Castellano

Els empresaris busquen solucions a la crisi generada pel Covid-19 i alternatives al risc de caure en Concurs de Creditors

Els empresaris busquen solucions a la crisi generada pel Covid-19 i alternatives al risc de caure en Concurs de Creditors

    Els 80 empresaris participants ahir en la videoconferència organitzada pel Cercle-Directius d'Alacant, juntament amb el despatx professional Galà&Associats, van mostrar la seua preocupació per la cerca de les millors eines que donen viabilitat a les seues empreses després del pròxim aixecament de l'Estat d'Alarma i evitar així el risc de caure en un Concurs de Creditors a conseqüència de la paralització de l'economia.

    En la presentació de la trobada digital, el president del Cercle, Javier Fur, va apuntar la necessitat “que les nostres empreses s'ocupen del difícil curt termini, sense deixar de pensar en el mitjà i llarg”. Fur va recomanar a les empreses que aposten per la tecnologización dels seus processos, la innovació i, a més, “que ens fixem nous propòsits com a empresa, no sols treballar per a dins, sinó també cap a fora, és a dir, fent coses bones per a crear un món millor”.

    En aquest sentit, el soci director del despatx Galà&Associats, José Antonio Galán, va assenyalar que “hem de pensar que tenim un objectiu fonamental: defensar i mantindre les nostres empreses i tots els llocs de treball que puguem”, i va recomanar per a això “no prendre decisions precipitades; analitzar la situació en què es troba la nostra empresa i el nostre mercat; i actuar aprofitant algunes mesures proposades per les diferents administracions en els àmbits fiscal, laboral i mercantil que ens permeta guanyar temps en la presa de decisions”.

    Precisament, aqueixes mesures van ser les que van explicar els tres ponents de Galà&Associats en la sessió, Jesús Navarro, director del Departament Mercantil i Concursal; Manuel Murcia, director del Departament Fiscal; i Alberto López, advocat expert en dret laboral.

    Navarro va explicar que hem de “tindre el cap fred” davant les circumstàncies sobrevingudes a conseqüència de la pandèmia i no precipitar-se cap al Concurs de Creditors o la dissolució de l'empresa. Des de la seua experiència, primer és necessari analitzar tots els aspectes abans de prendre decisions sobre el Concurs de Creditors perquè “pot haver-hi alternatives com una reestructuració societària, generar un pla de viabilitat, la possibilitat d'establir fusions amb altres societats, o altres diferents, abans de recórrer a mesures dràstiques”.

    Sobre aquest tema, va recordar que les decisions decretades pel Govern estableixen que durant l'Estat d'Alarma no és obligatori la presentació del Concurs de Creditors encara que es trobe en aqueixes circumstàncies. De fet, no s'admetran fins que transcórreguen dos mesos des de la finalització de l'estat d'alarma les sol·licituds de concurs necessari, és a dir, la que presenten els creditors de la societat.

    Una de les novetats que estableix els diferents decrets del Govern és la prioritat als Concursos de Creditors Voluntaris enfront dels Concursos Necessaris. El director de l'àrea Mercantil de Galà&Associats també va explicar els mecanismes generats per a no bloquejar les societats en període de confinament, així com la normativa en matèria de vigència de contractes, pensada principalment per a consumidors i d'efectes mínims en les relacions entre empreses.

    Qüestions laborals i fiscals

    Les qüestions laborals, a través dels canvis normatius que ha plantejat el Govern, van ser una de les principals preocupacions en el torn de preguntes online establit en el fòrum del Cercle. L'advocat expert en matèria laboral del despatx Galà&Associats, Alberto López, va posar l'accent en algunes qüestions relatives als ERTEs per Força Major. “Aquests tenen un clar avantatge com evitar el pagament de les cotitzacions de la Seguretat Social mentre dure l'Estat d'Alarma, però no són la panacea”, va comentar, al mateix temps que alertava d'alguns desavantatges.

    “El que s'estableix pel Govern és que l'endemà d'alçar l'Estat d'Alarma, s'haurà d'incorporar tota la plantilla i mantindre-la durant sis mesos, tingues l'activitat que tingues”, va comentar López. Al seu judici, això suposarà un problema a moltes empreses, que si no compleixen hauran de retornar les aportacions estatals. També va assenyalar algunes llacunes davant la falta de concreció de les circumstàncies d'aquelles plantilles amb contractes fixos discontinus o quan hi haja limitacions d'aforament, com pot ocórrer en el sector servei i d'hostaleria. Va assenyalar que el Govern també hauria d'aclarir qüestions sobre el Permís Retribuït Recuperable i el procés de negociació entre treballadors i empresaris per a la recuperació de les hores no realitzades.

    Per part seua, Manuel Murcia, director de l'àrea Fiscal de Galà&Associats va explicar les mesures en aquest àmbit, que des del seu punt de vista són “molt curtes respecte a les preses en altres països”. Múrcia va resumir les mesures adoptades quant als terminis decretats amb motiu de l'Estat d'Alarma per al pagament de determinats impostos i tributs per a autònoms i pimes, encara que la presentació de declaracions i autoliquidacions dels mesos de març i abril continua en el seu període d'abonament ordinari, com l'IRPF.

    També va explicar que els ajornaments de deute es fixen a un termini de sis mesos per a pimes i autònoms, i s'abona directament tota la quantitat en finalitzar aquest període, sense que genere interessos durant els tres primers mesos. Múrcia va recomanar conéixer correctament els terminis de les actuacions i procediments tributaris, modificats en els decretats aprovats amb motiu de la pandèmia del coronavirus.

    Pujar