elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Corts aproven a proposta de Unides Podem Esquerra Unida demanar al Consell campanyes de sensibilització davant els delictes d'odi

    La Comissió de Justícia de les Corts Valencianes ha aprovat hui, amb el suport de tots els grups excepte de VOX, una iniciativa presentada per Unides Podem Esquerra Unida per a reclamar al Consell que reforce la campanya de sensibilització i de difusió de l'existència i la labor que realitza la xarxa d'oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte, davant la “alarmant ona d'intolerància, racisme i xenofòbia” que s'està registrant, segons ha explicat la diputada d'aquest grup, Irene Gómez.

    Gómez ha recordat el cas del professor que va patir una agressió homòfoba en un institut de Bétera (València) per part d'una desena d'alumnes. En aquest sentit, ha assenyalat que “aquesta passada setmana vam poder veure com la voluntat de dos menors de reivindicar el seu dret a tindre una identitat lliure i en condicions d'igualtat traient al pati una bandera LGTBI, va acabar amb una reacció de rebuig i fins i tot amb una agressió homòfoba contra un docent de manera verbal i física mentre s'enarboraven símbols nacionals”.

    La diputada ha assenyalat que “és la nostra responsabilitat no enviar missatge que alimenten l'odi, perquè la LGTBIfobia no és representativa d'aquest país ni d'aquesta Comunitat i en els pitjors casos acaba llevant vides, empobrint la nostra cultura i desposseint de dignitat als diferents col·lectius que integren la nostra societat”.

    La parlamentària ha advertit que “cal tindre en compte que les intolerants actituds que es basen en prejudicis cap a altres identitats que exclouen i marginen a altres persones per ser ‘diferents’, són les que es qualifiquen com a comportaments d'odi”. Aquestes actituds, ha afirmat, “utilitzen el discurs d'odi, que moltes vegades pot derivar en delictes d'odi”.

    Segons ha assenyalat la parlamentària, “el debat polític i la seua rèplica en els mitjans de comunicació i en les xarxes socials està calant de manera tal que hem d'actuar amb urgència per a frenar el discurs d'odi que s'utilitza i s'intenta normalitzar a través d'internet, també”.
    En aquest sentit, ha lamentat que “s'ha passat de comportaments o actituds de persones anònimes a un discurs en l'àmbit polític que s'utilitza deshumanitzant a determinats sectors de la població per a aconseguir més simpatitzants o guanyar adeptes; i no són casos aïllats. Les principals víctimes són dones, immigrants, refugiats, persones LGTBI, entre altres”.

    Gómez ha defensat que “l'eix de tota la política del Govern del *Botànic és l'atenció a les persones i el Consell compta amb un projecte pioner a Espanya per a donar intenció integral a aquestes persones: la Xarxa d'Oficines que garanteixen la protecció integral des de tots els àmbits, convertint-se l'atenció a les víctimes en un dret per a elles i en un deure per a les administracions públiques”.

    Per això, la iniciativa reclama al Consell que es reforce la campanya de sensibilització i de difusió de l'existència i la labor que realitza la xarxa d'oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte, així com la formació al personal de la Generalitat; que s'actue amb els joves a fi de reforçar el treball d'erradicació dels discursos i delictes d'odi i finalment, proposa que es commemore amb un acte institucional específic el Dia Europeu de les Víctimes Dels Delictes d'Odi.

    Paral·lelament, insta el Consell a reclamar al Govern finançament dels fons Horitzó Europa i dels NextGenerationEU per a dur a terme aquestes accions.

    Pujar