elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El protocol antiinundacions de Castelló incorpora el telecontrol de les estacions de bombament i càmeres de videovigilància

El protocol antiinundacions de Castelló incorpora el telecontrol de les estacions de bombament i càmeres de videovigilància
    MÉS FOTOS
    El protocol antiinundacions de Castelló incorpora el telecontrol de les estacions de bombament i càmeres de videovigilància - (foto 2)

    L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el regidor d'Ordenació del Territori, Rafa Simó, han presentat aquest matí el protocol d'actuacions per pluges 2017-2018 amb novetats que optimitzaran la prestació del servei. El pla municipal arreplega els procediments a executar en cas de pluges torrencials o episodis de gota freda, i està basat en el coneixement acumulat per les pluges registrades a la localitat en els últims anys, així com en l'experiència dels serveis tècnics públics i privats.

    El pla contempla diferents escenaris, que abasten actuacions tant en temps sec com en pluges i en funció de la quantitat d'aigua caiguda: des de 10 litres per metre quadrat a més de 30 litres i amb pluges persistents. Tècnics municipals de l'àrea de Serveis Urbans, Infraestructures i Sostenibilitat i de l'empresa Facsa, adjudicatària del servei de conservació i manteniment de les instal·lacions de bombament de la xarxa de clavegueram i control d'abocaments, han coordinat el pla i han repassat les actuacions a desenvolupar per a prevenir inundacions, tant en infraestructures com en neteja i manteniment de sèquies.

    Entre les incorporacions tècniques, destaca un sistema de telecomandament i telecontrol en les principals estacions de bombament i caragols d'Arquimedes, així com càmeres de videovigilància per al control en continu de punts conflictius durant episodis de pluges. De la mateixa forma, s'han incorporat mesures de control mediambiental a través de la instal·lació d'equips de detecció i quantificació d'alleujaments a llit.

    A més, es disposa d'una xarxa de pluviòmetres distribuïts pel terme municipal per a arreplegar les dades de pluja, que s'integren en el sistema de gestió d'informació meteorològica desenvolupat per l'empresa (http://meteolink.grupogimeno.com) i a la qual pot accedir qualsevol ciutadà en qualsevol moment i des de qualsevol dispositiu electrònic. També s'ha incorporat com a millora al servei dos vehicles elèctrics.

    Com cada any, s'estan duent a terme els treballs de neteja i manteniment en la xarxa de clavegueram municipal, que s'intensifiquen de manera sistemàtica en els mesos previs als períodes de màxim risc de precipitacions. Aquestes tasques es desenvolupen amb l'objectiu que el sistema de col·lectors siga capaç de captar i trasbalsar el major cabal possible, i d'aquesta manera, evitar desbordes i altres molèsties als veïns. Una flota de camions cuba de set vehicles permet l'accés als col·lectors de la xarxa municipal.

    Inversions municipals

    L'alcaldessa de Castelló ha recordat les inversions en infraestructures executades en l'últim any, dins del Pla Especial de la Marjaleria, entre les quals destaquen les obres hidràuliques per a reduir el risc d'inundacions en la Marjaleria i el Grau: l'ampliació de l'alleujament de la sèquia de la Plana, amb una dotació hidràulica de 3 m3/s i 1.551.000 euros i l'ampliació de l'alleujament de la sèquia de l'Obra, que suposa una ampliació de cabal evacuat d'1,5 m3/s i una inversió de 795.000 euros. Unes obres que beneficiaran de forma directa al 50% de la població de la Marjaleria i que complementen el pla especial de neteja de sèquies.

    De la mateixa forma, dins del citat Pla Especial de Marjaleria estan executant-se les obres que contemplen mesures contra inundacions en la Primera Travessera, amb la construcció d'un nou col·lector el pressupost del qual és de 710.000 euros. Així mateix, està projectada la segona fase de l'ampliació de l'alleujament de la sèquia de l'Obra amb una dotació hidràulica d'1,5 m3/s i 350.000 euros de pressupost.

    Pujar