elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'anàlisi de les aigües residuals va detectar una setmana abans el brot a Burriana

L'anàlisi de les aigües residuals va detectar una setmana abans el brot a Burriana
  • El projecte Covid Water, posat en marxa el mes d'abril passat en la localitat, llança resultats molt interessants i que podrien ajudar a aplicar mesures de contenció davant futurs rebrots

MÉS FOTOS
L'anàlisi de les aigües residuals va detectar una setmana abans el brot a Burriana - (foto 2)

Detectar rebrots, persones asimptomàtiques o anticipar-se a la pandèmia a través de l'anàlisi de les aigües residuals de Burriana. És el principal objectiu del projecte Covid Water que es va posar en marxa el mes d'abril passat en la localitat i els primers resultats de la qual s'han donat a conéixer aquest dijous en la signatura del conveni entre l'alcaldessa de Burriana, Maria Josep Safont, i el director general de la companyia Facsa, José Claramonte.

Un dels objectius del projecte és poder fer previsions i avançar-se als rebrots. I l'exemple més clar l'ha explicat José Claramonte en la roda de premsa després de la signatura de l'acord: El primer rebrot a Burriana es va poder detectar una setmana abans en els resultats de l'anàlisi de les aigües residuals. És a dir, quan Sanitat va confirmar, després de realitzar les PCR convenients que hi havia un focus en la localitat, FACSA el portava detectant des d'una setmana abans.

Així i tot, des de Facsa recorden que aquestes dades s'emmarquen dins d'un projecte d'investigació i que es posen en comú amb sanitat per a fer una correlació entre la població i la incidència del virus, en cap cas es poden extraure conclusions exactes. No obstant això, la informació pot ser molt útil per a fer previsions i poder prendre decisions primerenques, tal com ha recordat l'alcaldessa de Burriana: “En cas de detectar-se augments dels nivells del material genètic del virus en les aigües residuals i el clavegueram, podríem activar a l'instant els protocols i les pautes preventives i, així, poder aplicar mesures de contenció per a evitar la ràpida expansió del virus a Burriana”.

A més, aquestes anàlisis també poden servir per a detectar la quantitat de gent asimptomàtica en el municipi. De fet, el Director General de Facsa ha donat una dada molt interessant i és que, segons l'estudi de seroprevalencia que va realitzar el Ministeri el mes passat, només el 5% de la població espanyola havia passat el virus: “Si a Espanya tenim una població de 45 milions de persones, hauria d'haver-hi dos milions d'infectats i les dades que reportaven des del Ministeri estaven en 300.000 habitants. Per tant hauria d'haver-hi milió i escaig de persona asintomàtics integrades en la societat sense haver sigut detectades”.

Claramonte ha detallat que en les últimes setmanes s'ha pogut veure l'evolució del virus en la població sobre la base d'aquestes anàlisis: “Després del confinament vam veure com el virus ens va donar treva però ara amb els rebrots estem tornant a detectar restes del covid-19”.

El projecte, que estarà en marxa fins el mes vinent d'octubre, podria arribar a sectoritzar i analitzar les aigües residuals per barris per a saber en quines zones de Burriana hi ha més incidència del virus -alguna cosa que ja es fa en poblacions més grans com València-.

Aquesta iniciativa s'ha posada en marxa per la companyia de Grup Gimeno, empresa responsable del servei de proveïment d'aigua i del sistema de sanejament i depuració d'aigües residuals de la localitat, per a detectar i quantificar el material genètic de SARS-CoV-2, a fi d'estudiar la presència del virus en els sistemes de clavegueram i en les Estacions Depuradores d'Aigües Residuals (EDAR) de Burriana.

Aquest projecte integral d'investigació de Facsa es troba emmarcat en un estudi d'àmbit autonòmic dut a terme juntament amb altres municipis de la Comunitat Valenciana com Castelló, Alcoi, Oropesa, la Vall d'Uixó, Nules o Onda, sota el paraigua d'un projecte aprovat per l'Agència Valenciana de la Innovació de la Generalitat Valenciana.

Pujar