elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Arxiu Municipal de Crevillent dedica el Document del Mes a la construcció d'una nova planta en el Mercat d’Abastos

L'Arxiu Municipal de Crevillent dedica el Document del Mes a la construcció d'una nova planta en el Mercat d’Abastos
  • Diverses fotografies de l'any 1967 mostren les obres executades per a alçar una nova planta en el Mercat Municipal, una superfície que es va destinar a serveis musicals i vocals, sent seu de la Coral Crevillentina i Ràdio Coral

MÉS FOTOS
L'Arxiu Municipal de Crevillent dedica el Document del Mes a la construcció d'una nova planta en el Mercat d’Abastos - (foto 2)

En els anys 60 del passat segle XX, Crevillent va experimentar un important canvi urbanístic en el qual, entre altres coses, es va dur a terme la construcció, ampliació i pavimentació d'avingudes, com la de la Llibertat o de Madrid, així com la construcció de grans edificis d'habitatges als carrers Santíssima Trinidad, Salitre i sobretot, als voltants de la carretera Alacant-Múrcia, hui Avinguda Sant Vicent Ferrer, amb un total de 323 projectes.

Aquesta va ser l'època daurada de la indústria tèxtil crevillentina que comptava amb un total de 1.860 obrers repartits en 66 empreses, la gran majoria situades encara en el mateix nucli urbà.

Amb tot, en 1967 es va aprovar el primer Pla General d'Ordenació Urbana, l'objectiu de la qual era planificar tot aquest desenvolupament urbanístic que, des de 1950, anava dirigit fonamentalment cap a la zona sud, a l'altre costat de la carretera general Alacant-Múrcia.

En aquest mateix any, van ser diverses les obres dutes a terme per l'Ajuntament com la construcció d'un nou grup escolar i habitatges per a mestres – el C.P. Párroco Francisco Mas-, habitatges socials en carrer Molins i Antón Mas, nínxols en el Cementeri Municipal, la reforma de la Casa Consistorial i l'elevació d'una planta superior en el Mercat d’Abastos, sent regidor Salvador Belso.

La urbanització de la zona del Mercat i els seus accessos, al costat de la construcció d'un nou edifici havia finalitzat en 1949, obra de l'arquitecte Antonio Serrano Peral, ja que l'edifici anterior estava en ruïnes, projecte que va requerir diverses expropiacions de cases i solars en una zona en la qual només hi havia habitatges particulars i l'edifici destinat a l'Escola de Formació Professional, inaugurat el 15 de gener de 1957.

El Document del Mes són tres fotografies de les obres executades per a alçar una nova planta en el Mercat, pertanyents al fons fotogràfic donat per Joaquín Pérez Galipienso, el 24 d'octubre de 2019.

Aquesta col·lecció de 144 fotografies i 11 postals té una  considerable importància, ja que ha contribuït a incrementar el fons fotogràfic de l'Arxiu Municipal, en la seua major part, imatges del Butlletí Informatiu Municipal instal·lat en la Plaça de la Constitució i corresponen a actes institucionals, Moros i Cristians, Jumelage, Museu Marià Benlliure i Obres Municipals.

El projecte d'elevació d'una planta del Mercat augmentava la superfície en 867 metres quadrats, destinats a llocs de venda i banys, deixant l'altura superior dividida en dues entreplantas. Aquests locals de la part superior van ser adequats per a serveis musicals i vocals, com la seu de Coral Crevillentina i Ràdio Coral.

L'obra va ser adjudicada al contractista Francisco San Nicolás Ramón per 993.218 pessetes, amb un termini d'execució d'un any, finalitzant les obres a l'octubre de 1969.

Aquest projecte es va completar amb la urbanització del passeig de Fontenay, al carrer Verge del Pilar -inaugurat en 1968 coincidint amb l'inici del Jumelage-, que va suposar una important via de descongestió del trànsit cap a la carretera general.

L'edifici del Mercat, o almenys el seu emplaçament, compta ja amb 144 anys, ja que la primera Plaza de Proveïments va ser construïda en 1876 sobre el solar de l'antiga parròquia de La nostra Senyora de Betlem, la torre de la qual-campanar s'ha conservat fins als nostres dies.

Les fotografies són documents de tipus gràfic que, en aquest cas, al costat dels projectes i articles de premsa del moment, ens ajuden conéixer l'evolució urbanística de Crevillent a través de les imatges.

És per aquest motiu, que l'Ajuntament agraeix al donant Joaquín Pérez Galipienso la seua donació, ja que demostra el seu interés per conservar i incrementar el nostre patrimoni documental, en aquest cas de fotografies, perquè estiguen degudament conservades i catalogades en l'Arxiu Municipal “Clara Campoamor.”

Pujar