elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló sol·licita liberalitzar l'AP7 mentre duren les obres de l'autovia

Castelló sol·licita liberalitzar l'AP7 mentre duren les obres de l'autovia

    Els cinc grups polítics amb representació municipal en l'Ajuntament de Castelló han aprovat en el ple ordinari del mes d'octubre una declaració institucional conjunta en la qual s'insta al Ministeri de Foment a liberalitzar l'AP7, en el tram que discorre entre el peatge de Sagunt i el de Castelló Sud, mentre es desenvolupen les obres de condicionament de l'autovia A7. L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha agraït la "capacitat de consens" dels grups polítics, que "han deixat aparcades les seues diferències en favor de l'interès de la ciutadania".

    La declaració institucional apel·la als milers de ciutadans que circulen diàriament per aquesta transitada autovia que veuen com la reducció d'un carril per cada sentit "ocasiona retencions importants a primera hora del matí i a les vesprades". A més, afig el text que s'aprovarà en la sessió plenària del pròxim 27 d'octubre, "les molèsties als usuaris d'aquesta via s'incrementen pel gran nombre de vehicles pesats que la utilitzen per ser gratuïta, quan en paral·lel discorre l'autopista que no registra tanta intensitat de camions ni de vehicles".

    Per aquest motiu, PSPV, Compromís, PP, Ciudadanos i Castelló en Moviment demanen traslladar al Ministeri la necessitat de liberalitzar l'AP7 mentre s'executen els treballs de manteniment en el ferm i la millora de l'autovia. El ple, una vegada aprovada, donarà trasllat d'aquest acord al Ministeri de Foment i a la Generalitat Valenciana.

    Cofinançament del projecte EDUSI

    La corporació municipal també ha aprovat, per unanimitat, la declaració institucional conjunta presentada pel PSPV i Compromís per a demanar a la Diputació el cofinançament del projecte EDUSI de l'Ajuntament de Castelló. La declaració explica que l'Ajuntament de Castelló ha rebut una ajuda comunitària del fons FEDER de 10,1 milions d'euros per a impulsar una estratègia de desenvolupament urbà sostenible, coneguda per les sigles EDUSI. "Un gran èxit per a tota la ciutat, perquè permetrà activar un gran projecte de transformació que ajudarà a modernitzar Castelló".

    Les accions relacionades amb la sostenibilitat ambiental i la inclusió social coparan el 70% de la inversió del projecte EDUSI, finançada amb la major injecció de fons europeus en la història de Castelló i que suposarà una inversió global de 20,2 milions d'euros en els pròxims anys. Una estratègia pensada per a desenvolupar accions transversals en la ciutat i implantar una nova manera d'entendre la intervenció en l'espai públic, en la qual prevalen els criteris ambientals i socials.

    "L'Ajuntament de Castelló assumeix el desafiament d'impulsar i desenvolupar aquest projecte, una tasca en la qual esperem comptar amb el suport institucional de la Diputació ja que aquesta iniciativa exigeix una mancomunitat d'esforços" conclou la declaració.

    Defensa del sector ceràmic

    El ple de l'ajuntament també ha aprovat la declaració institucional presentada pels grups polítics de PSPV i Compromís en la qual es trasllada, al Govern Central, el malestar de l'Ajuntament de Castelló per l'increment de la pressió fiscal al sector ceràmic, a través de l'Impost de societats, i es demana, al president del Govern en funcions, que torne a establir un tipus del 12% en l'Impost de societats.

    La corporació municipal lamenta que «aquesta mesura s'aplica en un moment en el qual els ingressos per pagament fraccionat de les empreses estan caent més del 50% com a conseqüència de la rebaixa de l'impost, que va entrar en vigor de forma escalonada en 2015 i 2016 i per la desaparició enguany del tipus mínim del 12% dels pagaments fraccionats». En la pràctica, aquesta mesura suposa augmentar la fiscalitat de les grans empreses, «però tindrà efectes en una indústria especialment sensible com és la ceràmica, que pateix les incerteses per l'evolució del dúmping xinés i el Brexit. A més, el sector ha vist com es reduïa la revisió de la retribució a la cogeneració en un 24%, que s'uneix a l'efecte de la taxa del gas imposada pel Govern» han explicat.

    Renda garantida i transport ferroviari

    En el ple també s'ha aprovat una declaració institucional, presentada per Castelló en Moviment, en la qual s'insta a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives al fet que cedisca les competències perquè l'Ajuntament puga resoldre els expedients de la Renda Garantida de la Ciutadania, ja que és una entitat col·laboradora en el pagament de la mateixa.

    Així mateix, s'ha donat el vistiplau a una declaració, presentada pel Grup Ciudadanos, en la qual s'insta al Ministeri de Foment, ADIF i Renfe, a elaborar un pla de mesures urgents perquè es desenvolupe i garantisca l'accessibilitat universal en la xarxa ferroviària espanyola. El text també insta a l'Estat a dotar en els pressupostos de l'Estat aquest p,la per a complir la normativa en matèria d'accessibilitat.

    Ordenança de neteja i salubritat de solars

    En l'apartat de mocions, la corporació municipal també ha donat el vistiplau a la iniciativa del Grup Popular sobre l'elaboració d'una ordenança de neteja, salubritat i ornament de terrenys, solars, edificacions, sèquies, reguers, canals i vessaments. Sobre aquesta iniciativa, el regidor d'Ordenació del Territori, Rafa Simó, ha reconegut que és innegable que l'estat dels solars de la ciutat és millorable i ha recordat que elaborar aquesta ordenança es contempla en el punt 28.5 del Pacte del Grau però ha matisat que "el Govern Local havia decidit posposar la seua redacció perquè els tècnics municipals opinen que hi ha abundant legislació al respecte".

    El regidor ha criticat que el PP demane ara aquesta ordenança "que no van fer en 24 anys de govern" i ha lamentat la desídia amb què van gestionar aquest tema els anteriors governs populars. "No es tenen dades certes dels expedients relatius a aquesta problemàtica abans de 2014 i el nombre d'expedients d'ordres d'execució en els anys 2014 i 2015 està al voltant de 50 cada any", ha explicat Simó, qui ha afegit que "per contra, aquest govern ha executat 70 expedients en el que va d'any i la previsió és passar del centenar, és a dir, més del doble que en anys anteriors. I tot açò sense ordenança, simplement amb més recursos".

    Finalment, també s'ha aprovat una moció, presentada per Ciudadanos, per a adoptar els edificis i espais públics per a les persones amb trastorns d'espectre autista (TEA). En concret s'ha decidit dotar de pictogrames a tots els edificis públics, com una mesura d'accés a la informació; dotar de pictogrames a les zones d'oci públiques perquè els xiquets i xiquetes coneguen les normes de joc dels diferents espais i posar pictogrames en les instal·lacions esportives com una mesura d'adaptació cognitiva per a les persones amb TEA.

    Pujar