elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Investigadors de la Universitat d'Alacant elaboren un mapa interactiu de localització de residents internacionals

Investigadors de la Universitat d'Alacant elaboren un mapa interactiu de localització de residents internacionals
  • L’eina permet conèixer la distribució de la població per densitat, percentatge, origen i lloc de naixement, edat i sexe de la població estrangera en els 141 municipis alacantins

MÉS FOTOS
Investigadors de la Universitat d'Alacant elaboren un mapa interactiu de localització de residents internacionals - (foto 2)
Investigadors de la Universitat d'Alacant elaboren un mapa interactiu de localització de residents internacionals - (foto 3)
Investigadors de la Universitat d'Alacant elaboren un mapa interactiu de localització de residents internacionals - (foto 4)

La Universitat d’Alacant i la Diputació Provincial d’Alacant han presentat aquest matí una web interactiva amb els mapes dels assentaments dels residents internacionals a la província d’Alacant. Aquesta eina, de gran utilitat per a la gestió municipal, ha sigut desenvolupada per un grup multidisciplinari d’investigadors de la Universitat d’Alacant dirigits per la professora Raquel Huete.

En l’acte de presentació ha participat la rectora de la UA, Amparo Navarro, el diputat d’Innovació, Agenda Digital i Contractació i Residents Internacionals, Juan de Dios Navarro Caballero, i la directora del projecte que considera que la millor manera de comprendre els patrons de localització de les persones estrangeres a la nostra província «és mitjançant mapes, ja que posen en relleu la dinàmica dels assentaments, principalment en la costa, de la majoria dels estrangers».

El projecte és el resultat d’un contracte d’investigació encarregat per la Diputació d’Alacant per a l’anàlisi demogràfica i representació espacial de la població estrangera de la província d’Alacant. En aquest sentit, Amparo Navarro ha qualificat el paper de la transferència dels resultats de la investigació com a «essencial per a l’evolució de les nostres societats» i ha destacat el projecte com a «exemple de transferència del coneixement a partir d’investigació d’equips multidisciplinaris». La rectora ha explicat que el projecte està actualment en fase inicial i ha demanat «la implicació de la diputació per a poder continuar amb l’actualització de les dades, el visionat de noves fonts d’informació (com les altes i baixes en el padró municipal o la participació electoral) i també amb noves visualitzacions que permeten veure l’evolució al llarg del temps de les nombroses dades que es recullen».

Per part seua, Juan de Dios Navarro Caballero, diputat d’Innovació, Agenda Digital, Contractació i Residents Internacionals, ha remarcat la importància de la col·laboració entre institucions «com és el cas d’aquesta eina que la Diputació d’Alacant posa a la disposició de les entitats locals». Navarro ha apuntat que «es tracta d’un instrument útil per a qualsevol administració i l’accés és totalment lliure i gratuït».

El resultat ha sigut un portal amb la cartografia municipal de les poblacions estrangeres empadronades a la província d’Alacant que servirà per a la presa de decisions tant a escala provincial com municipal, ja que posa al servei dels ajuntaments una valuosa informació de fàcil interpretació sobre el nombre i les característiques dels ciutadans internacionals a la província.

En la pàgina web es pot observar la distribució de la població en diferents àmbits: densitat, percentatge, origen i lloc de naixement, així com edat i sexe de la població estrangera.

És una cartografia de tipus dinàmic, en la qual l’usuari es pot acostar a un municipi i observar les dades corresponents sobre la seua distribució i densitat. També es poden visualitzar les dades bé per sexe o bé per percentatges.

Raquel Huete, responsable de la part tècnica del projecte, ha explicat que «a primera vista s’aprecia que el comportament espacial de la població estrangera en general compleix amb un patró de l’assentament en la costa i es concentra a les comarques de la Marina Alta, la Marina Baixa i el Baix Segura. En aquesta darrera comarca, la concentració de persones estrangeres no solament es dóna en la costa sinó també en el prelitoral».

La professora de Sociologia i de l’Institut Universitari d’Investigacions Turístiques de la Universitat d’Alacant, ha assenyalat que «a més d’observar la població segons la seua densitat i proporció respecte de la població total, la web permet trobar el percentatge de població per cadascuna de les nacionalitats presents a la província d’Alacant. Amb aquesta aplicació és l’usuari qui tria com vol que aparega la informació: dades totals, blocs de nacionalitats o bé nacionalitats concretes. D’aquesta manera, quan es tria una opció, per exemple, Europa, apareixerà un llistat amb els deu municipis que compten amb més efectius europeus. Si es compara la distribució dels nacionals dels països del nord d’Europa es comprova que es concentren a la costa, mentre que els ciutadans procedents d’Àfrica ho fan a les comarques més industrials com les del Vinalopó i Alcoià-Comtat. Per la seua part, els ciutadans procedents de la Xina es concentren en les grans ciutats».

També és possible observar la població per sexe i edat. Per exemple, si observem la població estrangeres de les grans urbs per grups d’edat, s’observa que la piràmide de població s’eixampla en els valors centrals, mentre que en les poblacions de costa tradicionalment ocupades per britànics i nòrdics, es pot apreciar sense cap mena de dubte l’envelliment de la població. Aquesta operació es pot realitzar municipi a municipi i en cadascun, la web ens retorna una gràfica amb la proporció entre homes i dones que sol ser més o menys equitativa en tots els casos i també la proporció d’estrangers respecte de la població general.

A més de Raquel Huete, del Departament de Sociologia I, ha participat en el projecte José Manuel Mira, del Departament d’Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física de la Universitat d’Alacant.

Pujar