elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló redueix la càrrega fiscal sobre les famílies amb una rebaixa de dos milions en l’IBI

Castelló redueix la càrrega fiscal sobre les famílies amb una rebaixa de dos milions en l’IBI
    MÉS FOTOS
    Castelló redueix la càrrega fiscal sobre les famílies amb una rebaixa de dos milions en l’IBI - (foto 2)
    Castelló redueix la càrrega fiscal sobre les famílies amb una rebaixa de dos milions en l’IBI - (foto 3)
    Castelló redueix la càrrega fiscal sobre les famílies amb una rebaixa de dos milions en l’IBI - (foto 4)

    El ple de l'Ajuntament de Castelló ha aprovat hui la revisió de quatre ordenances fiscals que entrarà en vigor a partir de l'1 de gener de 2017. Una de les principals propostes presentada pel Govern municipal (PSPV i Compromís) i consensuada amb Castelló en Moviment és la reducció del gravamen de l'Impost de Béns Immobles (IBI) a les famílies en un 5%, passant així del 0,7875% al 0,7475%, "el més baix dels tipus aplicats per aquest ajuntament des de 2007", ha destacat el regidor de Gestió Municipal, Antonio Lorenzo.

    L'edil ha defensat que "amb aquesta decisió anem a evitar un augment de dos milions en la càrrega fiscal sobre les famílies, que és el que haurien pagat si haguerem mantingut el mateix coeficient". A més, ha anunciat que el proper mes de gener el Govern municipal sol·licitarà al Ministeri d'Hisenda una nova ponència cadastral que adapte la valoració dels immobles de la ciutat a la realitat sorgida de la crisi. "No volem que els veïns i les veïnes de Castelló seguisquen pagant impostos per aquests béns en virtut d'un valor fixat abans del col·lapse del mercat immobiliari", ha subratllat el regidor.

    Una altra mesura que s'impulsarà arran d'aquesta revisió fiscal serà un pla biennal de control tributari que determinarà la creació del consell municipal d'inspecció, "instrument imprescindible per a garantir el compliment de les nostres normes tributàries a fi de que ningú contribuïsca ni més ni menys del que li correspon". També s'inclou la baixada del tipus de gravamen de rústica en un 25%, de l'1,07 al 0,80%, "en una aposta clara per incentivar la reconstrucció del cinturó agrícola que es va arruïnar en els anys de l'especulació salvatge". Una altra modificació plantejada és l'increment del tipus de l'IBI fins al 0,85 pel 5% dels immobles d'ús no residencial amb valors cadastrals més alts. Finalment, també s'augmenta el tipus de gravamen que ha de pagar el port en un 5,4% passant del 0,8538% al 0,90%. La revisió incorpora una modificació de les bonificacions fiscals a les famílies nombroses, que tindrà un caràcter més progressiu, en contemplar-se tant el valor cadastral de l'immoble com la renda familiar. D'aquesta forma, en funció dels ingressos de la família hi haurà cinc trams de bonificació entre el 12 i el 60%; i en funció del valor cadastral de l'immoble hi haurà altres quatre trams de bonificacions que oscil·laran entre el 12 i el 30%. De manera que la bonificació màxima que podrà tenir una família en l'IBI es mantindrà en un 90%.

    Sobre aquest tema, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha criticat que "abans, una família que ingressava 46.000 euros rebia la mateixa bonificació que una altra amb uns ingressos de 89.000 euros ja que s'aplicaven uns criteris ideològics i poc treballats que generaven situacions injustes". L'edil ha assegurat que "s'ha apostat per un barem mixt que observa les rendes i els valors dels habitatges, aconseguint uns criteris de contribució més equànimes". En el cas de les famílies nombroses amb algun membre en situació de dependència s'establirà el màxim de bonificació per renda, independentment del valor cadastral de l'habitatge objecte de la bonificació. Per la seva banda, Lorenzo ha insistit que aquesta revisió fiscal s'ha afrontat amb l'objectiu de "reforçar els elements de progressivitat fiscal i justícia social del sistema tributari local" i ha destacat que, per primera vegada, "ha estat fruit del treball conjunt de diversos grups polítics". El responsable de l'àrea d'Hisenda de l'Ajuntament de Castelló també ha reconegut l'esforç dels empleats i empleades de l'Administració Tributària Local.

    Bonificacions per a activitat cultural i social

    Pel que fa a l'IBI també s'ha aprovat una bonificació del 30% per als immobles l'activitat declarada dels quals estiga relacionada amb la cultura, com una forma de compensar l'elevat IVA cultural establert pel Govern del PP. Se'n beneficiaran les galeries d'art, llibreries, sales de cinema, teatres, sales de concerts i immobles destinats a la producció i representació cultural. En paraules del portaveu de Compromís, "front a l'imposta al Sol i l'IVA Cultural del 21%, aquest equip de govern dóna llum verda a la proposta de bonificar el 30% als immobles destinats a l'activitat cultural, la mateixa reducció que proposem per als immobles d'ús social".

    Així, les ordenances fiscals inclouen també una bonificació del 30% en l'IBI als immobles destinats a ús social (cessió gratuïta o lloguer social a famílies en risc d'exclusió o en procés d'inclusió), després de la certificació de la Regidoria de Benestar Social. A més, el ple ha tret endavant una bonificació compresa entre un 10 i un 25% a totes les edificacions d'ús residencial en les quals s'hagen instal·lat sistemes per a l'aprofitament elèctric de l'energia provinent del sol. Aquesta bonificació s'aplicarà els 5 anys següents al de la finalització de la seva instal·lació, mantenint el caràcter progressiu atenent al Valor Cadastral de l'immoble.

    ICIO i plusvàlues

    En el cas de l'Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres, amb l'objectiu d'incentivar les obres de reforma d'immobles antics, es planteja la reducció del preu de gairebé tots els mòduls adequant-los als preus actuals de mercat. Quant a l'Impost per l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (plusvàlua), ja que al desembre de 2016 finalitza la bonificació del 40% en els valors cadastrals dels terrenys de naturalesa urbana que va aprovar el Govern Central en 2012, l'ajuntament, per complir amb el seu compromís de no incrementar la pressió fiscal, aprovarà nous tipus de gravamen que compensaran aquesta supressió.

    Taxa de recollida de residus sòlids

    La taxa de recollida de residus sòlids urbans contempla un lleuger increment mitjà que compensa en part la pujada en el cost del servei i que prendrà com a referència el valor cadastral dels immobles. D'aquesta forma 35.000 habitatges amb un valor cadastral més baix no veuran incrementat el rebut de les escombraries; les 35.000 amb majors valors cadastrals tindran una pujada en el seu rebut en 9,2 euros, i a les 17.500 habitatges restants, amb valors mitjans, s'incrementarà en 4,61 euros el rebut.

    També es contempla la creació d'un epígraf diferenciat per a les famílies en situació d'exclusió social, així només pagaran el 20% de la quota que haurien de pagar tenint en compte el valor cadastral del seu habitatge. Per exemple, una família en risc d'exclusió social pagaria 18,42 euros a l'any front els 92,10 euros de taxa normal. En el cas de les famílies nombroses també existeix una bonificació del 15% de la taxa de residus a aquells habitatges beneficiaris d'un 60% o més de bonificació per família nombrosa en l'IBI.

    La rebaixa de l'IBI ha eixit endavant amb els 15 vots a favor de PSPV, Compromís i Castelló en Moviment i l'abstenció de PP i Ciutadans; mentre que la rebaixa del ICIO i la plusvàlua s'ha aprovat per unanimitat. Finalment, la revisió de la taxa d'escombreries ha comptat amb els 15 vots a favor de PSPV, Compromís i Castelló en Moviment i el vot en contra de PP i Ciutadans.

    Pujar