elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Marco proposa un programa per a millorar la formació policial davant els delictes d’odi

    L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, defensarà davant la Federació Espanyola de Municipis i Províncies l'activació d’un programa perquè les policies locals es formen de cara a millorar l'atenció de col·lectius vulnerables i per a fer front als delictes d'odi. Marco presidirà demà la Comissió de Seguretat i Convivència Ciutadana de la FEMP. La iniciativa s'ha inclòs en l’orde del dia per a ser debatuda en la sessió.

    La iniciativa liderada per l'alcaldessa de Castelló parteix de la necessitat de millorar la formació dels cossos i forces de seguretat locals en l'atenció ciutadana. L'objectiu principal és realitzar sessions entre agents i comandaments de les policies locals perquè actualitzen els coneixements per a lluitar contra els tractes discriminatoris que es detecten diàriament com a conseqüència de la diversitat social existent en les ciutats espanyoles.

    “Les administracions públiques han d'estar al servei de la ciutadania i han de donar resposta a les seues demandes, especialment, quan es tracta dels col·lectius més sensibles, aquells que mereixen una atenció personalitzada. A Castelló ja hem donat els primers passos, però volem que l'experiència s'impulse en l'àmbit estatal. Per açò, he volgut que la FEMP impulse un programa de formació per a les policies locals. La societat és diversa i cal abordar la diversitat amb el màxim respecte”, ha dit Marco.

    La Comissió de Seguretat de la FEMP analitzarà un projecte elaborat per la Plataforma per la Gestió Policial de la Diversitat, una organització creada en 2010 com un espai de trobada entre representants socials i serveis policials per a impulsar canvis en aquests serveis que milloren els seus procediments d'actuació i garantisquen a la societat diversa un tracte policial igualitari, especialment als col·lectius minoritaris, els més vulnerables.

    Experts d'aquesta plataforma seran els encarregats d'impartir els cursos de formació, que tindran una metodologia essencialment pràctica. Entre els continguts del programa, s'inclou formació sobre la realitat social (diversitat ètnica, multiculturalitat, cultes religiosos, discapacitats, etc), identificacions i procediments d'actuació de patrulles policials. De forma especial, s'incidirà en el concepte de delictes d'odi, infraccions discriminatòries i fets discriminatoris.

    Castelló ja ha promogut accions formatives d'aquestes característiques en l'àmbit policial. Mig miler d'agents van participar en 2016 en els cursos impartits en l'Escola de Seguretat Pública de la Policia Local de Castelló. El Govern municipal està arreplegant les demandes dels col·lectius de l'àmbit de la discapacitat per a millorar l'atenció dels serveis policials als col·lectius vulnerables. L'última iniciativa ha sigut la creació d'un canal de Whatsapp per a rebre les peticions d'actuació i informació del col·lectiu de persones sordes.

    Pujar