elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La teoria de gènere portada a la dansa espanyola en Espai LaGranja

La teoria de gènere portada a la dansa espanyola en Espai LaGranja
  • El creador i ballarí Pol Jiménez imparteix aquest divendres 11 de febrer un taller

MÉS FOTOS
La teoria de gènere portada a la dansa espanyola en Espai LaGranja - (foto 2)

Pol Jiménez imparteix el divendres 11 de febrer un taller sobre el caràcter binari de la dansa espanyola i la recerca d’una dansa sense gènere en Espai LaGranja, el centre de recursos i mediació per a la dansa de l’Institut Valencià de Cultura.

“Escuela española y roles de género”, de Pol Jiménez, és part “d’Arrels Contemporànies”, un cicle de tallers formatius impartits per artistes que parteixen d’expressions populars o folklòriques per a la creació de les seues obres.

Com a coreògraf i intèrpret de dansa espanyola, Pol ha tingut la necessitat de no ser identificat amb els rols existents en aquesta dansa. En el taller que realitza a Espai LaGranja difumina aquests rols tradicionalment assignats començant amb una anàlisi dels cossos femenins i masculins dins de l’escola espanyola. El ballador de flamenc exposarà el seu cos pensant i sense gènere per a mostrar que la tradició pot ser bella sense ser anacrònica.

Pol Jiménez persegueix un objectiu molt poc habitual: crear una dansa sense gènere que supere les diferències coreogràfiques entre ballador i balladora portant el flamenc més enllà.

En l’oscil·lació entre el masculí i el femení, es transformen els cossos i s’indueixen lectures concretes del moviment. Oscil·lant entre aquests dos pols, entre el corb i el vertical, el lineal i el discontinu, Jiménez abordarà les possibilitats expressives d’una dansa agènere.

Pol Jiménez s’ha format en dansa espanyola en el Conservatori Professional de Dansa de Barcelona i sempre busca nous codis o noves maneres de portar a escena les reflexions contemporànies.

Amb una trajectòria molt completa, Jiménez ha treballat amb companyies o coreògrafs que van des de La Fura dels Baus i Cesc Gelabert fins a Juan Carlos Lérida o el grup de flamenc i jazz Los Aurora.

L’any 2018 va ser guardonat amb el premi al millor ballarí en els Premis de la Crítica de les Arts Escèniques i en els XXV Premis Butaca, en els dos casos per la coreografia ‘La oscilante’.

Pujar