elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló redueix la contaminació del trànsit però s'estanca en pol·lució industrial

Castelló redueix la contaminació del trànsit però s'estanca en pol·lució industrial
  • Lidera la reducció de diòxids de nitrogen però no atalla les nocives micropartícules en suspensió

  • És la tercera ciutat d'Espanya que més redueix la concentració de NO2 en l'últim any

MÉS FOTOS
Castelló redueix la contaminació del trànsit però s'estanca en pol·lució industrial - (foto 2)

Castelló lidera la reducció de la contaminació per trànsit en tota Espanya. I és que la ciutat pot presumir de ser la tercera que més redueix la concentració del diòxid de nitrogen (NO2) que produeix el trànsit rodat i la primera entre les ciutats de 100.000 a 250.000 habitants.

En aquest sentit, l'alcaldessa de la ciutat, Amparo Marco, ha destacat que la ciutat haja continuat reduint la contaminació del trànsit, un 25% en un any, fins i tot després de 2020, un any en què a causa del confinament i les restriccions de mobilitat la contaminació va baixar per norma general.

No obstant això, no es pot dir el mateix en matèria de pol·lució d'origen industrial, ja que la quantitat de micropartícules de 2’5 mil·ligrams (PM2’5) es va mantindre en 2021 en 12’9 micrograms per metre cúbic, no gaire lluny dels 14 o 15 que s'han anat registrant en els últims anys.

Unes dades que, com ha alertat el regidor de Medi Ambient, Fernando Navarro, estan per damunt del recomanat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que posa la línia roja en els 10 micrograms, encara que lluny del límit legal establit en 25. I és que, segons ha explicat, “aquestes micropartícules en suspensió són les més nocives per a la salut en ser causants malalties cardiovasculars i respiratòries”.

Navarro ha apuntat a la potent indústria taulellera de la província com la font d'aquestes emissions, per la qual cosa ha reclamat que és necessari que “la mobilització de recursos públics atenga la necessitat de modernitzar el sector” que “té marge de millora per a ser menys contaminant”.

De fet, com ha recordat, en 2008 les emissions aconseguien els 29 micrograms i es va aconseguir reduir-les en 2015 fins als 14. A més, ha indicat que s'ha de continuar incentivant la modernització del parc de vehicles de la ciutat, ja que una altra part d'aquestes partícules en suspensió provenen “dels gasos del tub d'escapament dels vehicles vehicles i del propi desgast dels seus materials”, com els pneumàtics.

Així, en els últims anys, encara que la reducció del NO2 del trànsit ha caigut des de 2015 un 39%, les partícules en suspensió de PM2’5 només ho han fet un 8% per al mateix període, com es desprén de l'informe de qualitat ambiental de l'Agència Europea Ambiental prenent en comparació la referència del Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire de la Zona del Penyagolosa Millars de 2008.

Líders en reducció del NO2


Respecte a les causes de la baixada del NO2, provinent principalment de la combustió dels vehicles, i en particular dels dièsel, el regidor de mobilitat Jorge Ribes considera que les mesures de pacificació del trànsit que està duent a terme el consistori “ja estan tenint efecte en els mesuraments de contaminació”, encara que ressalta que “en el curt termini pot ser complicat d'entendre la millorara que hi haurà en la salut i l'esperança de vida”.

En aquest sentit, destaca qüestions com l'impuls del nou sistema de control del trànsit del centre per a atallar que siga una zona de pas, el tall del trànsit en zones escolars o les millores fetes en el sistema de transport per autobús per a incentivar el seu ús.

A més, Marco ha recordat que l'Ajuntament destinarà 17 milions d'euros a la creació d'una zona de baixes emissions i a la construcció de pàrquings dissuasius als afores del centre urbà.

Referent a això, Ribes ha recordat que, malgrat que aquests anys estan sent atípics per la reducció de l'ús del transport publique a causa de la por al covid, sí que ha augmentat l'ús d'un transport bla com és la bicicleta, que a Castelló ja suposa el 5% dels trajectes urbans. Quant als carrils bici, Ribes ha destacat que la ciutat ja té al voltant de 100 quilòmetres de carrils bici, la qual cosa la sitía com la tercera ciutat d'Espanya amb més carrils bici per habitant.

 

Pujar