elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Igualtat denuncia els estereotips domèstics dels Simpson en el calendari de 2017

Igualtat denuncia els estereotips domèstics dels Simpson en el calendari de 2017
  • La regidoria busca cridar l’atenció sobre els models de família que es mostren a la ficció televisiva i en els que habitualment la dona té un paper de submissió

El Servei d'Igualtat d'Oportunitats de l'Ajuntament de Castelló ha llançat un calendari per al proper any en el qual denuncia els estereotips que la ficció televisiva contribueix a consolidar gràcies a continguts i personatges que mostren un paper femení submís i supeditat a la figura del marit i pare dels nens. En concret, aquest departament de la regidoria d'Igualtat ha volgut focalitzar l'atenció en la trama de la sèrie animada The Simpson.

Amb el lema 'No continues jugant als Simpson, està la igualtat en joc', el departament vol conscienciar sobre els perills d'assumir com a adequats els referents familiars de la ficció audiovisual, especialment aquells que perpetuen el rol d'home dominant i dona submissa que fomenta la desigualtat. Segons la vicealcaldesa i regidora de l'àrea, Ali Brancal, "en el cas dels Simpson podem veure com el marit és qui treballa fora de casa i, entre uns altres, té comportaments agressius cap al seu fill mentre la mare, Marge, és una mestressa de casa abnegada que viu una vida basada en la cura dels altres que no li satisfà".

Referent a la resta de personatges principals, Brancal afegeix que "en el cas dels xiquets, a ella la mostren com molt aplicada i responsable, i el personatge masculí, el de Bart, és l'entremaliat i mal estudiant". La regidora lamenta que "aquest tipus de personatges puguen contribuir a consolidar models familiars en els quals no existeix una igualtat real entre l'home i la dona, desequilibri que després es tradueix a la resta d'àmbits socials".

El servei d'Igualtat d'Oportunitats ha volgut posar l'accent en aquest tipus de missatges habituals en la ficció i l'entreteniment perquè compten amb un gran nombre d'adeptes i la influència que exerceixen en diferents franges d'edat dificulta la ruptura amb el model de família tradicional. cal recordar que la regidoria d'Igualtat, a través d'aquest servei, treballa constantment per eradicar qualsevol tipus de comportament o pauta social que contribueixi a fomentar el model actual patriarcal i marcat per la desigualtat.

El calendari és una nova iniciativa que se sumeixi a les propostes formatives i de conscienciació que el servei d'Igualtat impulsa al llarg de l'any. Exemple d'aquesta intensa activitat són les campanyes i projectes de sensibilització com 'No és no a la violència sexista', 'Mulla't: comparteix les tasques domèstiques', la del 8 de març o l'última 'Juga el teu paper per frenar la violència masclista'. Quant a la formació, destaquen els tallers per promoure l'autoestima entre les dones, incentivar la comunicació constructiva i també per implementar la relaxació i l'atenció plena cap a les dones.

"És un intens treball que mai cessa perquè s'ha de canviar per complet l'actual paradigma social en el qual impera la desigualtat i en el qual les dones continuem sent les que són agredides o senten por de ser-ho, les que encara perceben sous inferiors o tenen dificultats per accedir a llocs directius, les que segueixen assumint la responsabilitat del treball domèstic, les que sofreixen amb major intensitat els efectes de la crisi... És un cúmul tan gran de situacions en les quals es fan imprescindibles les campanyes i activitats que es duen a terme des de qualsevol àmbit, inclòs el servei d'Igualtat", segons la vicealcaldesa.

Pujar