversions amb aquest pretext de l'any jubilar que a més, el que busca és conèixer totes les dimensions de la figura de sant Francesc de Borja, que és una figura fonamental i no sempre ha estat tan reivindicada com ho és ara.

El Nadal ha arribat a la ciutat amb més d'un centenar d'activitats, què podreu trobar els visitants i veïns de Gandia durant aquestes setmanes?

Una programació que te més de cent activitats culturals, lúdiques, socials. Nosaltres vam donar inici a la campanya de Nadal el 3 de desembre, amb l'encesa de llums i això també dóna esperança. Amb la protecció necessària i totes les medi

de seguretat, amb una contingència que se'ns ha marcat, però és possible garantir la seguretat i donar activitats al carrer o culturals per a tots els públics que és el que hem pretès amb aquesta campanya.

Tots els caps de setmana i pràcticament des d'ara cada dia té alguna cosa per oferir als ciutadans. Gairebé totes les activitats d'interior o pràcticament totes requereixen el passaport còvid ia partir d'aquí donant la certesa de seguretat es pot venir a Gandia a gaudir, perquè hem donat un parèntesi a aquestes obres que podien dificultar l'entrada perquè tothom pugui venir aquests dies a gaudir sense obres de la nostra ciutat.

Per a algú que no conegui Gandia, per què recomanaria la visita?

Perquè Gandia té una platja com cap altra, un nucli històric esplèndid, un teixit comercial potent, uns entorns que val la pena visitar, uns monuments com la Seu, el Palau Ducal, la Col·legiata, la casa de la Marquesa, que són de visita obligada. Una gastronomia com poques, ja que som bressol de la fideuà i perquè som una ciutat hospitalària que sempre tracta bé els que ens visiten.

Què li agradaria transmetre als veïns en aquestes festes?

Si m'agradaria insistir a la gent que apostin per la protecció ia més a més que visquin amb plenitud i amb generositat per protegir-nos a nosaltres mateixos i als altres, per poder gaudir i fer que l'any 2022 sigui el de l'esperança.

Pujar