elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
UNA TROBADA AMB

Eva Suárez, una pediatra de Borriana al capdavant del Col·legi de Metges de Castelló

Eva Suárez, una pediatra de Borriana al capdavant del Col·legi de Metges de Castelló
  • La presidenta de COMCAS ja ha posat deures al futur president de la Generalitat Valenciana i al pròxim conseller

Llicenciada per la Universitat de València en Medicina i Cirurgia, Eva Suárez exerceix de pediatra des de 2002. Ha treballat en el centre de salut d'Almassora i actualment té plaça fixa en el centre de salut de Borriana II després d'aprovar l'oposició amb el número u.

També és presidenta de la Societat Valenciana de Pediatria i actualment és presidenta del Col·legi Oficial de Metges de Castelló, un organisme que compleix enguany els seus 125 anys d'història i representa a prop de 3.000 metges de la província.

Portes quasi un any com a presidenta del Col·legi Oficial de Metges de Castelló. Quina valoració fas d'aquesta etapa?

Vaig arribar quasi per accident. Al maig de 2022 vam tindre eleccions i jo anava a ser la vicepresidenta però el doctor José María Breva es va posar malalt i va morir pocs després. Encara que va agafar el càrrec amb molta il·lusió, no va poder complir l'objectiu. Per això, la resta de la candidatura seguim el seu plantejament d'obrir el col·legi als col·legiats en el nou edifici que inaugurem després del confinament en 2020. La nostra intenció és fer activitats per als col·legiats de Castelló perquè amb la pandèmia quedem tocats psicològicament pel treball que ens va vindre durant i després del covid.

El nou edifici, situat en l'avinguda de la Mar, és més ampli. Té diverses sales, com una per a la docència que porta el nom de José María Breva, una biblioteca o sales per a jubilats. Les infraestructures estan molt bé i és una pena que els col·legiats no vengen. Però a poc a poc estem aconseguint-ho.

Es parla de fugida de metges en la Comunitat Valenciana, a què es deu?

Aquesta setmana m'han dit que una mèdic col·legiada se'n va a Anglaterra i sabem que dos metges d'Urgències de l'hospital La Plana de Vila-real se'n van a França a treballar. Això ho venim denunciant des de fa temps i es deu a les males condicions laborals.

Hi ha inestabilitat laboral, els contractes no són a llarg termini. L'administració t'ofereix contractes d'estiu enfront d'altres llocs com Castella i Lleó on s'ofereixen contractes de tres anys i en països estrangers, indefinits.

La gent jove té més disponibilitat i no els costa res marxar-se fora de casa si els contractes són a llarg termini i també si tens en compte que quan comences el dia tens 25 pacients citats i quan acabes has vist a més del doble. Aquesta situació en plena pandèmia era habitual però ara si falla un company, està de baixa o de formació, no se li substitueix ni es paga.

El Sindicat de Metges de la Comunitat Valenciana denunciava fa pocs dies que no hi ha metges en la bossa. Què està succeint?

Els metges es van. Nosaltres sabem quan comença i quan acaba un metge intern resident (MIR), la conselleria ho sap. Pel que falta planificació i oferir-los les condicions laborals adequades. Si acaben al maig, com és possible que al juny no hi haja metges? Hi ha dèficit perquè les condicions laborals que els ofereixen quan acaben la carrera no són bones.

Això ho venim arrossegant quasi quinze anys, des de la crisi de 2008.

Com valora que des de la conselleria de Sanitat estan contractant estudiants d'últim any sense especialitat?

És una il·legalitat. Existeix una normativa europea i es va acordar que no pot treballar ningú sense el MIR, la conselleria no els pot contractar. Durant els anys de covid es va fer una excepció fins al 31 de desembre de 2022 per la qual es podien contractar metges sense especialitat, però això es va acabar.

I també és una temeritat perquè si es va posar el MIR quan acabaves la carrera, és perquè es fera durant quatre anys aqueixa especialitat.

Ha d'informar Sanitat si t'atén un metge sense el MIR?

Si. L'administració té l'obligació d'informar-te i posar-ho a la porta.

Quin paper juga el Col·legi Oficial de Metges de Castelló amb els facultatius extracomunitaris?

No tenen la formació MIR però el seu títol s'ha homologat. En l'últim any, des de COMCAS hem detectat dos casos de títols falsos, es feien passar per metges, estaven treballant. Per això els col·legis professionals corroborem la traçabilitat del títol per a garantir que aqueixa persona és mèdic. Cal anar amb molta cura perquè si no són mèdics, no són mèdics. Tractem amb persones, no amb mobles.

Què li demanes al nou president de la Generalitat Valenciana i al futur conseller de Sanitat?

Que millore les condicions labores dels metges si vol tindre metges. Escoltem des de fa anys que no hi ha metges, i no. El problema és que cal millorar les condicions laborals dels metges. Atallar el problema d'arrel.

Hem fet vaga i els ha sigut igual. Ni a l'hospital de Vinaròs, ni a l'hospital General de Castelló ni a la Plana de Vila-real s'ha reforçat la plantilla. Com he dit anteriorment, a la Plana s'han anat dos metges a França, més un de baixa paternal i un altre jubilat. I aqueixes places no es cobriran. A això cal sumar que la zona turística i a l'estiu cal atendre els d'ací i als quals ens visiten. Els metges ens substituïu-nos entre nosaltres, però estem sota mínims.

El Col·legi Oficial de Metges de Castelló commemora enguany els seus 125 anys d'història. Com ho estan celebrant i quins reptes de futur es planteja?

Comencem actes del 125 aniversari amb un tast de cervesa, l'actuació d'un mag, tenim marxa per la via verda de Benicàssim i una altra marxa cicloturista per Altura; també tenim la ponència original del doctor Font de Mora que mescla la medicina amb el tango; el dia del medique el celebrarem amb el lliurament de trofeus, tindrem un sopar i una exposició fotogràfica de durant el covid i després del covid.

Com a reptes de futur ens plantegem aconseguir que els col·legiats vengen per a fer activitats, unir-nos els metges i defensar la males condicions de la pública i la privada, ací tenim també un front obert amb les asseguradores privades.

I també volem millorar la formació perquè la conselleria ens té abandonats. Hem de suplir aqueixa falta de docència per part de Sanitat.

Pujar