elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló acull el 9 de febrer una jornada de divulgació sobre la cooperació municipalista

Castelló acull el 9 de febrer una jornada de divulgació sobre la cooperació municipalista
    MÉS FOTOS
    Castelló acull el 9 de febrer una jornada de divulgació sobre la cooperació municipalista - (foto 2)

    El Fons Valencià per la Solidaritat celebra el 9 de febrer, a partir de les 10 del matí, a Castelló una jornada divulgativa amb el títol «La cooperació descentralitzada municipalista: l'experiència valenciana», amb el suport de la Direcció General de Cooperació i la Diputació i l'Ajuntament de Castelló. A la inauguració de la jornada, que se celebrarà en l'Edifici Quatre Cantons, està prevista l'assistència del Director General de Cooperació, Federico Buyolo; la Presidenta del Fons Valencià per la Solidaritat, Xelo Angulo; la diputada de Benestar Social de la Diputació de Castelló Elena Vicente i el regidor de Benestar Social i Dependència de Castelló, José Luís López Gómez.

    Aquesta jornada té com a objectiu donar a conèixer l'activitat que realitza el Fons Valencià per la Solidaritat en països en vies de desenvolupament, acostant així a la societat de Castelló l'experiència adquirida durant aquests anys i el testimoniatge d'organitzacions amb les quals treballen en el Sud pels seus drets i els de les seues comunitats i municipis.

    Aquesta jornada comptarà amb la ponència de Carlos Gómez Gil, investigador, docent en la Universitat d'Alacant i consultor de reconegut prestigi, que plantejarà diverses reflexions i propostes sobre la cooperació descentralitzada i municipalista. També intervindrà el Coordinador del Fons Valencià per la Solidaritat, Esteve Ordiñana Bataller, que desenvoluparà el cas concret del Fons Valencià per la Solidaritat.

    En la jornada també s'implicaran algunes de les contraparts que col•laboren amb el Fons, així en la següent ponència participarà la tècnica de projectes del Fons, Camilla Miraudo, que exposarà el paper dels ajuntaments en l'acció humanitària i les emergències, juntament amb Arancha García, delegada del comitè espanyol d'Acnur a la Comunitat Valenciana, que donarà a conèixer l'acció humanitària com a eina de la cooperació descentralitzada.

    Una última part de la jornada estarà destinada al món educatiu, ja que es proposen dues ponències: la primera a càrrec del professor i investigador Sergio Belda que explicarà com l'educació és una eina per a la sensibilització i la transformació de la ciutadania, mentre que en segon lloc intervindrà Silvia Ibáñez, tècnica d'educació del Fons Valencià per la Solidaritat, per a detallar la proposta d'educació per al desenvolupament des del municipalisme valencià.

    Aquesta activitat de sensibilització es dirigeix als ajuntaments i mancomunitats sòcies i no sòcies del Fons Valencià i és gratuïta per a ells. La conferència està dirigida a representants públics , tècnics, representants i membres de ONGD i altres entitats d'acció social i també públic en general.

    La descentralització, característica a Espanya

    En la jornada s'explicarà que l'ajuda descentralitzada és un dels trets característics de la cooperació al desenvolupament a Espanya, compartit nomésamb uns pocs països membres del Comitè d'Assistència per al Desenvolupament de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE–CAD), entre ells Alemanya, Bèlgica i França. El primer Fons regional en l'àmbit espanyol es va crear en 1986 a Catalunya. Poc temps després, en 1988 al País Basc es va crear l'Euskal Fondoa, en 1992 a la Comunitat Valenciana es constitueix el Fons Valencià per la Solidaritat.

    Els Fons sorgeixen com a espais de coordinació entre les diferents entitats locals per a intentar evitar adoptar models de cooperació contradictoris, facilitant el treball de les administracions locals en temes d'ajuda internacional, sense necessitat de crear un model de cooperació propi de cada entitat local, evitant duplicitats, despeses de gestió i models de desenvolupament dispars i, a voltes, fins a incoherents; així mateix asseguren la continuïtat dels projectes, garantint la no dependència del seu finançament de canvis sobtats, tant en el panorama polític local com per l'explosió de situacions d'emergència en els països receptors.

    Pujar